Klasszikus

Budapesten a Trio AAB

2005.04.11. 00:00
Ajánlom
A Trió AAB-t Skóciában úgy ismerik, mint „az ország legkreatívabb jazz együttesét” (The Herald). A Trio AAB zenéje az improvizáció művészetének ünnepe. A „Cold Fusion” címet viselő első albumuk váratlanul az 1999-es esztendő jazz albuma címet nyerte el a BBC Radio 3 Jazz szavazásán. Feltétlen megbecsültségnek örvendenek mind a szakma, mind a közönség körében.

A zenekar tagjai hisznek abban, hogy az improvizáció lényege a jelenidejűségben, az emberiben és a személyesben rejlik, hasonlóképpen, mint ahogy a gyermekek játszanak. Vagy ahogy az emberek elmesélik a történeteiket, interpretálva egyben azok valódiságát az adott pillanatban – mind önmagukban, mind a környezetükkel összefüggésben. Mivel a muzsikájuk alapját adó skót folklórból hiányzik a basszushangszer, így ők is anélkül építik fel zenei világukat. A basszus mellőzésében rejlik az együttes feltűnő különlegessége. A basszushangszer hiánya ugyanis a térnek és fénynek olyan érzetét teremti meg, amely a három muzsikus között létrejövő erőtéren alapul, és így fel sem merülhet a basszus hiánya. Hasonlatosan a Bill Evans Trio és Scott La Faro együttműködéséhez, az ő kollektív improvizációs gyakorlatuk a hallgatóban nem annyira a szólistaközpontú zeneélvezést, hanem inkább az együttes mozgás és alkotás tudatosulását hozza létre.

Mindemellett a három zenész mindegyike erőteljes és fejlett szólista vénával is rendelkezik. Phil Bancroft egyike a legeredetibb szaxofonosoknak Nagy Britanniában. A John Rae Collective zenei igazgatójaként kezdte, aztán számos muzsikussal játszott együtt. Első önálló CD-jét nemrégen adta ki a Caber Music „‘Swings & Roundabouts” címmel. Tom Bancroft dobos leginkább a The Tom Bancroft Orchestra és a The Orange Ear Ensemble vezetőjeként, zeneszerzőjeként és hangszerelőjeként ismert. Emellett a Glasgow Jazz Festival Clandemonium projektjének szervezője és az új skót lemezkiadó, a Caber Music igazgatója. A tánc és a multimédia területén is dolgozik. Zeneszerzést Montrealban tanult, dobtudását pedig New Yorkban tökéletesítette olyan mesterekkel, mint Joe Morello és Joey Barron. Kevin MacKenzie gitárost a sokoldalúság jellemzi. Vezetője a „Swirler” bandnek, amely a jazz/fusion/drum’n’bass/house stíluskeveréket műveli, ugyanakkor rendszeresen együtt turnézik a vezető skót folkzenésszel, Simon Thoumire-rel. Zenész diplomáját a londoni Guildhall-ban kapta, azután belevetette magát a skót jazz, pop és folk zenei életbe.

Az AAB zenészeinek mély tudatossága és felfedező kedve a szerkezet és formák világában – amellett, hogy tiszta zenei szövetet eredményez – egyben reflektál az együttes nevére is. Az AAB-név két dolgot reprezentál egy időben: az azonosság és a különbözőség viszonyát, amely visszatükröződik a két ikertestvér, Phil és Tom, valamint Kevin MacKenzie kapcsolatában is. Minden eredetiség ellenére muzsikájukban nagyon összetett hatások fedezhetők fel. Ornette Coleman szelleme, Jeff Buckley gitárjátékának visszhangja, a drum ‘n’ bass és a tánczene állandóan jelen lévő íze, a punk és a rock bevillanásai, a be-bop árnyai – és természetesen a jazz: például Scofield és De Johnette, vagy Lovano és Motian.

1995-ben már jártak Magyarországon, amikor is a Szegedi Jazz Napokon arattak nagy sikert egy más formációban. (A Bancroft fivérek mellett akkor még egy nagybőgős, Tom Lyne volt a harmadik tag.)

2005. április 24. 20:00 Budai Fonó Zeneház

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.