Klasszikus

Budapesti Tavaszi Fesztivál - programajánló

2003.03.03. 00:00
Ajánlom
Felsorolni is nehéz lenne 18 nap majdnem száz eseményét. Összművészeti fesztivál lévén, koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások várják a közönséget 55 helyszínen. Mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál történetében mindig, ezúttal is a legjobb hazai és külföldi művészek kaptak meghívást a programsorozatra.

Mi más lehetne az eseménysorozat nyitóhangversenye, mint egy tavaszköszöntő koncert. Britten Tavaszi szimfóniáját és Kodály Budavári Te Deum című művét nem kisebb karmesteregyéniség dirigálja, mint a brit Malcolm Goldring. A következő napon pedig nem kevésbé híres kollégája, Lorin Maazel áll majd a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara élén, mely Brahms, Ravel és Richard Strauss műveit szólaltatja meg. A hannoveri Észak-Német Rádió Zenekara Hindemith, Csajkovszkij és Beethoven kompozícióit játssza a Zeneakadémián.

Európa egyik vezető régi zenét játszó együttese, a La Stagione Frankfurt a II. Erzsébet királynő által a Brit Birodalom Parancsnoka kitüntetéssel elismert csellistával, Steven Isserlissel lép fel. A művész március 26-án, zeneakadémiai koncertjén a koraklasszika két nagyszerű és igen népszerű versenyművét, C. Ph. E Bach és Haydn kompozícióit adja elő.
A neves külföldi zenekarok sorát erősíti a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar, mely dirigensét, a 70 esztendős Krzysztof Pendereckit köszönti. A mester maga vezényli műveit az együttes élén. Eljön a fesztiválra A Camerata Salzburg, méghozzá Haydn kompozícióival, Sir Roger Norrington kamresterrel. Különlegesség az isztambuli Cemal Reoit Rey Szimfonikus Zenekar hangversenye. A mai napig az egyetlen kizárólag városi fenntartású török együttes a Pesti Vigadóban Ferit Tüzün Esintiler című művét, Ulvi Cemal Erkin Hegedűversenyenyét, illetve Csajkovszkij: 4. (f-moll) szimfóniáját játssza. Vezényel a zeneszerzőként is tevékenykedő Orhan aallıel, a koncert szólistája Cihat Askin hegedűművész.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó előtti napján kerül sor az idei programsorozat talán legjelentősebb kortárs zenei eseményére. A BBC Szimfonikus Zenekarának élén, mely korunk muzsikájának elkötelezettje, ezúttal Eötvös Péter áll majd, aki Debussy A tenger című műve mellett saját kompozícióit vezényli, a zeroPoints és a JetStream magyarországi bemutató. Előbbi alkotás a 2001-es év lemezsikere volt, elnyerte a Gramofon magazin díját, utóbbi mű premierje pedig néhány napja, február 13-án volt, ekkor is a BBC együttese játszotta.

Természetesen a magyar sztárzenekarok sem hiányoznak a programból. A már említett, „születésnaposokon” kívül fellép például a Budapest-Tokyo Ensemble, méghozzá egy nem mindennapi produkcióval. Mozart B-dúr szerenádja mellett Sztravinszkij A katona története című művét adják elő szcenírozott előadásban. A művet Almási-Tóth András állítja színpadra, közreműködik: Hirtling István, Hevér Gábor, Almási Sándor, Sungeun Lee.

Visszatérő szereplője a fesztiválnak a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, melynek hangversenye idén nem csak azért különleges, mert az együttes tizedik születésnapját ünnepli, hanem azért is, mert a karmesteri pulpituson Sir Neville Marriner áll majd. Kocsis Zoltán, francia sztárvendégekkel, s persze a Nemzeti Filharmonikusokkal mutatja be, méghozzá oratóriumszerűen Hector Berlioz Rómeó és Júliáját. A kétszáz esztendeje született francia mesterre a MÁV Szimfonikus Zenekara egy templomi koncerttel emlékezik. A Krisztus gyermekkora című oratóriumot Pál Tamás dirigálja, közreműködik: Somogyi Eszter, Réti Attila, Timothy Bentch, Ionel Pantea, Szécsi Máté, Palerdi András, Gergely Péter és a Nemzeti Énekkar.

Bár a BTF gerincét továbbra is a komolyzene adja, egyre nagyobb számban vannak jelen a programsorozatban a dzsesszprodukciók – mégpedig nem is akármilyenek. Közösen koncertezik például David Liebman és a Budapest Jazz Orchestra. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban közös estjükön tulajdonképpen négy nagyágyú lesz jelen. Először is a világ egyik legjobb dzsessz-szaxofonosa, David Liebman, illetve a Budapest Jazz Orchestra, mely a táncparketten kívül a hangversenytermekben is rendre helyt áll kortárs zenei produkciókkal. Ezúttal művészeti vezetőjük, Fekete-Kovács Kornél két szerzeményét is eljátsszák: a Budapest Jazz Suite-et és A Vándort. S záróműsorszámuk sem lesz akármi. Eötvös Péter Paris – Dakar című szerzeményét hallhatja a közönség. Szokatlan zárás egy amúgy sem mindennapi estén: egy big band és egy kortárs zeneszerző találkozása…

Ugyancsak műfajok keveredéséről, dzsessz és világzene randevújáról van szó egy másik eseményen, szintén az Urániában. Frank London New York-i trombitás-zeneszerző és a hazánkban élő, örmény származású tangóharmonikás David Yengibarian lép fel közös estén a BTF-en.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.