Klasszikus

Budapesti Bach-hét 2005

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Bach-hetet június 6. és 12. között. A rendezvénysorozat helyszíne ezúttal is a Deák téri evangélikus templom lesz; valamennyi koncert 19:00 órakor kezdődik.

Június 6-án, 8-án és 11-én kamarakoncertek szerepelnek a rendezvény programján. Az elsőn Ábrahám Mária (hegedű) és Dobozy Borbála (csembaló), a másodikon Ittzés Gergely (fuvola), Adéla Stajnochrová (hegedű) és Papp Rita (csembaló), a harmadikon Csalog Benedek és Christine Schornsheim (csembaló) lép a közönség elé. Június 7-én Bán István, 9-én Krzysztof Latala orgonaestjére kerül sor; utóbbin Kamila Zajickova énekművész közreműködik. Június 10-én Banda Ádám hegedűestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Június 12-én kantátaest zárja a 16. Budapesti Bach-hetet, amelynek keretében a Lutheránia Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint Zádori Mária (szoprán), Gémes Katalin (alt), Timothy Bentch (tenor), Moldvay József (basszus), Trajtler Gábor (orgona) lép fel Kamp Salamon vezényletével.

A Bach-hetet Jékely Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezető-helyettese nyitja meg június 6-án 19:00 órakor. A hivatalos megnyitást megelőzően június 4-én 10:00 órakor Dr. Kamp Salamon bevezető előadást tart a záróhangversenyen elhangzó három kantátáról (BWV 91, 92 és 93). Az előadás színhelye a parókia épületének első emeletén található gyülekezeti terem lesz.

A belépés minden hangversenyre díjtalan, adományokat köszönettel elfogadnak a szervezők. A Deák téri evangélikus templom hagyománya szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el. A hangversenyek helyszíne a templom udvari bejáratán keresztül tolókocsival is megközelíthető.

A részletes program az alábbi címen érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.