Klasszikus

Budapestre érkezett a világhírű Pleyel-zongora

2015.04.24. 14:08
Ajánlom
A Peugeot Design Lab és a Pleyel manufaktúra által 2012-ben kifejlesztett új hangversenyzongora is látható a Pesti Vigadóban április 24-én megnyílt hangszerkiállításon.

Szilasi Alex zongoraművész, hangszergyűjtő elmondta, hogy a jelenleg a világot járó prototípus-zongora legmerészebb újítása az, hogy a hangszer testének felső síkját a klaviatúrával egy szintbe hozták, aminek köszönhetően a közönség sokkal jobban láthatja a zongorista játékát, és az előadóművész is közvetlenebb kapcsolatba kerül az általa létrehozott hangzással. A további innovációk közé tartozik az új felnyitási rendszer, a hagyományos három zongoralábat felváltó egyetlen központi láb és az ultravékony kottatartó - sorolta. A zongora teste és a hangszekrény hagyományosan fából készült, míg a fedél és a láb a hang utórezgésében is szerepet játszó, könnyű karbonszövet borítást kapott.

Bálint Zsófia, a Peugeot Magyarország marketing- és pr-igazgatója elmondta: a néhány éve alapított Peugeot Design Lab az autóipar mellett más iparágak fejlesztéseiben is közreműködik, így fejlesztettek már jachtot, kerékpárt és sportórát is. Ez az első alkalom, hogy a dizájnrészleg egyik friss terméke bemutatkozik Magyarországon - emelte ki.

Szilasi Alex a kérdésre, mi a véleménye a Bogányi-zongoráról, úgy fogalmazott: a zongoragyárakat az elmúlt évtizedekben nagyon sokat foglalkoztatták a hangszer megújításának lehetőségei, így a szakma minden innovációt örömmel fogad.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vigadó Galériában megrendezett, Pleyel Budapesten című kiállításon az új Peugeot-Pleyel-zongora mellett a 19. század közepéről származó három Pleyel-zongorát is láthatnak az érdeklődők, köztük azt az 1843-ból származó Pianino Pleyel "Obreskoff" modellt, amelyen Chopin számos alkalommal játszott.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a tavaszi fesztivált szervező operatív testület tagja elmondta, hogy a hangszerkiállítást zártkörű szalonkoncert egészíti ki Szilasi Alex és vendégei fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.