Klasszikus

Budapesten a Golden Gate Quartet

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Hangversenyteremben ad koncertet május 3-án, este nyolc órától a Golen Gate Quartet. Az afro-amerikai gospel legnépszerűbb, világszerte elismert énekegyüttesét, a Golden Gate Quartetet hetvenegy évvel ezelőtt, Virginia államban alapította – akkor még The Golden Gate Jubilee Singers néven – a helyi Booker T. Washington Egyetem négy muzikális diákja. Művészeti vezetője kezdettől (1998-ban bekövetkezett haláláig) Orlandus Wilson, a karizmatikus erejű énekes-zeneszerző volt.

A kvartett a harmincas években kizárólag templomokban lépett fel, de rövid idő alatt gyökeresen átalakította a tradicionális egyházi gospel–repertoárt, s produkcióiban a liturgikus stílust a modern jazz, sőt később a rock and roll és a rhythm and blues elemeivel ötvözte. A negyvenes években már templomi keretektől független koncert-együttesként járták a világot, majd 1959-ben átköltöztek Európába. Azóta a kvartett székhelye Franciaország. A Golden Gate a XXI. században már az alapítók fizikai jelenléte nélkül, de szellemi örökségüket folytatva és továbbfejlesztve terjeszti koncertjein az Örömhírt.

A budapesti koncerten fellép Clyde Wright (tenor, gitár), Paul Brembly (bariton, gitár), Frank Davis (tenor), Richard Philips (basszus), valamint Daniel Pines (zongora, billentyűsök), Joel Gerard Rocher (basszusgitár) és Pascale Riou (dob).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.