Klasszikus

Budapesten a Földvári Napok

2005.06.11. 00:00
Ajánlom
Vasárnap este Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjével nyílik meg a tizedik Földvári Napok fesztivál - Balatonföldvár helyett anyagi okok miatt idén a budapesti Művészetek Palotájában.

Balatonföldváron kilenc éve szervezték meg először a kortárs zenei fesztivált, amelynek az a különlegessége, hogy nemcsak a legnagyobb kortárs előadók és zeneszerzők mutatkoztak be egy-egy koncerten, hanem a szakma és a közönség konferenciákon és kötetlen beszélgetéseken cserélhet eszmét a terület fontos kérdéseiről.

Tavaly úgy tűnt, hogy a neves fesztivált idén anyagi okok miatt nem tudják megrendezni. A 12-15 millió forintos költségvetésből ugyanis tavaly novemberben a szervező Strém Koncert Kft.-nek alig egymillióra volt ígérete, amelyhez önrész kellett volna. Ezt azonban nem tudták felmutatni, mivel egy késve megkapott korábbi támogatás miatt elkéstek az elszámolással, és a kirótt, jogtalannak tartott kötbér meg nem fizetése miatt a minisztérium letiltotta a további támogatásokat. Így a kft. több, korábban megítélt támogatást nem kapott meg. Ráadásul olyan sok adminisztrációval járt volna a pályázat elkészítése (például a vízügyi hatóságtól kellett volna több igazolást szerezni arról, hogy nem szennyezik a környezetet), hogy a cég vezetője, Strém Kálmán végül úgy döntött, eláll a fesztivál megrendezésétől. Ezt egy rádióműsorban be is jelentette, amelyet hallgatott Kiss Imre, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, aki meghívta a rendezvényt Budapestre. Strém Kálmán érdeklődésünkre azt mondta: - Nem a nehézségekkel szeretnénk most foglalkozni, hanem azzal, hogy egy nagyszerű kortárs fesztivált egy ilyen színvonalas helyen rendezhetünk meg. A program így sokkal nagyobb szabású lehet, hiszen Földváron nem tudtuk volna fogadni sem az Amadindát, sem a Filharmonikusokat, és Kurtág György sem tudott volna ekkora létszámú kórussal mesterkurzust tartani.

Idén Sári Józsefet és Soproni Józsefet "ünneplik", az ő művészetükön van a hangsúly. Ennek megfelelően szerzői estjeik mellett délelőtti kamarahangversenyt is rendeznek műveikből. Az egyik legjobban várt program minden bizonnyal Kurtág György mesterkurzusa lesz, amelyet a Nemzeti Énekkarral tart június 13-18. között. Az idei négynapos tudományos konferencia témája Pierre Boulez, Dukay Barnabás, Kurtág György, Sári József, Soproni József és Karlheinz Stockhausen művészete. Ezen kívül fellép az Amadinda Ütőegyüttes, a Nemzeti Filharmonikusok, az Auer Vonósnégyes, a Francia Rádió Zenekara, Rév Lívia zongora-, Rozmán Lajos klarinétestet ad. Beszélgetéseket szerveznek a zenéről, zenészekről, a záróesemény pedig 18-án Galkó Balázs József Attila-estje lesz. Hogy felidézzék Balatonföldvár családias hangulatát, a fesztivál klubjának kinevezett Üvegteremben Felvégi Andrea az elmúlt években készült fotóit állítják ki, és itt rendezik meg a már megszokott, személyes beszélgetésekre lehetőséget teremtő "pogácsapartikat" is, amelyeken a koncertek után vendégül látják a közönséget.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Színház

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.