Klasszikus

Budapestre érkezett a világhírű Pleyel-zongora

2015.04.24. 14:08
Ajánlom
A Peugeot Design Lab és a Pleyel manufaktúra által 2012-ben kifejlesztett új hangversenyzongora is látható a Pesti Vigadóban április 24-én megnyílt hangszerkiállításon.

Szilasi Alex zongoraművész, hangszergyűjtő elmondta, hogy a jelenleg a világot járó prototípus-zongora legmerészebb újítása az, hogy a hangszer testének felső síkját a klaviatúrával egy szintbe hozták, aminek köszönhetően a közönség sokkal jobban láthatja a zongorista játékát, és az előadóművész is közvetlenebb kapcsolatba kerül az általa létrehozott hangzással. A további innovációk közé tartozik az új felnyitási rendszer, a hagyományos három zongoralábat felváltó egyetlen központi láb és az ultravékony kottatartó - sorolta. A zongora teste és a hangszekrény hagyományosan fából készült, míg a fedél és a láb a hang utórezgésében is szerepet játszó, könnyű karbonszövet borítást kapott.

Bálint Zsófia, a Peugeot Magyarország marketing- és pr-igazgatója elmondta: a néhány éve alapított Peugeot Design Lab az autóipar mellett más iparágak fejlesztéseiben is közreműködik, így fejlesztettek már jachtot, kerékpárt és sportórát is. Ez az első alkalom, hogy a dizájnrészleg egyik friss terméke bemutatkozik Magyarországon - emelte ki.

Szilasi Alex a kérdésre, mi a véleménye a Bogányi-zongoráról, úgy fogalmazott: a zongoragyárakat az elmúlt évtizedekben nagyon sokat foglalkoztatták a hangszer megújításának lehetőségei, így a szakma minden innovációt örömmel fogad.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vigadó Galériában megrendezett, Pleyel Budapesten című kiállításon az új Peugeot-Pleyel-zongora mellett a 19. század közepéről származó három Pleyel-zongorát is láthatnak az érdeklődők, köztük azt az 1843-ból származó Pianino Pleyel "Obreskoff" modellt, amelyen Chopin számos alkalommal játszott.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a tavaszi fesztivált szervező operatív testület tagja elmondta, hogy a hangszerkiállítást zártkörű szalonkoncert egészíti ki Szilasi Alex és vendégei fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.