Klasszikus

Bujtor Balázs a BBC-nél folytatja

2012.10.24. 13:10
Ajánlom
A pécsi Pannon Filharmonikusok koncertmestere filmzenei stúdiófelvételek készítésében vesz majd részt.

A hegedűs munkája 2013-ben veszi kezdetét és előreláthatólag két évig tart. A szerződési feltételek szerint a koncertmesteri és a stúdió-zenekari feladatok nehezen összeegyeztethetőek, ezért került sor a távozásra. "Pályafutásom nagyon termékeny és inspiráló öt évét töltöttem itt, nagyon szép koncertek és nagyon jó emlékek maradnak meg bennem erről a közös időszakról" - írta felmondó-levelében Bujtor Balázs. 

"Az együttes életében nagyon fontos és meghatározó időszakában dolgoztunk együtt Bujtor Balázzsal, azonban a Pannon Filharmonikusok nem tudja felvenni a versenyt a nemzetközi zenei élet pénzügyi feltételeivel, így megértem a döntést" - mondta Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója. "A váratlan lehetőség és a hirtelen döntés nem okoz fennakadást, hiszen a Pannon Filharmonikusoknak két koncertmestere volt Bujtor Balázs és Deák Márta személyében, aki a legendás hegedűművész, Pauk György tanítványaként a londoni Királyi Zeneakadémián végzett, és szintén öt éve dolgozik koncertmesterként zenekarunknál. A következő időszakban egy személyben Deák Márta látja el a koncertmesteri feladatokat, Bujtor Balázs helyére pedig próbajátékot hirdet a zenekar" - jelentette be az igazgató.

További hír a Pannon Filharmonikusok háza tájáról, hogy a közelmúltban beléptek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Horvát Tagozatába, valamint intenzív közönségszervező tevékenységbe kezdtek azért, hogy növeljék a Horvátországból érkező koncertlátogatói számát. Közleményük szerint a horvát-magyar tagozat segítségével felmérik a horvát kulturális kínálatot, fogyasztási szokásokat és közönségszervezési lehetőségeket. A kamara a hatékony jegy- és bérletértékesítéshez jogi és gazdasági tanácsadást is nyújt a filharmonikusoknak, akik egy éven belül jegyirodákat nyitnának Horvátországban.

Eszékről jelenleg mintegy félszáz bérletes jár a Pannon Filharmonikusok előadásaira, ez a szám azonban jelentősen növelhető. "A komolyzene, mint minőségi árucikk fontos része a kulturális piacnak. Észak-Horvátországban, különösen Eszéken jelentős fizetőképes kultúrafogyasztó réteg van" - idézte a közlemény Horváth Zsolt igazgatót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Klasszikus

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.