Klasszikus

Budapesti Őszi Fesztivál (2004. október 15-24.)

2004.10.11. 00:00
Ajánlom
A BÖF a kortárs művészetek legrangosabb magyarországi seregszemléje, melynek során a legkülönbözőbb művészeti ágak legismertebb magyar és külföldi művészeivel ismerkedhet meg a közönség. Képzőművészeti kiállítások, komolyzenei- és jazz-koncertek, színházi- és táncelőadások mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket.

Az Őszi Fesztivál hagyományainak megfelelően teret ad kisebb fesztiváloknak is: a Ráday utcában két napos Folyóirat Fesztivál lesz (október 15-16.), a világhírű Amadinda Ütőegyüttes vezetésével pedig háromestés Ütőhangszeres Fesztivált rendeznek az Új Színházban (október 15-17.).

Ugyancsak fontos az Őszi Fesztivál számára, hogy közelebb vigye a fiatalokat a kortárs művészetekhez, ezért a Plexikoncertek programsorozat keretében fiatal előadóművészek a város egyik legtrendibb szórakozóhelyén, a Kultiplexben fognak kortárszenei hangversenyeket adni. A Zeneakadémia kapui is kinyílnak a nagyközönség előtt, hogy performance-koncertek során ismerkedhessünk meg a legfiatalabb zeneszerző-generáció művészetével.

Érdekes színfoltnak ígérkezik a Svédületes! programsorozat, amely gyerekszínházi előadásoktól felolvasásokig és koncertekig számos területen mutatja be a mai svéd művészetet.

Budapest vendégei lesznek a világ legjelentősebb kortárs előadói. A táncvilág egyik legnevesebb műhelye, az izraeli Batsheva Dance Company mutatkozik be rögtön a fesztivál nyitónapján (október 15.). Másnap az ugyancsak világhírű japán Saburo Teshigewara szólóestje kínál felejthetetlen élményt a tánc szerelmeseinek (október 16). A francia táncfenomén, Philippe Saire és társulata prűdnek semmiképp sem nevezhető előadása (október 19-20.) mellett meg kell említeni a kortárs magyar tánc egyik legígéretesebb tehetsége, Gergye Krisztián ugyancsak izgalmasnak ígérkező produkcióját (október 22.).

Számos kiállítás nyílik a Fesztivál ideje alatt. A legnagyobb feltűnést valószínűleg a tavaly meghirdetett és idén megvalósuló PONT:ITT:MOST címet viselő köztéri szobor-kiállítás fogja kelteni: a város különböző pontjain szokatlan szobrok, szoborcsoportok fogják feldobni köztereink kopott hétköznapiságát. A romos állapotban lévő Átrium mozi belső terét alakítja majd át egy hét erejéig a Cinemascope finn-amerikai audio-vizuális csapata. Három magyar képzőművésznek, Árkossy Istvánnak, Jelenczki Istvánnak és Nyári Istvánnak nyílik kiállítása a fesztivál ideje alatt.

Magyarország két legvadabb és legeredetibb színházi társulata lép fel az idei Fesztiválon. Pintér Béla társulatának családi erőszakról szóló darabja (A sütemények királynője – október 20-21.) mellett a Krétakör társulat Térey János ironikus Wagner-parafrázisát, A Nibelung lakópark című művét viszi színpadra. Ez utóbbi egy megdöbbentő helyszínen, a háborús bunkerként funkcionáló Sziklakórházban kerül színre (október 22-23.). Magyarországra látogat ezen kívül a lengyel kortárs színház egyik legeredetibb társulata, a Teatr Modejska, akik Tarkovszkij Sztalker című filmjének sajátos feldolgozását mutatják be a budapesti közönségnek (október 20-21.).

Mint minden évben, idén is a kortárs komolyzene, illetve jazz kapja a legnagyobb hangsúlyt a Fesztivál programjában. Budapestre érkezik Sylvia Nopper, a kortárszene egyik legavatottabb énekesnője, aki három svájci szerző műveit fogja előadni (október 15.). Reinbert de Leeuw, a neves holland zeneszerző-karmester holland szerzők és Ligeti György darabjait hozza magával (október 21.). Olga Neuwirth osztrák zeneszerzőnő Roberto Paci Dalò olasz zeneszerzővel közös produkciója a Fesztivál egyik legizgalmasabb előadása lehet (Italia anno Zero – október 23.), ahogy a Klangforum Wien és a francia IRCAM Zenei Laboratórium közös előadása is (október 22.). Ugyancsak kuriózumnak számit Michael van der Aa holland zeneszerző elektroakusztikus eszközöket is alkalmazó kamaraoperájának magyarországi bemutatója (október 19.). Nem hagyható ki a felsorolásból a 70 éves Sir Peter Maxwell Davies születésnapi koncertje sem, amelyen a szerző a Danubia Szimfonikus Zenekart vezényli (október 24.).

A zenei programok egyik legérdekesebbje a műfajilag besorolhatatlan finn Mieskuoro Huutajat (Üvöltő emberek) fellépése lesz. A férfikarnak álcázott közösség a világ talán leghangosabb zenei együttese, egyedülálló produkciójuk zeneként értelmezi az emberi (olykor állati) üvöltést. A Fesztivál jazz-kínálatából a két legjelentősebb fellépő az Európa vezető jazz-zenekaraként számon tartott Vienna Art Orchestra, illetve New York egyik legprogresszívebb együttese, a Sex Mob. Mindkét zenekarnak ez lesz az első budapesti fellépése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.