Klasszikus

Budapesti Liszt-ünnepek 1.

2006.11.13. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. A nyitókoncerten a Győri Filharmonikus Zenekar és a Szlovák Filharmónia Kórusa lép fel.

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

Az esten két mű Camille Saint-Saëns Orgonaszimfóniája és Liszt Ferenc Esztergomi miséje hangzik el. Camille Saint-Saens különös szerkezetű és hangszerelésű Orgonaszimfóniájával emlékezett meg a példaképének tekintett Liszt Ferenc haláláról 1886-ban. Az örök élet diadalának fényével záruló kompozíció egyedi lehetőséget teremt arra, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikája, a lassan másfél évszázad óta működő Győri Filharmonikusok technikai-zenei felkészültsége mellett a közönség a Művészetek Palotája új orgonájának hangzásában, színeiben is gyönyörködjék. A karmesteri dobogón a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Antal Mátyás áll, aki most olyan neves muzsikusok nyomába lép, mint Richter Antal, Lamberto Gardelli, Kobayashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov és számos híres, a Győri Filharmonikusok játékát nagyra becsülő karmester.

Az esztergomi főszékesegyház felszentelésére komponált, Missa Solemnis (azaz Ünnepi mise) címmel is ismert Liszt-művet nemcsak a magyar, de a szlovák muzsikusok is sajátjuknak érzik, és különös becsben tartják. Annak idején ugyanis a pesti főpróba és a dóm-avató után Pozsonyban tűzték műsorra az Esztergomi misét, ahol ismét a szerző vezényelte a darabot. Az előadás jól sikerült, a tudósítók elismeréssel nyilatkoztak a műről és a közreműködőkről egyaránt. A Szlovák Filharmónia Kórusának létszáma és hangzása, a szólistaként fellépő Hajnóczy Júlia, Mester Viktória, Gulyás Dénes és Kovács István szakmai múltja, valamint a Győri Filharmonikusok közismerten magas színvonalú játéka nagyszerű előadást sejtet. Várhatóan minden adott lesz ahhoz, hogy a közönség átélhesse a bazilika felszentelésének legendás zenei élményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.