Klasszikus

Budapest vendége, Theodora Enache

2003.02.25. 00:00
Ajánlom
Úgy bújik elő belőlem a dzsessz, mint egy kis vadóc – mondja Theodora Enache román énekesnő, majd nagyot hörpint az ásványvizes palackból. Közvetlenül a nagy sikerű hangverseny után beszélgetünk, amelyet a hét végén adott barátaival a Közép-európai Egyetem és a Román Kulturális Intézet szervezésében, az előbbi nagytermében. Másodszor jár nálunk, most éppen Svájcból, Genfből jöttek, Klagenfurt és Bécs érintésével. De Theodorának a kikapcsolódás helyett ezúttal is csak a hordozható szintetizátoron való gyakorlás jutott. Nagy várakozással tekintettek a pesti koncert elé, s ahogy átjöttek a kivilágított Lánchídon, igencsak lenyűgözte őket a város.

Mint mondja, tíz éve foglalkozik hivatásszerűen az énekléssel – azóta, hogy díjat nyert a nagyszebeni fesztiválon. Szerepelt – különféle kísérettel – Moszkvában, Rómában, Milánóban, Zürichben is. Immár hat lemeze jelent meg, az utolsó Amerikában. Magyarországon először tavaly, a szegedi dzseszfesztiválon lépett fel, ahol amerikai klasszikusokat adott elő. Különböző formációkban énekel: az egyetlen biztos pont csak az, hogy minden vasárnap este fellép a Prométheuszról elnevezett bukaresti dzsesszklubban, ahol egyébként időnként budapestiek is játszanak.

Sok lemondással járhat a hivatása: napi négy-öt órát gyakorol, jóga-, és légzőgyakorlatokat végez, énektanárhoz jár, s kilencéves kislányát is nevelnie kell. Most Bukarestben él, előtte matematikát tanult a jászvárosi egyetemen, még annak előtte Onyesten (Onesti) született – fedje homály, hogy hányban.

Onyest persze jó ajánlólevél: tudvalevőleg innen indult a világhír felé Nadia Comaneci is. S különben sem veszhet el a tehetsége annak, akinek olyan határozott asszonyság az impresszáriója, mint a nagyszebeni Iuliana Dragutoiu, a Lobbyart Alapítvány elnöke, aki ezúttal a Népszabadság tolmácsa volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.