Klasszikus

Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivál a Parlament előtt

2004.07.06. 00:00
Ajánlom
Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg július 17-e és augusztus 1-je között a Budapest Tér-Film-Zene Fesztivált a Kossuth téren, amelyen gyerekfilmeket, régi magyar mozgóképeket, színházi felvételeket és klasszikus zenei filmeket láthatnak az érdeklődők.

Gyerekműsorok, régi magyar televíziós játékok, régi nagysikerű filmek, koncert- valamint televíziós operafilmek alkotják az első Budapest-Tér-Film-Zene Fesztivál programját. A Parlament előtt óriáskivetítőkön peregnek például a Hyppolit a lakáj, Behajtani tilos, Dankó Pista, Bob herceg, Meseautó, Lila ákác című filmek képkockái, a gyerekek ismét láthatják Leo és Fred kalandjait, Vízipók csodapók történeteit, vagy a Magyar Népmesék epizódjait. Az érdeklődők színházi előadásokat megörökítő felvételeket is láthatnak, például a Thália Színház, Zenés TV Színház Márió és a varázsló, a Vígszínház Fekete Péter, a Radnóti Máli néni című előadását.

A fesztivál mindezek mellett a fővárosiaknak bepillantást nyújt a klasszikus zene világába is, a régi remekműveket új dimenzióba helyezve. Az operafilmeket megtekintve a nézők alaposabban átgondolhatnak olyan történéseket, belső pszichológiai mozgásokat, gondolatsorokat, amelyekre előadások során nincs alkalmuk. Azért is örvendetes mindez, mert egyes európai nagyvárosokban a klasszikus zenének e formában történő bemutatása már a nyolcvanas évek közepén divatba jött. A berliniek például már 1985-ben az „Erdőszínpad" szabadtéri színpadon élvezhették a világ leghíresebb karmestereinek és zenekarainak felvételeit. Hamarosan Bécsben, Grazban és Salzburgban is követték ezt a példát. A komolyzenei program kiemelkedő része lesz a 15 éve elhunyt Herbert von Karajan világhírű karmester tiszteletére összeállított műsor, amelyhez a bécsi Karajan központ biztosított archív felvételeket.

A Budapest Tér-Film-Zene Fesztivál, amelyet egyébként magyar és osztrák magáncég szervezett, augusztus 1-jéig várja a nosztalgiázni vágyókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.