Klasszikus

Bujtor Balázs a BBC-nél folytatja

2012.10.24. 13:10
Ajánlom
A pécsi Pannon Filharmonikusok koncertmestere filmzenei stúdiófelvételek készítésében vesz majd részt.

A hegedűs munkája 2013-ben veszi kezdetét és előreláthatólag két évig tart. A szerződési feltételek szerint a koncertmesteri és a stúdió-zenekari feladatok nehezen összeegyeztethetőek, ezért került sor a távozásra. "Pályafutásom nagyon termékeny és inspiráló öt évét töltöttem itt, nagyon szép koncertek és nagyon jó emlékek maradnak meg bennem erről a közös időszakról" - írta felmondó-levelében Bujtor Balázs. 

"Az együttes életében nagyon fontos és meghatározó időszakában dolgoztunk együtt Bujtor Balázzsal, azonban a Pannon Filharmonikusok nem tudja felvenni a versenyt a nemzetközi zenei élet pénzügyi feltételeivel, így megértem a döntést" - mondta Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója. "A váratlan lehetőség és a hirtelen döntés nem okoz fennakadást, hiszen a Pannon Filharmonikusoknak két koncertmestere volt Bujtor Balázs és Deák Márta személyében, aki a legendás hegedűművész, Pauk György tanítványaként a londoni Királyi Zeneakadémián végzett, és szintén öt éve dolgozik koncertmesterként zenekarunknál. A következő időszakban egy személyben Deák Márta látja el a koncertmesteri feladatokat, Bujtor Balázs helyére pedig próbajátékot hirdet a zenekar" - jelentette be az igazgató.

További hír a Pannon Filharmonikusok háza tájáról, hogy a közelmúltban beléptek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Horvát Tagozatába, valamint intenzív közönségszervező tevékenységbe kezdtek azért, hogy növeljék a Horvátországból érkező koncertlátogatói számát. Közleményük szerint a horvát-magyar tagozat segítségével felmérik a horvát kulturális kínálatot, fogyasztási szokásokat és közönségszervezési lehetőségeket. A kamara a hatékony jegy- és bérletértékesítéshez jogi és gazdasági tanácsadást is nyújt a filharmonikusoknak, akik egy éven belül jegyirodákat nyitnának Horvátországban.

Eszékről jelenleg mintegy félszáz bérletes jár a Pannon Filharmonikusok előadásaira, ez a szám azonban jelentősen növelhető. "A komolyzene, mint minőségi árucikk fontos része a kulturális piacnak. Észak-Horvátországban, különösen Eszéken jelentős fizetőképes kultúrafogyasztó réteg van" - idézte a közlemény Horváth Zsolt igazgatót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.