Klasszikus

Canterburyi magyar mesék

2004.11.04. 00:00
Ajánlom
Az Esterházy-örökség kincsei Londonban - hamarosan véget ér a Magyar Magic Sikerült betörnünk Angliába! November 19-én és 20-án véget ér a Nagy-Britanniában 2003 ősze óta tartó magyar kulturális évad, a Magyar Magic, amely komoly visszhangot váltott ki a szigetországban. A Londoni Magyar Kulturális Központ megismertette az angolokkal a magyar kultúra jelentős értékeit. A rendezvénysorozat néhány záróeseményét Mádl Ferenc köztársasági elnök is megtekintette, találkozott a canterburyi érsekkel, és fogadta őt II. Erzsébet angol királynő.

Amikor Hódító Vilmos elfoglalta Angliát, egyetlen grófság volt, amit nem sikerült bekebeleznie: Kent. Véres csaták, majd hosszas tárgyalások után a tartomány a mai szóhasználattal autonómiát kapott az uralkodótól. Kent, amely a szigetország "kertje", leginkább napsütötte vidéke, sűrű erdőkkel, gazdag gyümölcsösökkel, máig őrzi függetlenségét, legalábbis szellemi értelemben, és büszke történelmére, hagyományaira. Nem könnyű tehát itt kultúrával sem hódítani. A magyar művészeknek sikerült.

Canterbury, Kent fővárosa nem világváros, csak önmaga akar lenni, a múlt kifogyhatatlan történelmi, kulturális örökségéből táplálkozik a mai mindennapokban is, látszólag zárt közösségben. Nem nehéz ezt ott tenni, ahol az V. században felépült Anglia valószínűleg legelső temploma (St. Martin’s Church), és ahol még némely kocsma is ötszáz éves. Az Old Weavers’ House gerendás háza ezerötszázban épült, s bár egy helybeli úr szerint az étel, amit felszolgálnak, ehetetlen, csak sört szabad kérni, jól megél a történelméből. Azon a napon is, amikor bekukkantottam, tele volt, csakúgy, mint az összes többi pub. Az utcák szinte elnéptelenedtek, mindenki az évszázad rangadójának kikiáltott Arsenal -Manchester United összecsapást nézte a tévében. És ki fog ma ünnepi hangversenyre menni? - tanakodtam. Lesz közönség? Lesz még valaki kíváncsi ránk? Merthogy az a nap, október 24. "magyar nap" volt Canterburyben. A magyar kultúra ünnepe, délelőtt istentisztelettel, este koncerttel, egyéb rangos rendezvényekkel, amelyeket - miután találkozott Rowan Williams canterburyi érsekkel - a magyar államfő, Mádl Ferenc és felesége, Dalma asszony is megtisztelt jelenlétével. Az aggodalom feleslegesnek bizonyult. Este a zsúfolásig megtelt katedrálisban a Magyar Magic-koncerten, amely egyben a canterburyi fesztivál záró hangversenye volt, óriási sikert aratott Bartók Cantata profanája.

Természetes, hogy a harmincötezer lakosú városnak nagy múltú önálló fesztiválja és saját szimfonikus zenekara van, zömmel fiatal muzsikusokból. Nekik megadatik, hogy koncertről koncertre kilencszáz éves falak között játsszanak, a gótika egyik csodájában. E különleges akusztikájú "hangversenyterem" Canterbury hatalmas katedrálisa, az anglikán egyházfő, az érsek otthona. Zarándokhely, hiszen 1170-ben itt ölték meg Becket Tamást, aki szembeszegült II. Henrikkel, amikor a király az egyház jogait csorbítani akarta. És eszünkbe juthatnak a középkor nagy angol költőjének, a titokzatosan eltűnt, valószínűleg szintén meggyilkolt Geoffrey Chaucernek a hol lírai, hol humoros és pajzán meséi is, amelyeket a Szent Tamás sírjához igyekvő zarándokokkal mondatott el.

