Klasszikus

Budapestre érkezett a világhírű Pleyel-zongora

2015.04.24. 14:08
Ajánlom
A Peugeot Design Lab és a Pleyel manufaktúra által 2012-ben kifejlesztett új hangversenyzongora is látható a Pesti Vigadóban április 24-én megnyílt hangszerkiállításon.

Szilasi Alex zongoraművész, hangszergyűjtő elmondta, hogy a jelenleg a világot járó prototípus-zongora legmerészebb újítása az, hogy a hangszer testének felső síkját a klaviatúrával egy szintbe hozták, aminek köszönhetően a közönség sokkal jobban láthatja a zongorista játékát, és az előadóművész is közvetlenebb kapcsolatba kerül az általa létrehozott hangzással. A további innovációk közé tartozik az új felnyitási rendszer, a hagyományos három zongoralábat felváltó egyetlen központi láb és az ultravékony kottatartó - sorolta. A zongora teste és a hangszekrény hagyományosan fából készült, míg a fedél és a láb a hang utórezgésében is szerepet játszó, könnyű karbonszövet borítást kapott.

Bálint Zsófia, a Peugeot Magyarország marketing- és pr-igazgatója elmondta: a néhány éve alapított Peugeot Design Lab az autóipar mellett más iparágak fejlesztéseiben is közreműködik, így fejlesztettek már jachtot, kerékpárt és sportórát is. Ez az első alkalom, hogy a dizájnrészleg egyik friss terméke bemutatkozik Magyarországon - emelte ki.

Szilasi Alex a kérdésre, mi a véleménye a Bogányi-zongoráról, úgy fogalmazott: a zongoragyárakat az elmúlt évtizedekben nagyon sokat foglalkoztatták a hangszer megújításának lehetőségei, így a szakma minden innovációt örömmel fogad.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vigadó Galériában megrendezett, Pleyel Budapesten című kiállításon az új Peugeot-Pleyel-zongora mellett a 19. század közepéről származó három Pleyel-zongorát is láthatnak az érdeklődők, köztük azt az 1843-ból származó Pianino Pleyel "Obreskoff" modellt, amelyen Chopin számos alkalommal játszott.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a tavaszi fesztivált szervező operatív testület tagja elmondta, hogy a hangszerkiállítást zártkörű szalonkoncert egészíti ki Szilasi Alex és vendégei fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.