Klasszikus

Budapesti Bach-hét 2005

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Bach-hetet június 6. és 12. között. A rendezvénysorozat helyszíne ezúttal is a Deák téri evangélikus templom lesz; valamennyi koncert 19:00 órakor kezdődik.

Június 6-án, 8-án és 11-én kamarakoncertek szerepelnek a rendezvény programján. Az elsőn Ábrahám Mária (hegedű) és Dobozy Borbála (csembaló), a másodikon Ittzés Gergely (fuvola), Adéla Stajnochrová (hegedű) és Papp Rita (csembaló), a harmadikon Csalog Benedek és Christine Schornsheim (csembaló) lép a közönség elé. Június 7-én Bán István, 9-én Krzysztof Latala orgonaestjére kerül sor; utóbbin Kamila Zajickova énekművész közreműködik. Június 10-én Banda Ádám hegedűestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Június 12-én kantátaest zárja a 16. Budapesti Bach-hetet, amelynek keretében a Lutheránia Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint Zádori Mária (szoprán), Gémes Katalin (alt), Timothy Bentch (tenor), Moldvay József (basszus), Trajtler Gábor (orgona) lép fel Kamp Salamon vezényletével.

A Bach-hetet Jékely Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezető-helyettese nyitja meg június 6-án 19:00 órakor. A hivatalos megnyitást megelőzően június 4-én 10:00 órakor Dr. Kamp Salamon bevezető előadást tart a záróhangversenyen elhangzó három kantátáról (BWV 91, 92 és 93). Az előadás színhelye a parókia épületének első emeletén található gyülekezeti terem lesz.

A belépés minden hangversenyre díjtalan, adományokat köszönettel elfogadnak a szervezők. A Deák téri evangélikus templom hagyománya szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el. A hangversenyek helyszíne a templom udvari bejáratán keresztül tolókocsival is megközelíthető.

A részletes program az alábbi címen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.