Klasszikus

Budapesti Fesztiválzenekar

2009.04.03. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar vendégkarmestere a rendkívül sokoldalú Sir Andrew Davis lesz. A művész egyaránt otthonos a barokk, a romantikus, a bécsi klasszikus és a kortárs zenében.

Andrew Davis (fotó: Jim Four)

Éveken át a világhírű Glyndebourne-i Operafesztivál művészeti vezetője volt, jelenleg a Chicagói Operaház zeneigazgatója és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar művészeti tanácsadója. Fellépett a nemzetközi zenei élet szinte minden meghatározó zenekarával a Berlini Filharmonikusoktól a Concertgebouw Zenekarán át a Chicagói Szimfonikusokig.

Prokofjev II. zongoraversenyében a zenekar Arkagyij Volodoszt kíséri. Az 1972-ben, Szentpéterváron született, ördögi képességekkel megáldott zongorista szülővárosában, illetve Moszkvában, Párizsban és Madridban folytatta tanulmányait. Üstökösszerű pályája nem valamelyik nagy verseny megnyerésével indult – a zenét és a versengést egymástól idegennek találva, Volodosz soha nem indult el egyetlen versenyen sem. Az egyik lemezcég Franciaországban járó vezetőjének hívták fel a figyelmét az ott tanuló orosz zongoristára: "Olyan tehetséggel, mint Volodosz, egyszer az életben találkozik az ember" – hangzott a vélemény, amit azonnal lemezszerződés követett. Az 1997-ben megjelent, zongoraátiratokat tartalmazó CD óriási siker lett, díjözön fogadta (Gramophone-díj, Német Zenekritikusok Díja stb.). A sikertörténet innen már töretlen volt. Szólókoncert a Carnegie Hallban (élő felvétele ugyancsak besöpört minden lehetséges lemezdíjat), meghívás a nagy zenekarokhoz és fesztiválokra. A kritikusok Volodosz játékát leginkább Horowitzéhoz hasonlítják: káprázatos technika, konvenciókat kerülő, nemritkán meghökkentő, de mindig a zenét szolgáló megoldások, különleges képesség a hallgató megigézésére.

(2009. április 3. 19:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Budapesti Fesztiválzenekar; km.: Arkagyij Volodosz (zongora); vez.: Sir Andrew Davis; Sibelius: Az okeanidák - szimfonikus költemény, op. 73; Prokofjev: II., g-moll zongoraverseny, op. 16; Schumann: III., Esz-dúr, "Rajnai" szimfónia, op. 97)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.