Klasszikus

Cantata Profana – megkezdődött a Bartók Emlékév

2006.03.25. 00:00
Ajánlom
125 éve született a világhírű magyar zeneszerző Százhuszonöt éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla. Születésnapja előestéjén, azaz pénteken kezdődött a világhírű zeneszerző, népzenekutató tiszteletére meghirdetett jubileumi év programja: ünnepi koncertet tartottak a Művészetek Palotájában. Ma is számos programmal emlékeznek a művészre, és ismét megnyílt a Bartók Béla Emlékház is.

Megkezdődött a Bartók-emlékév

Százhuszonöt éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla, a 20. század világhírű magyar zeneszerzője. A születésnap előestéjén, azaz pénteken kezdődött a zeneszerző, népzenekutató tiszteletére meghirdetett jubileumi év programja.
Ebből az alkalomból a zeneszerző nevét vette fel pénteken a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenyterme (azaz most már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem). A Cantata Profana mottóval meghirdetett jubileumi év nyitóhangversenyét tegnap este itt tartották: Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott hangversenyt Bartók-művekből.

Bozóki András kultuszminiszter tegnap úgy nyilatkozott: azért nem az évfordulón – tehát ma – tartják az ünnepi koncertet, mert ezen a napon Bartók szülőhelyén, az erdélyi Nagyszentmiklóson lesz ünnepi műsor. Klenjánszki Tamás, az emlékév szakmai tanácsadója azonban a távirati irodának kijelentette: az ünnepi programsorozat megkésett szervezése az oka a pénteki dátumnak.

Jubileumi programok

Bartók Béla tiszteletére a Bajor Gizi Színészmúzeumban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának Bartók és a tánc című időszaki tárlatát láthatják az érdeklődők, míg a Nyitott Műhely (XII. Ráth György u.) Nonstop Bartók címmel 26 órás programfolyamot nyújt a látogatóknak (a program péntek éjfélkor kezdődött, és vasárnap hajnalig tart.)

A Hagyományok Háza is ünnepi műsort rendez. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Bartók Emlékév kapcsán új kiállítás nyílik Ősidők végtelensége – A népdalgyűjtő Móricz Zsigmond és Bartók Béla címmel hétfőn a Petőfi Irodalmi Műzeumban, míg ugyanekkor, március 27-én Szerelemajtók címmel láthat produkciót a közönség a Művészetek Palotájában. Az első részében a népdalé és a hangszeres népzenéé a szerep, a második részben A kékszakállú herceg vára című opera hallható.

Csaknem egyéves szünet után ma újra kinyitott a Bartók Béla Emlékház a budai Csalán utcában. Az eseményen részt vett Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. A Gugger-hegy lábánál álló ház, amelyben Bartók több remekművét komponálta, némi átalakítással 1981-ben nyílt meg Bartók-emlékhelyként a közönség előtt. Újdonság, hogy a padlástérben is vitrineket helyeztek el, a földszinten pedig interaktív dombormű mutatja be a zeneszerző és tudós Kárpát-medencében végzett gyűjtőútjainak állomásait. A kiállítás naponta 10 és 17 óra között látogatható.

A közszolgálati televízió a jubileumi évforduló alkalmából ma számos műsorral emlékezik a világhírű komponistára.

Bartók a metróban

Az évforduló megünneplése egyébként már a hét elején megkezdődött: kedden Bartók útján címmel emlékkiállítás nyílt a budapesti Zenetörténeti Múzeumban, míg a Zenetudományi Intézetben háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a zeneszerző zenei és tudományos életművéről. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara szervezésében szerdán nyílt meg a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny- Bartók-emlékév 2006 címmel pedig a hónap közepétől május 16-ig kiállítás látható a budapesti metróban.

Vastaps Mongóliában

Csütörtökön Bartók-koncertet rendeztek Mongóliában: az Ulánbátori Gyermekpalota kórusa magyar népdalokból, illetve Bartók magyar népdalfeldolgozásaiból mutatott be egy csokrot, majd A Kékszakállú herceg vára egy részét adták elő. Ezután operaház szimfonikus zenekara eljátszotta Bartók I. szvitjét. A közönség vastapssal jutalmazta a művészek játékát.

Itt a Bartók-emlékpénz

A Magyar Pénzverő Zrt. pénteken ötezer forintos Bartók-emlékpénzt bocsátott ki, az amelyet egyelőre névértéken lehet megvásárolni a forgalmazóknál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.