Klasszikus

Cantemus-koncert az Olasz Intézetben

2006.02.11. 00:00
Ajánlom
A Cantemus Gyermekkórus tavaly nyáron az Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíjasa lett. A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Arnaldo Dante Marianacci ebből az alkalomból felkérte a Szabó Dénes vezette énekkart, tartson örömkoncertet az intézményben, amelyre február 25-én 16 órakor kerül sor.

Az elmúlt év augusztusában immár ötvenharmadik alkalommal rendezték meg Európa egyik legrangosabb kórusfesztiválját az olaszországi Arezzóban a szolmizálás atyjának tekinthető Guido Monaco szerzetes emlékére és tiszteletére. A versenyen huszonnégy kórus öt kategóriában mérte össze tudását.

A Cantemus Gyermekkórus harminckilenc énekesét a megszokottól eltérő alakzatban állította fel Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A zsűri az első szám eléneklése után leállította a versenyt, és a szabályos szoprán-mezzo-alt felállást követelte meg a kislányoktól, a karnagyot pedig arra kérte, hogy a további műveket az igen kicsi színpadon vezényelje tovább. A kórus így is óriási sikert aratott. A Cantemus nyert a gyermekkórus kategóriában, így indulhatott a verseny nagydíjáért. A zsűri a Gran Premio-ért folyó versengésben a mezőny legjobbjának találta a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórust. Ez a győzelem jogosítja fel az énekkart arra, hogy 2006-ban induljon a szakma legnagyobb elismerését jelentő Kórusmuzsika Európa Nagydíjért Tolosában.

A Cantemus kóruscsalád nem először ért el ilyen nagy eredményt. Tíz évvel ezelőtt Szabó Dénes felnőtt leánykórusa, a Pro Musica már elnyerte a Gran Premio-t és az azt követő Európa Nagydíjat is. A kóruscsalád harminc éves fennállása alatt negyvenhárom nemzetközi nagydíjat, hat kórusolimpiai aranyérmet szerzett, 2002-ben pedig Magyar Örökség Díjjal tüntették ki az énekkart. Szabó Dénes alapító karnagy is számos kitüntetéssel büszkélkedhet: Liszt Ferenc díj (1985), Bartók-Pásztory díj (1993), Kossuth-díj (2000), Magyar Örökség díj (2004).

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.