Klasszikus

Budapesti Őszi Fesztivál (2004. október 15-24.)

2004.10.11. 00:00
Ajánlom
A BÖF a kortárs művészetek legrangosabb magyarországi seregszemléje, melynek során a legkülönbözőbb művészeti ágak legismertebb magyar és külföldi művészeivel ismerkedhet meg a közönség. Képzőművészeti kiállítások, komolyzenei- és jazz-koncertek, színházi- és táncelőadások mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket.

Az Őszi Fesztivál hagyományainak megfelelően teret ad kisebb fesztiváloknak is: a Ráday utcában két napos Folyóirat Fesztivál lesz (október 15-16.), a világhírű Amadinda Ütőegyüttes vezetésével pedig háromestés Ütőhangszeres Fesztivált rendeznek az Új Színházban (október 15-17.).

Ugyancsak fontos az Őszi Fesztivál számára, hogy közelebb vigye a fiatalokat a kortárs művészetekhez, ezért a Plexikoncertek programsorozat keretében fiatal előadóművészek a város egyik legtrendibb szórakozóhelyén, a Kultiplexben fognak kortárszenei hangversenyeket adni. A Zeneakadémia kapui is kinyílnak a nagyközönség előtt, hogy performance-koncertek során ismerkedhessünk meg a legfiatalabb zeneszerző-generáció művészetével.

Érdekes színfoltnak ígérkezik a Svédületes! programsorozat, amely gyerekszínházi előadásoktól felolvasásokig és koncertekig számos területen mutatja be a mai svéd művészetet.

Budapest vendégei lesznek a világ legjelentősebb kortárs előadói. A táncvilág egyik legnevesebb műhelye, az izraeli Batsheva Dance Company mutatkozik be rögtön a fesztivál nyitónapján (október 15.). Másnap az ugyancsak világhírű japán Saburo Teshigewara szólóestje kínál felejthetetlen élményt a tánc szerelmeseinek (október 16). A francia táncfenomén, Philippe Saire és társulata prűdnek semmiképp sem nevezhető előadása (október 19-20.) mellett meg kell említeni a kortárs magyar tánc egyik legígéretesebb tehetsége, Gergye Krisztián ugyancsak izgalmasnak ígérkező produkcióját (október 22.).

Számos kiállítás nyílik a Fesztivál ideje alatt. A legnagyobb feltűnést valószínűleg a tavaly meghirdetett és idén megvalósuló PONT:ITT:MOST címet viselő köztéri szobor-kiállítás fogja kelteni: a város különböző pontjain szokatlan szobrok, szoborcsoportok fogják feldobni köztereink kopott hétköznapiságát. A romos állapotban lévő Átrium mozi belső terét alakítja majd át egy hét erejéig a Cinemascope finn-amerikai audio-vizuális csapata. Három magyar képzőművésznek, Árkossy Istvánnak, Jelenczki Istvánnak és Nyári Istvánnak nyílik kiállítása a fesztivál ideje alatt.

Magyarország két legvadabb és legeredetibb színházi társulata lép fel az idei Fesztiválon. Pintér Béla társulatának családi erőszakról szóló darabja (A sütemények királynője – október 20-21.) mellett a Krétakör társulat Térey János ironikus Wagner-parafrázisát, A Nibelung lakópark című művét viszi színpadra. Ez utóbbi egy megdöbbentő helyszínen, a háborús bunkerként funkcionáló Sziklakórházban kerül színre (október 22-23.). Magyarországra látogat ezen kívül a lengyel kortárs színház egyik legeredetibb társulata, a Teatr Modejska, akik Tarkovszkij Sztalker című filmjének sajátos feldolgozását mutatják be a budapesti közönségnek (október 20-21.).

Mint minden évben, idén is a kortárs komolyzene, illetve jazz kapja a legnagyobb hangsúlyt a Fesztivál programjában. Budapestre érkezik Sylvia Nopper, a kortárszene egyik legavatottabb énekesnője, aki három svájci szerző műveit fogja előadni (október 15.). Reinbert de Leeuw, a neves holland zeneszerző-karmester holland szerzők és Ligeti György darabjait hozza magával (október 21.). Olga Neuwirth osztrák zeneszerzőnő Roberto Paci Dalò olasz zeneszerzővel közös produkciója a Fesztivál egyik legizgalmasabb előadása lehet (Italia anno Zero – október 23.), ahogy a Klangforum Wien és a francia IRCAM Zenei Laboratórium közös előadása is (október 22.). Ugyancsak kuriózumnak számit Michael van der Aa holland zeneszerző elektroakusztikus eszközöket is alkalmazó kamaraoperájának magyarországi bemutatója (október 19.). Nem hagyható ki a felsorolásból a 70 éves Sir Peter Maxwell Davies születésnapi koncertje sem, amelyen a szerző a Danubia Szimfonikus Zenekart vezényli (október 24.).

A zenei programok egyik legérdekesebbje a műfajilag besorolhatatlan finn Mieskuoro Huutajat (Üvöltő emberek) fellépése lesz. A férfikarnak álcázott közösség a világ talán leghangosabb zenei együttese, egyedülálló produkciójuk zeneként értelmezi az emberi (olykor állati) üvöltést. A Fesztivál jazz-kínálatából a két legjelentősebb fellépő az Európa vezető jazz-zenekaraként számon tartott Vienna Art Orchestra, illetve New York egyik legprogresszívebb együttese, a Sex Mob. Mindkét zenekarnak ez lesz az első budapesti fellépése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.