Klasszikus

Budapesti Bach-hét 2005

2005.05.30. 00:00
Ajánlom
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Bach-hetet június 6. és 12. között. A rendezvénysorozat helyszíne ezúttal is a Deák téri evangélikus templom lesz; valamennyi koncert 19:00 órakor kezdődik.

Június 6-án, 8-án és 11-én kamarakoncertek szerepelnek a rendezvény programján. Az elsőn Ábrahám Mária (hegedű) és Dobozy Borbála (csembaló), a másodikon Ittzés Gergely (fuvola), Adéla Stajnochrová (hegedű) és Papp Rita (csembaló), a harmadikon Csalog Benedek és Christine Schornsheim (csembaló) lép a közönség elé. Június 7-én Bán István, 9-én Krzysztof Latala orgonaestjére kerül sor; utóbbin Kamila Zajickova énekművész közreműködik. Június 10-én Banda Ádám hegedűestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Június 12-én kantátaest zárja a 16. Budapesti Bach-hetet, amelynek keretében a Lutheránia Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint Zádori Mária (szoprán), Gémes Katalin (alt), Timothy Bentch (tenor), Moldvay József (basszus), Trajtler Gábor (orgona) lép fel Kamp Salamon vezényletével.

A Bach-hetet Jékely Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezető-helyettese nyitja meg június 6-án 19:00 órakor. A hivatalos megnyitást megelőzően június 4-én 10:00 órakor Dr. Kamp Salamon bevezető előadást tart a záróhangversenyen elhangzó három kantátáról (BWV 91, 92 és 93). Az előadás színhelye a parókia épületének első emeletén található gyülekezeti terem lesz.

A belépés minden hangversenyre díjtalan, adományokat köszönettel elfogadnak a szervezők. A Deák téri evangélikus templom hagyománya szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el. A hangversenyek helyszíne a templom udvari bejáratán keresztül tolókocsival is megközelíthető.

A részletes program az alábbi címen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.