Klasszikus

Budapesten a Földvári Napok

2005.06.11. 00:00
Ajánlom
Vasárnap este Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjével nyílik meg a tizedik Földvári Napok fesztivál - Balatonföldvár helyett anyagi okok miatt idén a budapesti Művészetek Palotájában.

Balatonföldváron kilenc éve szervezték meg először a kortárs zenei fesztivált, amelynek az a különlegessége, hogy nemcsak a legnagyobb kortárs előadók és zeneszerzők mutatkoztak be egy-egy koncerten, hanem a szakma és a közönség konferenciákon és kötetlen beszélgetéseken cserélhet eszmét a terület fontos kérdéseiről.

Tavaly úgy tűnt, hogy a neves fesztivált idén anyagi okok miatt nem tudják megrendezni. A 12-15 millió forintos költségvetésből ugyanis tavaly novemberben a szervező Strém Koncert Kft.-nek alig egymillióra volt ígérete, amelyhez önrész kellett volna. Ezt azonban nem tudták felmutatni, mivel egy késve megkapott korábbi támogatás miatt elkéstek az elszámolással, és a kirótt, jogtalannak tartott kötbér meg nem fizetése miatt a minisztérium letiltotta a további támogatásokat. Így a kft. több, korábban megítélt támogatást nem kapott meg. Ráadásul olyan sok adminisztrációval járt volna a pályázat elkészítése (például a vízügyi hatóságtól kellett volna több igazolást szerezni arról, hogy nem szennyezik a környezetet), hogy a cég vezetője, Strém Kálmán végül úgy döntött, eláll a fesztivál megrendezésétől. Ezt egy rádióműsorban be is jelentette, amelyet hallgatott Kiss Imre, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, aki meghívta a rendezvényt Budapestre. Strém Kálmán érdeklődésünkre azt mondta: - Nem a nehézségekkel szeretnénk most foglalkozni, hanem azzal, hogy egy nagyszerű kortárs fesztivált egy ilyen színvonalas helyen rendezhetünk meg. A program így sokkal nagyobb szabású lehet, hiszen Földváron nem tudtuk volna fogadni sem az Amadindát, sem a Filharmonikusokat, és Kurtág György sem tudott volna ekkora létszámú kórussal mesterkurzust tartani.

Idén Sári Józsefet és Soproni Józsefet "ünneplik", az ő művészetükön van a hangsúly. Ennek megfelelően szerzői estjeik mellett délelőtti kamarahangversenyt is rendeznek műveikből. Az egyik legjobban várt program minden bizonnyal Kurtág György mesterkurzusa lesz, amelyet a Nemzeti Énekkarral tart június 13-18. között. Az idei négynapos tudományos konferencia témája Pierre Boulez, Dukay Barnabás, Kurtág György, Sári József, Soproni József és Karlheinz Stockhausen művészete. Ezen kívül fellép az Amadinda Ütőegyüttes, a Nemzeti Filharmonikusok, az Auer Vonósnégyes, a Francia Rádió Zenekara, Rév Lívia zongora-, Rozmán Lajos klarinétestet ad. Beszélgetéseket szerveznek a zenéről, zenészekről, a záróesemény pedig 18-án Galkó Balázs József Attila-estje lesz. Hogy felidézzék Balatonföldvár családias hangulatát, a fesztivál klubjának kinevezett Üvegteremben Felvégi Andrea az elmúlt években készült fotóit állítják ki, és itt rendezik meg a már megszokott, személyes beszélgetésekre lehetőséget teremtő "pogácsapartikat" is, amelyeken a koncertek után vendégül látják a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.