Klasszikus

Carl Orff

2005.03.29. 00:00
Ajánlom
1895. július 10-én született Münchenben, 1982. március 29-én halt meg ugyanitt. Az Akademie der Tonkunst-ban Beer-Walbrunn és Zilcher növendéke, majd 1915–17 között a müncheni Kammerspiele, 1918–19-ben pedig a mannheimi nemzeti és a darmstadti tartományi színház karnagya volt.

1920-ban tért vissza szülővárosába, ahol a következő években (1921–22) Kaminskinél tanult, majd 1924-ben megalapította Dorothee Güntherrel az ún. „Güntherschule”-t, egy mozgásművészeti- és zeneiskolát, ahol a két művészeti ág újfajta kombinációin kísérleteztek.

Jelentős pedagógiai munkája, az Orff-Schulwerk is ehhez az időszakhoz kötődik. Az 1930-as években a Münchner Bachverein karmestereként működött. 1937-ben írta meg a Carmina Burana-t. További színpadi művei mesefeldolgozások: Der Mond (1939), Die Kluge (1943). 1950–60 között Münchenben a Zeneművészeti Főiskolán vezetett zeneszerzés mesteriskolát. Ekkor keletkeztek az Astutuli (1953), a Comoedia de Christi resurrectione (1957), a Ludus de nato Infante mirificus c. karácsonyi játék (1960), a Trionfo di Afrodite (1953) és az Oedipus der Tyrann c. darabok. A zeneszerző nyugalmazása után, 1961-ben átvette a salzburgi Mozarteumon belül működő Orff-Institutnak, az Orff-Schulwerk-Pädagogik központjának az irányítását.

Mint komponista, Orff Debussy-t, Schönberget, de elsősorban Stravinsky-t tekintette példaképének, színpadi művei pedig a zene összművészet felé való törekvését jelenítik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.