Klasszikus

Cantata Profana – megkezdődött a Bartók Emlékév

2006.03.25. 00:00
Ajánlom
125 éve született a világhírű magyar zeneszerző Százhuszonöt éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla. Születésnapja előestéjén, azaz pénteken kezdődött a világhírű zeneszerző, népzenekutató tiszteletére meghirdetett jubileumi év programja: ünnepi koncertet tartottak a Művészetek Palotájában. Ma is számos programmal emlékeznek a művészre, és ismét megnyílt a Bartók Béla Emlékház is.

Megkezdődött a Bartók-emlékév

Százhuszonöt éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla, a 20. század világhírű magyar zeneszerzője. A születésnap előestéjén, azaz pénteken kezdődött a zeneszerző, népzenekutató tiszteletére meghirdetett jubileumi év programja.
Ebből az alkalomból a zeneszerző nevét vette fel pénteken a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenyterme (azaz most már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem). A Cantata Profana mottóval meghirdetett jubileumi év nyitóhangversenyét tegnap este itt tartották: Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott hangversenyt Bartók-művekből.

Bozóki András kultuszminiszter tegnap úgy nyilatkozott: azért nem az évfordulón – tehát ma – tartják az ünnepi koncertet, mert ezen a napon Bartók szülőhelyén, az erdélyi Nagyszentmiklóson lesz ünnepi műsor. Klenjánszki Tamás, az emlékév szakmai tanácsadója azonban a távirati irodának kijelentette: az ünnepi programsorozat megkésett szervezése az oka a pénteki dátumnak.

Jubileumi programok

Bartók Béla tiszteletére a Bajor Gizi Színészmúzeumban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának Bartók és a tánc című időszaki tárlatát láthatják az érdeklődők, míg a Nyitott Műhely (XII. Ráth György u.) Nonstop Bartók címmel 26 órás programfolyamot nyújt a látogatóknak (a program péntek éjfélkor kezdődött, és vasárnap hajnalig tart.)

A Hagyományok Háza is ünnepi műsort rendez. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Bartók Emlékév kapcsán új kiállítás nyílik Ősidők végtelensége – A népdalgyűjtő Móricz Zsigmond és Bartók Béla címmel hétfőn a Petőfi Irodalmi Műzeumban, míg ugyanekkor, március 27-én Szerelemajtók címmel láthat produkciót a közönség a Művészetek Palotájában. Az első részében a népdalé és a hangszeres népzenéé a szerep, a második részben A kékszakállú herceg vára című opera hallható.

Csaknem egyéves szünet után ma újra kinyitott a Bartók Béla Emlékház a budai Csalán utcában. Az eseményen részt vett Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. A Gugger-hegy lábánál álló ház, amelyben Bartók több remekművét komponálta, némi átalakítással 1981-ben nyílt meg Bartók-emlékhelyként a közönség előtt. Újdonság, hogy a padlástérben is vitrineket helyeztek el, a földszinten pedig interaktív dombormű mutatja be a zeneszerző és tudós Kárpát-medencében végzett gyűjtőútjainak állomásait. A kiállítás naponta 10 és 17 óra között látogatható.

A közszolgálati televízió a jubileumi évforduló alkalmából ma számos műsorral emlékezik a világhírű komponistára.

Bartók a metróban

Az évforduló megünneplése egyébként már a hét elején megkezdődött: kedden Bartók útján címmel emlékkiállítás nyílt a budapesti Zenetörténeti Múzeumban, míg a Zenetudományi Intézetben háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a zeneszerző zenei és tudományos életművéről. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara szervezésében szerdán nyílt meg a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny- Bartók-emlékév 2006 címmel pedig a hónap közepétől május 16-ig kiállítás látható a budapesti metróban.

Vastaps Mongóliában

Csütörtökön Bartók-koncertet rendeztek Mongóliában: az Ulánbátori Gyermekpalota kórusa magyar népdalokból, illetve Bartók magyar népdalfeldolgozásaiból mutatott be egy csokrot, majd A Kékszakállú herceg vára egy részét adták elő. Ezután operaház szimfonikus zenekara eljátszotta Bartók I. szvitjét. A közönség vastapssal jutalmazta a művészek játékát.

Itt a Bartók-emlékpénz

A Magyar Pénzverő Zrt. pénteken ötezer forintos Bartók-emlékpénzt bocsátott ki, az amelyet egyelőre névértéken lehet megvásárolni a forgalmazóknál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.