Klasszikus

Budapesti Fesztiválzenekar

2009.04.03. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar vendégkarmestere a rendkívül sokoldalú Sir Andrew Davis lesz. A művész egyaránt otthonos a barokk, a romantikus, a bécsi klasszikus és a kortárs zenében.

Andrew Davis (fotó: Jim Four)

Éveken át a világhírű Glyndebourne-i Operafesztivál művészeti vezetője volt, jelenleg a Chicagói Operaház zeneigazgatója és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar művészeti tanácsadója. Fellépett a nemzetközi zenei élet szinte minden meghatározó zenekarával a Berlini Filharmonikusoktól a Concertgebouw Zenekarán át a Chicagói Szimfonikusokig.

Prokofjev II. zongoraversenyében a zenekar Arkagyij Volodoszt kíséri. Az 1972-ben, Szentpéterváron született, ördögi képességekkel megáldott zongorista szülővárosában, illetve Moszkvában, Párizsban és Madridban folytatta tanulmányait. Üstökösszerű pályája nem valamelyik nagy verseny megnyerésével indult – a zenét és a versengést egymástól idegennek találva, Volodosz soha nem indult el egyetlen versenyen sem. Az egyik lemezcég Franciaországban járó vezetőjének hívták fel a figyelmét az ott tanuló orosz zongoristára: "Olyan tehetséggel, mint Volodosz, egyszer az életben találkozik az ember" – hangzott a vélemény, amit azonnal lemezszerződés követett. Az 1997-ben megjelent, zongoraátiratokat tartalmazó CD óriási siker lett, díjözön fogadta (Gramophone-díj, Német Zenekritikusok Díja stb.). A sikertörténet innen már töretlen volt. Szólókoncert a Carnegie Hallban (élő felvétele ugyancsak besöpört minden lehetséges lemezdíjat), meghívás a nagy zenekarokhoz és fesztiválokra. A kritikusok Volodosz játékát leginkább Horowitzéhoz hasonlítják: káprázatos technika, konvenciókat kerülő, nemritkán meghökkentő, de mindig a zenét szolgáló megoldások, különleges képesség a hallgató megigézésére.

(2009. április 3. 19:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Budapesti Fesztiválzenekar; km.: Arkagyij Volodosz (zongora); vez.: Sir Andrew Davis; Sibelius: Az okeanidák - szimfonikus költemény, op. 73; Prokofjev: II., g-moll zongoraverseny, op. 16; Schumann: III., Esz-dúr, "Rajnai" szimfónia, op. 97)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.