Klasszikus

Budapesten a Trio AAB

2005.04.11. 00:00
Ajánlom
A Trió AAB-t Skóciában úgy ismerik, mint „az ország legkreatívabb jazz együttesét” (The Herald). A Trio AAB zenéje az improvizáció művészetének ünnepe. A „Cold Fusion” címet viselő első albumuk váratlanul az 1999-es esztendő jazz albuma címet nyerte el a BBC Radio 3 Jazz szavazásán. Feltétlen megbecsültségnek örvendenek mind a szakma, mind a közönség körében.

A zenekar tagjai hisznek abban, hogy az improvizáció lényege a jelenidejűségben, az emberiben és a személyesben rejlik, hasonlóképpen, mint ahogy a gyermekek játszanak. Vagy ahogy az emberek elmesélik a történeteiket, interpretálva egyben azok valódiságát az adott pillanatban – mind önmagukban, mind a környezetükkel összefüggésben. Mivel a muzsikájuk alapját adó skót folklórból hiányzik a basszushangszer, így ők is anélkül építik fel zenei világukat. A basszus mellőzésében rejlik az együttes feltűnő különlegessége. A basszushangszer hiánya ugyanis a térnek és fénynek olyan érzetét teremti meg, amely a három muzsikus között létrejövő erőtéren alapul, és így fel sem merülhet a basszus hiánya. Hasonlatosan a Bill Evans Trio és Scott La Faro együttműködéséhez, az ő kollektív improvizációs gyakorlatuk a hallgatóban nem annyira a szólistaközpontú zeneélvezést, hanem inkább az együttes mozgás és alkotás tudatosulását hozza létre.

Mindemellett a három zenész mindegyike erőteljes és fejlett szólista vénával is rendelkezik. Phil Bancroft egyike a legeredetibb szaxofonosoknak Nagy Britanniában. A John Rae Collective zenei igazgatójaként kezdte, aztán számos muzsikussal játszott együtt. Első önálló CD-jét nemrégen adta ki a Caber Music „‘Swings & Roundabouts” címmel. Tom Bancroft dobos leginkább a The Tom Bancroft Orchestra és a The Orange Ear Ensemble vezetőjeként, zeneszerzőjeként és hangszerelőjeként ismert. Emellett a Glasgow Jazz Festival Clandemonium projektjének szervezője és az új skót lemezkiadó, a Caber Music igazgatója. A tánc és a multimédia területén is dolgozik. Zeneszerzést Montrealban tanult, dobtudását pedig New Yorkban tökéletesítette olyan mesterekkel, mint Joe Morello és Joey Barron. Kevin MacKenzie gitárost a sokoldalúság jellemzi. Vezetője a „Swirler” bandnek, amely a jazz/fusion/drum’n’bass/house stíluskeveréket műveli, ugyanakkor rendszeresen együtt turnézik a vezető skót folkzenésszel, Simon Thoumire-rel. Zenész diplomáját a londoni Guildhall-ban kapta, azután belevetette magát a skót jazz, pop és folk zenei életbe.

Az AAB zenészeinek mély tudatossága és felfedező kedve a szerkezet és formák világában – amellett, hogy tiszta zenei szövetet eredményez – egyben reflektál az együttes nevére is. Az AAB-név két dolgot reprezentál egy időben: az azonosság és a különbözőség viszonyát, amely visszatükröződik a két ikertestvér, Phil és Tom, valamint Kevin MacKenzie kapcsolatában is. Minden eredetiség ellenére muzsikájukban nagyon összetett hatások fedezhetők fel. Ornette Coleman szelleme, Jeff Buckley gitárjátékának visszhangja, a drum ‘n’ bass és a tánczene állandóan jelen lévő íze, a punk és a rock bevillanásai, a be-bop árnyai – és természetesen a jazz: például Scofield és De Johnette, vagy Lovano és Motian.

1995-ben már jártak Magyarországon, amikor is a Szegedi Jazz Napokon arattak nagy sikert egy más formációban. (A Bancroft fivérek mellett akkor még egy nagybőgős, Tom Lyne volt a harmadik tag.)

2005. április 24. 20:00 Budai Fonó Zeneház

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.