Klasszikus

Budapesten a Trio AAB

2005.04.11. 00:00
Ajánlom
A Trió AAB-t Skóciában úgy ismerik, mint „az ország legkreatívabb jazz együttesét” (The Herald). A Trio AAB zenéje az improvizáció művészetének ünnepe. A „Cold Fusion” címet viselő első albumuk váratlanul az 1999-es esztendő jazz albuma címet nyerte el a BBC Radio 3 Jazz szavazásán. Feltétlen megbecsültségnek örvendenek mind a szakma, mind a közönség körében.

A zenekar tagjai hisznek abban, hogy az improvizáció lényege a jelenidejűségben, az emberiben és a személyesben rejlik, hasonlóképpen, mint ahogy a gyermekek játszanak. Vagy ahogy az emberek elmesélik a történeteiket, interpretálva egyben azok valódiságát az adott pillanatban – mind önmagukban, mind a környezetükkel összefüggésben. Mivel a muzsikájuk alapját adó skót folklórból hiányzik a basszushangszer, így ők is anélkül építik fel zenei világukat. A basszus mellőzésében rejlik az együttes feltűnő különlegessége. A basszushangszer hiánya ugyanis a térnek és fénynek olyan érzetét teremti meg, amely a három muzsikus között létrejövő erőtéren alapul, és így fel sem merülhet a basszus hiánya. Hasonlatosan a Bill Evans Trio és Scott La Faro együttműködéséhez, az ő kollektív improvizációs gyakorlatuk a hallgatóban nem annyira a szólistaközpontú zeneélvezést, hanem inkább az együttes mozgás és alkotás tudatosulását hozza létre.

Mindemellett a három zenész mindegyike erőteljes és fejlett szólista vénával is rendelkezik. Phil Bancroft egyike a legeredetibb szaxofonosoknak Nagy Britanniában. A John Rae Collective zenei igazgatójaként kezdte, aztán számos muzsikussal játszott együtt. Első önálló CD-jét nemrégen adta ki a Caber Music „‘Swings & Roundabouts” címmel. Tom Bancroft dobos leginkább a The Tom Bancroft Orchestra és a The Orange Ear Ensemble vezetőjeként, zeneszerzőjeként és hangszerelőjeként ismert. Emellett a Glasgow Jazz Festival Clandemonium projektjének szervezője és az új skót lemezkiadó, a Caber Music igazgatója. A tánc és a multimédia területén is dolgozik. Zeneszerzést Montrealban tanult, dobtudását pedig New Yorkban tökéletesítette olyan mesterekkel, mint Joe Morello és Joey Barron. Kevin MacKenzie gitárost a sokoldalúság jellemzi. Vezetője a „Swirler” bandnek, amely a jazz/fusion/drum’n’bass/house stíluskeveréket műveli, ugyanakkor rendszeresen együtt turnézik a vezető skót folkzenésszel, Simon Thoumire-rel. Zenész diplomáját a londoni Guildhall-ban kapta, azután belevetette magát a skót jazz, pop és folk zenei életbe.

Az AAB zenészeinek mély tudatossága és felfedező kedve a szerkezet és formák világában – amellett, hogy tiszta zenei szövetet eredményez – egyben reflektál az együttes nevére is. Az AAB-név két dolgot reprezentál egy időben: az azonosság és a különbözőség viszonyát, amely visszatükröződik a két ikertestvér, Phil és Tom, valamint Kevin MacKenzie kapcsolatában is. Minden eredetiség ellenére muzsikájukban nagyon összetett hatások fedezhetők fel. Ornette Coleman szelleme, Jeff Buckley gitárjátékának visszhangja, a drum ‘n’ bass és a tánczene állandóan jelen lévő íze, a punk és a rock bevillanásai, a be-bop árnyai – és természetesen a jazz: például Scofield és De Johnette, vagy Lovano és Motian.

1995-ben már jártak Magyarországon, amikor is a Szegedi Jazz Napokon arattak nagy sikert egy más formációban. (A Bancroft fivérek mellett akkor még egy nagybőgős, Tom Lyne volt a harmadik tag.)

2005. április 24. 20:00 Budai Fonó Zeneház

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.