Klasszikus

Budapesten elkészült Európa legnagyobb koncerttermi orgonája

2006.03.23. 00:00
Ajánlom
Európa legnagyobb koncerttermi orgonáját mutatta be Varnus Xavér orgonaművész Budapesten a Művészetek Palotájában.

A hangszer Baróti István orgonaművész tervei alapján készült. A művész és orgonaépítő mester elmondta, hogy a hangszer rekordgyorsasággal, másfél év alatt készült el. Többször kellett ellenőrizni, amíg a megfelelő hangzást elérték, de mára tökéletes lett. A mester izgalmas lehetőségnek tartja a megépítését, ennek ellenére biztos abban, hogy más orgonaépítők hallatni fogják a hangjukat, és kritikákkal fogják illetni a művét.

Varnus Xavér reményét fejezte ki, hogy az orgonaművészet egyre nagyobb szerepet kap a művészeti életben. A művész elmondta: a nyolcvanas években az orgonaművészet, mint műfaj eltűnt hazánkból, és csak a kilencvenes évek után kezdett újból feléledni. Szomorú tény, de Magyarországon a több mint háromezer létező orgona töredéke van csak használható állapotban.

A templomi orgonákkal ellentétben ez a hangszer azért is különleges, mert olyan darabokat is játszanak rajta, amelyeket az egyházi intézményekben nem lehet. A Művészetek Palotája hangszerének egyes sípjai több emeleten átnyúlnak, de vannak egészen picikék is. Az orgona a koncertteremben egyedülállóan csodálatos hangzást produkál. Olyan hangmagasságokat és mélységeket is képes megszólaltatni, amelyekre eddig nem volt lehetőség" - mondta Varnus Xavér.

Az orgona beavatását, az úgynevezett orgonabehallgató koncerteket április 3-tól tartják, ezt májusban zártkörű koncert követi, amelyen - Varnus Xavér szavai szerint - nemesek, főhercegek és bárók jelenlétében játszik majd, az orgonát bemutató ünnepélyes nyilvános hangverseny pedig június 4-én lesz a Nemzeti Hangversenyteremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.