Canterbury (Esztergom friss testvérvárosa) szívesen fogadta a magyarokat. A Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, Bogyay Katalin és a város fesztiváljának irányítója, Peter Williams gyümölcsöző szakmai együttműködést alakított ki. Nagy sikert hozott a Dobra János vezette Tomkins énekegyüttes, valamint Mandel Róbert és Varnus Xaver bemutatkozása. Sokan megnézték Balla Demeter Kossuth-díjas fotóművész számos világvárost már meghódító kiállítását is a Royal Museumban. A "magyar nap", október 24. felemelő programmal kezdődött: a délelőtti istentiszteletet maga az érsek vezette, a szertartáson, amelyen Mádl Ferenc és Mádl Dalma is részt vett, a Tomkins énekegyüttes Kodály Missa Brevisét és Liszt Salve Regina című motettáját szólaltatta meg. S a magic, a varázslat érezhetően sikerült. A katedrális falai valószínűleg még sohasem hallhattak ilyen megejtő magyar egyházi muzsikát, amelynek harmóniáiban megtalálhatók a népzenéből eredő fordulatok. Az esti koncerten Bartók diadalmaskodott. Bernstein, Copland és Sztravinszkij egyegy kompozíciója után öröm volt hallgatni a Cantata profanát, átérezni azt az őserőt, amely a zenéből sugárzik. Ha valahol, Canterburyben pontosan megértették a szarvassá változott fiúkról szóló ballada üzenetét: "csak tiszta forrásból". A Tomkins a helybéli kórussal együtt énekelt. Az angolokat külön dicséret illeti kiváló szövegmondásukért, szépen énekeltek a szólisták, Michael Pearce és Allan Clayton, a karmester Richard Cooke volt. (Bartók egyébként is főszereplő volt a Magyar Magicen. Örömteli, hogy nemrég szobrot kapott Kensingtonban.)

A Magyar Magic közel ötszáz rendezvényét több mint egymillióan látták Nagy-Britanniában, a Londoni Magyar Kulturális Központ több mint kétezer magyar és brit művészt vonultatott fel Bristoltól Cambridge-ig, Liverpooltól Glasgow-ig, Belfasttól Edinburghig. Bogyay Katalin remekül felismerte, hogy a Magyar Magicnek hosszú távon hasznosítható eredménye csak akkor lehet, ha a magyar központ együtt gondolkodik az angol féllel, ha szoros együttműködést alakít ki a helyi kulturális intézményekkel, fesztiválokkal. Jó ötletekkel, hatékony csapatmunkával ez sikerült - ennek köszönhető a Magyar Magic átütő sikere. A rendezvények zöme persze Londonban volt, ahol olyan gazdag a kulturális kínálat, hogy szinte lehetetlen feltűnni. Egy-egy programmal, akcióval azonban mégis sikerült. A sok szép hangverseny mellett ilyen volt például László Fülöp festőművész gyűjteményes kiállítása a Christie’snél, az első magyar irodalmi antológia megjelenése, vagy a nyitó s a záró kiállítás is a Temze-parti patinás Sommerset Houseban, a Gilbert Collection Trust Múzeumában. Tavaly ősszel régi magyar aranyés ezüsttárgyakat mutattak itt be, most az Esterházy-gyűjtemény kincseiből állítottak ki válogatást. Mint 2003-ban, most is a kenti herceg nyitotta meg a tárlatot - ezúttal Mádl Ferenc társaságában. A Magyar Nemzeti Múzeumból és az Iparművészeti Múzeumból érkezett tárgyakat Szilágyi András művészettörténész úgy válogatta össze, hogy a látogatók megismerjék a magyar történelem jelentős állomásait, az Esterházy család és a gyűjtemény történetét és angol vonatkozásait.

A bemutatott kincsek - fegyverek, ékszerek, térképek, korabeli rajzok, kelyhek, medálok - között a szemet leginkább vonzó az a hatalmas, több mint egy méter átmérőjű aranyozott ezüsttál, amely 1654-ben Philipp Jakob Drentwett műhelyében készült, és amely Esterházy László hősi halálát ábrázolja az 1652-es, törökök ellen vívott vezekényi csatában.

A Magyar Magic november 19-20-án zárul a Royal Festival Hallban a Londoni Filharmonikusok, Sebestyén Márta és a Muzsikás hangversenyével. De az angliai magyar jelenlétnek koránt sincs vége. A Magyar Magicnek vélhetőleg komoly hozadéka lesz, s a következő években számos magyar művész, kulturális műhely kap majd meghívást a szigetországba.

"I am ťMágyárŤ" - tettem próbára búcsúzóul a portás kisasszonyt a Strand Hotel halljában, vajon érti-e, honnan érkeztem. Kedves mosoly és bólintás volt a válasz. Nem csoda. Sokat emlegettek bennünket és a magyar kulturális évad nevét így: "Mágyár" Magic - megtanulták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.