Klasszikus

Bukarestben koncertezik a Száztagú Cigányzenekar

2004.02.22. 00:00
Ajánlom
Óriási érdeklődés előzi meg a budapesti Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépését - olvasható az erdélyi Krónika csütörtöki számában. Az egyetlen előadásra tervezett koncertnek ugyanis lesz egy ráadás napja is.

Mint a lapból kiderül, az eredetileg egyetlen előadásra - február 26. - tervezett vendégjátékra másnap ráadás is lesz, mivel a jegyigénylések jócskán túllépték a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház befogadóképességét. Az 1-1,7 millió lejes (körülbelül 6500-11 000 forintos) árak ellenére szűk két hét alatt elfogytak a Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépésére kibocsátott belépők. A vendégjáték szervezője, a fővárosi Aurel Mitran Kulturális Alapítvány ezért úgy döntött, hogy második előadást is rendez.

A hatalmas érdeklődés csak kezdetben lepett meg bennünket- jelentette ki a lapnak Laura Ganea, az alapítvány szóvivője, emlékeztetve arra, hogy a Száztagú Cigányzenekar világhírű együttes, amelynek fellépését mindenfelé nagy várakozás előzi meg.

Ennek a hírnévnek az ismeretében vette fel a kapcsolatot az ügynökség a zenekar francia ügynökségével, annak is tudatában, hogy a Cesaria Evana együttes bukaresti sikere után a fővárosi zenekedvelő közönség a briliáns cigányzenekarra szintén kíváncsi lesz.

A Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház nagyterme ezer néző befogadására alkalmas, a rendezők bíznak benne, hogy a február 27-i második előadásra is megtelik kíváncsi közönséggel a terem.

A Száztagú Cigányzenekart 1985-ben alapították, s azóta világszerte a magyar kultúra egyik védjegyeként tartják nyilván - írja a Krónika, felidézve: az alapítás ötlete Járóka Sándor temetése után pattant ki, amikor közös hegedüléssel búcsúztak a cigányzenészek a híres prímástól. A tizennyolc éves múltra visszatekintő együttes a közelmúltban állami támogatásért folyamodott.

Raduly József, az együttes művészeti vezetője szerint a magyar kulturális tárca segítsége nélkül az együttest a megszűnés veszélye fenyegeti. Próbadíjat már három éve nem tud fizetni, adótartozása hét és fél millió forintra rúg - olvasható a lapban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.