Klasszikus

Cantemus-koncert az Olasz Intézetben

2006.02.11. 00:00
Ajánlom
A Cantemus Gyermekkórus tavaly nyáron az Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíjasa lett. A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Arnaldo Dante Marianacci ebből az alkalomból felkérte a Szabó Dénes vezette énekkart, tartson örömkoncertet az intézményben, amelyre február 25-én 16 órakor kerül sor.

Az elmúlt év augusztusában immár ötvenharmadik alkalommal rendezték meg Európa egyik legrangosabb kórusfesztiválját az olaszországi Arezzóban a szolmizálás atyjának tekinthető Guido Monaco szerzetes emlékére és tiszteletére. A versenyen huszonnégy kórus öt kategóriában mérte össze tudását.

A Cantemus Gyermekkórus harminckilenc énekesét a megszokottól eltérő alakzatban állította fel Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A zsűri az első szám eléneklése után leállította a versenyt, és a szabályos szoprán-mezzo-alt felállást követelte meg a kislányoktól, a karnagyot pedig arra kérte, hogy a további műveket az igen kicsi színpadon vezényelje tovább. A kórus így is óriási sikert aratott. A Cantemus nyert a gyermekkórus kategóriában, így indulhatott a verseny nagydíjáért. A zsűri a Gran Premio-ért folyó versengésben a mezőny legjobbjának találta a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórust. Ez a győzelem jogosítja fel az énekkart arra, hogy 2006-ban induljon a szakma legnagyobb elismerését jelentő Kórusmuzsika Európa Nagydíjért Tolosában.

A Cantemus kóruscsalád nem először ért el ilyen nagy eredményt. Tíz évvel ezelőtt Szabó Dénes felnőtt leánykórusa, a Pro Musica már elnyerte a Gran Premio-t és az azt követő Európa Nagydíjat is. A kóruscsalád harminc éves fennállása alatt negyvenhárom nemzetközi nagydíjat, hat kórusolimpiai aranyérmet szerzett, 2002-ben pedig Magyar Örökség Díjjal tüntették ki az énekkart. Szabó Dénes alapító karnagy is számos kitüntetéssel büszkélkedhet: Liszt Ferenc díj (1985), Bartók-Pásztory díj (1993), Kossuth-díj (2000), Magyar Örökség díj (2004).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.