Klasszikus

Budapesti Liszt-ünnepek 6.

2006.11.21. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. November 25-én Ránki Dezső ad koncertet.

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

Azok, akik inkább a fiatal, világszerte turnézó Liszt lehengerlően virtuóz műveit ismerik, megdöbbenve szembesülhetnek kései kompozícióinak szikárságával, letisztultságával, lenyűgöző modernségével. Találkozhatnak a látnok, a vízióit az utókorra hagyó zeneszerzővel. Azzal, aki egy évvel Wagner halála előtt már kísérteties előérzettel jeleníti meg Gyászgondoláiban a velencei lagúnán sikló koporsó látomását. Aki éji zenéjében nem a csillagos eget, hanem az álom lélektani jelenségét illusztrálja (Álomban), aki a halálba táncoltatást szuggerálja a Csárdás obstinée (Makacs csárdás) őrjöngő motívumismétléseivel.

S a lenyűgözően sejtelmes, baljós darabok után – Szézám, nyílj ki! –elhangzik a szerző legmonumentálisabb, legtökéletesebb zongoraműve, az 1852-53-ban komponált h-moll szonáta. Erről így nyilatkozott a Liszt-művekért egyébként ritkán lelkesedő Wagner: „Minden elképzelést felülmúlóan gyönyörű, nagy, nemes – akárcsak Te magad!”.

Mindez Ránki Dezső, az elmélyültségéről, intellektuális és technikai felkészültségéről ismert zongoraművész tolmácsolásában, aki tizennyolc évesen megnyerte a Zwickaui Nemzetközi Schumann-verseny első díját. Akkor indult el nemzetközi karrierje: fellépett többek között a Berlini és a Londoni Filharmonikusokkal, az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK Zenekarral. Szerepelt számos neves karmesterrel: Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával. A muzsikus életében jelentős szerepet játszik a kamarazene, az utóbbi két évtizedben évi tíz-tizenöt, négykezes és kétzongorás művekből összeállított koncertet ad felesége, Klukon Edit társaságában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.