Klasszikus

Budapesti Liszt-ünnepek 2.

2006.11.15. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. November 19-én a Szent Erszébet legendája csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

A Szent Erzsébet legendáját nevezik egyházi témájú koncertoperának is, amely lenyűgözően ötvözi a Wagner-operák tematikus egységét Liszt kórusműveinek és szimfonikus költeményeinek színekben gazdag hangzásával. A lényeg azonban nem a szavakban, hanem a zenében rejlik. És itt a félreismerhetetlenül németes dallamok mellett hangsúlyozottan jelennek meg a magyar motívumok.

Mindez teljes mértékben a cselekmény függvénye, hiszen a Wartburg várában játszódó történet főszereplője, a később szentté avatott Árpádházi Erzsébet nem más, mint a Bánk bán történet kapcsán elhíresült II. András és Gertrudis lánya, akit már gyermekkorában eljegyeztek a thüringiai őrgróf fiával. S miután éppen a címszereplő az oratórium dramaturgiai és zenei hőse, többször is visszaköszönnek a magyaros színezetű melódiák.

A szólistaként fellépő énekesek az „operai vonalat” erősítik, hiszen Fried Péter, Wiedemann Bernadett, Massányi Viktor, Rálik Szilvia, Hámori Szabolcs és a nemrég elhunyt Gregor József szerepét átvállaló Szvétek László a hazai és nemzetközi zenés színpad kiemelkedő művészei. A Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkara, a billentyűs hangszereket megszólaltató Virágh András valamint a Héja Domonkos vezette Danubia Szimfonikus Zenekar pedig számos nagyszabású oratorikus mű sikeres előadásában működött közre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!