Klasszikus

Bukarestben koncertezik a Száztagú Cigányzenekar

2004.02.22. 00:00
Ajánlom
Óriási érdeklődés előzi meg a budapesti Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépését - olvasható az erdélyi Krónika csütörtöki számában. Az egyetlen előadásra tervezett koncertnek ugyanis lesz egy ráadás napja is.

Mint a lapból kiderül, az eredetileg egyetlen előadásra - február 26. - tervezett vendégjátékra másnap ráadás is lesz, mivel a jegyigénylések jócskán túllépték a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház befogadóképességét. Az 1-1,7 millió lejes (körülbelül 6500-11 000 forintos) árak ellenére szűk két hét alatt elfogytak a Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépésére kibocsátott belépők. A vendégjáték szervezője, a fővárosi Aurel Mitran Kulturális Alapítvány ezért úgy döntött, hogy második előadást is rendez.

A hatalmas érdeklődés csak kezdetben lepett meg bennünket- jelentette ki a lapnak Laura Ganea, az alapítvány szóvivője, emlékeztetve arra, hogy a Száztagú Cigányzenekar világhírű együttes, amelynek fellépését mindenfelé nagy várakozás előzi meg.

Ennek a hírnévnek az ismeretében vette fel a kapcsolatot az ügynökség a zenekar francia ügynökségével, annak is tudatában, hogy a Cesaria Evana együttes bukaresti sikere után a fővárosi zenekedvelő közönség a briliáns cigányzenekarra szintén kíváncsi lesz.

A Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház nagyterme ezer néző befogadására alkalmas, a rendezők bíznak benne, hogy a február 27-i második előadásra is megtelik kíváncsi közönséggel a terem.

A Száztagú Cigányzenekart 1985-ben alapították, s azóta világszerte a magyar kultúra egyik védjegyeként tartják nyilván - írja a Krónika, felidézve: az alapítás ötlete Járóka Sándor temetése után pattant ki, amikor közös hegedüléssel búcsúztak a cigányzenészek a híres prímástól. A tizennyolc éves múltra visszatekintő együttes a közelmúltban állami támogatásért folyamodott.

Raduly József, az együttes művészeti vezetője szerint a magyar kulturális tárca segítsége nélkül az együttest a megszűnés veszélye fenyegeti. Próbadíjat már három éve nem tud fizetni, adótartozása hét és fél millió forintra rúg - olvasható a lapban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.