Klasszikus

Budapesten a Dohnányi Vonósnégyes

2010.05.21. 15:45
Ajánlom
Május 21-én és 22-én először lép fel Magyarországon a csupán egy éve alakult Dohnányi Vonósnégyes, amelynek primáriusa Stuller Gyula.

Az 1996 óta a fribourgi zeneművészeti főiskolán tanító Stuller Gyula hegedűművész feleségével, Yukari Shimanukival, egy korábbi kollégájával Niall Brown-al (akivel egy tiróban zenéltek együtt), és egy tanártársával, a muzsikus családból érkező Nancy Bendával fog fellépni pénteken a zuglói Nádor-teremben, szombaton peidig a kőbányai Mindenki Templomában. A hegedűművész egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy mivel régebbről ismerték egymást, természetes volt a kvartett gondolata. A Dohnányi Vonósnégyes Svájcban már többször is fellépett, tagjai tapasztalt zenészek, a repertoárjukat folymatosan bővítik. A brácsás Shimanuki, a második hegedűs Benda, a csellista pedig Brown lesz, aki nyolc évig az Ausztrál Vonósnégyesben zenélt. Stuller maga számos nemzetközi verseny díjazottja, diplomáját a londoni Guildhall School of Music and Drama akadémián és a budapesti Zeneakadémián szerezte. Tanárai Pauk György és Halász Ferenc voltak, de részt vett Nathan Milstein, Végh Sándor és Varga Tibor mesterkurzusain is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.