Klasszikus

Bukaresti győzelem

2007.09.17. 00:00
Ajánlom
Le Jardin étranger (Az idegen kert) című szerzeményével Megyeri Krisztina nyerte a legjobb kamarazenének járó zeneszerzői díjat a bukaresti XIII. George Enescu Nemzetközi Fesztiválon és Zeneszerzőversenyen, 34 ország 118 versenyzője közül. A művet a 2009-es Enescu Fesztiválon fogják bemutatni.

Megyeri Krisztina 1974-ben született Budapesten. Zongorát és zeneszerzést a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán Bozay Attila és Vajda János növendéke volt. 1999-től a lyoni Conservatoire National Supérieur de Musique-ban, majd 2002-től Párizsban Xu Yi-nál, D. Bosse-nál és az IRCAM- ban képezte magát tovább. 2003-ban zongorakísérő-korrepetitori, 2006-ban zenetudományi (MA) diplomát is szerzett.

Zenéjét számos országban előadták fesztiválokon, koncerteken. A Kodály Nemzetközi Zeneszerzőverseny II. díjasa (1998), a Vántus István Zeneszerzőverseny I.díjasa (2006), Unesco-Aschberg-ösztöndíjas (1999), Eötvös-és Kodály-ösztöndíjas. 2006-07-ben a stuttgarti Akademie Schloss Solitude alkotóházában vett részt.

Az idegen kert című, szoprán hangra és kamaraegyüttesre írt művét a Théatre du Chatelet felkérésére írta 2003-ban, Forgách András Aki nincs (1999) c. regényének szövegrészleteire. A mű öttételes, ellentétes karaktereket felvonultató dalciklus, melyben magyar népzenei, zen-buddhista hatások és narratív elemek ötvöződnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.