Klasszikus

Café Momus

2003.01.03. 00:00
Ajánlom
 
 

A tapasztalt felhasználók körében jól ismert az intelem, mely szerint az Interneten kalandozni csak akkor érdemes, ha a cég fizeti, vagy ha az ember tudja, mit keres. Ellenkező esetben órákig tartó bolyongásra és komoly számlákra lehet számítani.

Vegyünk egy egyszerű példát! Tudjuk, hogy úgynevezett komolyzenei kiadvány meglehetőst korlátozott számban, vagy drágán, vagy sajátos terjesztéssel létezik a hazai piacon. Az érdeklődőben felcsillan a remény, a Net gyógyír lehet minderre. Ha keresőkkel próbálkozunk, ki kell találnuk a megfelelő keresőszót. Klasszikus zene? Barokk zene? Opera? Ez mind-mind csak része annak, amire kíváncsiak lehetünk, ráadásul a tapasztalat azt igazolja, hogy az említett keresőszavak beütése után többnyire kereskedelmi, esetleges tudományos (gyűjtemények, zenei tárak, irodalom stb.) weboldalainak linkjei jelennek meg.

Pedig létezik olyan internetes komolyzenei hírmagazin, amelyik egyszere tartalmaz lemezkritikákat, interjúkat, koncertbeszámolókat, híreket, előzeteseket, linkgyűjteményt és néhány más, csak erre az oldalra jellemző érdekessséget. Puccini Bohéméletének bohémtanyájáról kapta a nevét: Café Momus (www.momus.hu), ráadásul a közelmúltban kapott új kűlcsínt, hogy látványosabb, valamint könnyebben és gyrosabban kezelhető legyen.

A Café Momus alapelve, hogy a "szomorú zene" sem tabu, és nem feltétlenül kell a Zeneakadémián végeznie annak, aki Mozartot akar hallgatni. Ennek megfelelően a kritikai anyag, a koncertbeszámolók és az interjúk nem a jól ismert misztifikáló nyelven, és nem is az elragadtatás szuperlatívuszaiban fogalmazódnak meg: a nyelv tiszta, világos, tisztességes, és - ami nem utolsó - szórakoztató. A híranyag napi frissítésű, a kritikai anyagé pedig folyamatos. A korábbi cikkeket az archívumban a könnyen kezelhető keresővel találhatjuk meg. Külön felhívom a figyelmet a Musica Aberrata rovatra, amely egy képtelen zenei lexikont, és egy "hiszékenyeknek" szóló tréfás szócikkgyűjteményt, valamint számos karikatúrát tartalmaz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.