Klasszikus

Budapesten a Trio AAB

2005.04.11. 00:00
Ajánlom
A Trió AAB-t Skóciában úgy ismerik, mint „az ország legkreatívabb jazz együttesét” (The Herald). A Trio AAB zenéje az improvizáció művészetének ünnepe. A „Cold Fusion” címet viselő első albumuk váratlanul az 1999-es esztendő jazz albuma címet nyerte el a BBC Radio 3 Jazz szavazásán. Feltétlen megbecsültségnek örvendenek mind a szakma, mind a közönség körében.

A zenekar tagjai hisznek abban, hogy az improvizáció lényege a jelenidejűségben, az emberiben és a személyesben rejlik, hasonlóképpen, mint ahogy a gyermekek játszanak. Vagy ahogy az emberek elmesélik a történeteiket, interpretálva egyben azok valódiságát az adott pillanatban – mind önmagukban, mind a környezetükkel összefüggésben. Mivel a muzsikájuk alapját adó skót folklórból hiányzik a basszushangszer, így ők is anélkül építik fel zenei világukat. A basszus mellőzésében rejlik az együttes feltűnő különlegessége. A basszushangszer hiánya ugyanis a térnek és fénynek olyan érzetét teremti meg, amely a három muzsikus között létrejövő erőtéren alapul, és így fel sem merülhet a basszus hiánya. Hasonlatosan a Bill Evans Trio és Scott La Faro együttműködéséhez, az ő kollektív improvizációs gyakorlatuk a hallgatóban nem annyira a szólistaközpontú zeneélvezést, hanem inkább az együttes mozgás és alkotás tudatosulását hozza létre.

Mindemellett a három zenész mindegyike erőteljes és fejlett szólista vénával is rendelkezik. Phil Bancroft egyike a legeredetibb szaxofonosoknak Nagy Britanniában. A John Rae Collective zenei igazgatójaként kezdte, aztán számos muzsikussal játszott együtt. Első önálló CD-jét nemrégen adta ki a Caber Music „‘Swings & Roundabouts” címmel. Tom Bancroft dobos leginkább a The Tom Bancroft Orchestra és a The Orange Ear Ensemble vezetőjeként, zeneszerzőjeként és hangszerelőjeként ismert. Emellett a Glasgow Jazz Festival Clandemonium projektjének szervezője és az új skót lemezkiadó, a Caber Music igazgatója. A tánc és a multimédia területén is dolgozik. Zeneszerzést Montrealban tanult, dobtudását pedig New Yorkban tökéletesítette olyan mesterekkel, mint Joe Morello és Joey Barron. Kevin MacKenzie gitárost a sokoldalúság jellemzi. Vezetője a „Swirler” bandnek, amely a jazz/fusion/drum’n’bass/house stíluskeveréket műveli, ugyanakkor rendszeresen együtt turnézik a vezető skót folkzenésszel, Simon Thoumire-rel. Zenész diplomáját a londoni Guildhall-ban kapta, azután belevetette magát a skót jazz, pop és folk zenei életbe.

Az AAB zenészeinek mély tudatossága és felfedező kedve a szerkezet és formák világában – amellett, hogy tiszta zenei szövetet eredményez – egyben reflektál az együttes nevére is. Az AAB-név két dolgot reprezentál egy időben: az azonosság és a különbözőség viszonyát, amely visszatükröződik a két ikertestvér, Phil és Tom, valamint Kevin MacKenzie kapcsolatában is. Minden eredetiség ellenére muzsikájukban nagyon összetett hatások fedezhetők fel. Ornette Coleman szelleme, Jeff Buckley gitárjátékának visszhangja, a drum ‘n’ bass és a tánczene állandóan jelen lévő íze, a punk és a rock bevillanásai, a be-bop árnyai – és természetesen a jazz: például Scofield és De Johnette, vagy Lovano és Motian.

1995-ben már jártak Magyarországon, amikor is a Szegedi Jazz Napokon arattak nagy sikert egy más formációban. (A Bancroft fivérek mellett akkor még egy nagybőgős, Tom Lyne volt a harmadik tag.)

2005. április 24. 20:00 Budai Fonó Zeneház

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.