Klasszikus

Bukarestben koncertezik a Száztagú Cigányzenekar

2004.02.22. 00:00
Ajánlom
Óriási érdeklődés előzi meg a budapesti Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépését - olvasható az erdélyi Krónika csütörtöki számában. Az egyetlen előadásra tervezett koncertnek ugyanis lesz egy ráadás napja is.

Mint a lapból kiderül, az eredetileg egyetlen előadásra - február 26. - tervezett vendégjátékra másnap ráadás is lesz, mivel a jegyigénylések jócskán túllépték a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház befogadóképességét. Az 1-1,7 millió lejes (körülbelül 6500-11 000 forintos) árak ellenére szűk két hét alatt elfogytak a Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépésére kibocsátott belépők. A vendégjáték szervezője, a fővárosi Aurel Mitran Kulturális Alapítvány ezért úgy döntött, hogy második előadást is rendez.

A hatalmas érdeklődés csak kezdetben lepett meg bennünket- jelentette ki a lapnak Laura Ganea, az alapítvány szóvivője, emlékeztetve arra, hogy a Száztagú Cigányzenekar világhírű együttes, amelynek fellépését mindenfelé nagy várakozás előzi meg.

Ennek a hírnévnek az ismeretében vette fel a kapcsolatot az ügynökség a zenekar francia ügynökségével, annak is tudatában, hogy a Cesaria Evana együttes bukaresti sikere után a fővárosi zenekedvelő közönség a briliáns cigányzenekarra szintén kíváncsi lesz.

A Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház nagyterme ezer néző befogadására alkalmas, a rendezők bíznak benne, hogy a február 27-i második előadásra is megtelik kíváncsi közönséggel a terem.

A Száztagú Cigányzenekart 1985-ben alapították, s azóta világszerte a magyar kultúra egyik védjegyeként tartják nyilván - írja a Krónika, felidézve: az alapítás ötlete Járóka Sándor temetése után pattant ki, amikor közös hegedüléssel búcsúztak a cigányzenészek a híres prímástól. A tizennyolc éves múltra visszatekintő együttes a közelmúltban állami támogatásért folyamodott.

Raduly József, az együttes művészeti vezetője szerint a magyar kulturális tárca segítsége nélkül az együttest a megszűnés veszélye fenyegeti. Próbadíjat már három éve nem tud fizetni, adótartozása hét és fél millió forintra rúg - olvasható a lapban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!