Klasszikus

Carlo Ponti Jr: "Híres szülők utódaként nagyobb elvárásoknak kell megfelelnem"

2012.12.20. 07:10
Ajánlom
Izgalmas élete van Carlo Ponti Jr. olasz karmesternek. A kétgyerekes, magyar feleséget választó muzsikus tavasszal tért vissza svájci otthonába a tengeren túlról, és január 1-jén a budapesti Corinthia Grand Hotelben fogja vezényelni a Budapesti Vonósokat. Nem mellesleg a többszörös Oscar-díjas olasz filmszínésznő, Sophia Loren és a szintén Oscar-díjas Carlo Ponti fia. Volt miről kérdezni tehát.

- 1994 óta dolgozott Amerikában, mintegy tizenkét évig vezette a San Bernardino Szimfonikusokat, ahonnan idén májusban távozott. Mi volt a döntés oka és milyen tervekkel vágott neki az új életnek?

- Az az időszak, amit a San Bernardino Szimfonikusokkal tölthettem, kiváltságos szakasza volt az életemnek. Jó érzéssel tölt el, hogy hatással volt rám ez az egészen speciális közösség, akikkel több mint egy évtizedig dolgozhattam együtt izgalmas előadásokon. Részt vettem a zenekar edukációs programjában, létrehoztam egy alapítványt és kiszélesítettem a zenekar hallgatói bázisát is. A kaliforniai székhelyű zenekar és zenészei, továbbá a vezetők, a stáb mind-mind fontos helyet kaptak a szívemben. Büszke vagyok a zenére, amit együtt hoztunk létre. Az utódom Frank Fetta lett, aki a Torrance Szimfonikusokat dirigálta korábban, és vezényelte Honolulu, Irvine, Santa Barbara, Fresno és San Diego együtteseit is.

- Hol vezényel most, milyen feladatai vannak jelenleg?

- Továbbra is teljesítem karmesteri kötelezettségeimet szerte a világban, de a legfontosabb feladatomnak most azt tartom, hogy a családommal legyek.

- A január 1-jei, a Budapesti Vonósokkal adott Újévi koncert műsorán az ilyenkor gyakran játszott Strauss-polkák mellett többek között Kreisler, Piazzolla és Joplin művei is elhangzanak. Milyen koncepció alapján állította össze a hangverseny műsorát?

- Magam és a Vonósok olyan programmal szerettünk volna közönség elé lépni, ami kellően ünnepélyes és a könnyed repertoár kontrasztba kerülhet pár bensőséges, csendesebb alkotással. Ezzel együtt valóban hangsúlyos szerepet kapnak az életvidám, táncos művek.

- Ezen a hangversenyen egy Puccini-mű is megszólal. Minden nemzet zenéjének megvannak a maga sajátos, csak rá jellemző jegyei. Az olasz muzsikának mi a veleje?

- Mindig is vonzott az olasz zene szenvedélyessége és komolysága, mely magával ragadja a hallgatót egy érzéki és félreérthetetlenül romantikus világba. Puccini zenéje sem kivétel: számos alkalommal az olasz emberek szenvedélyét mutatja be a zenén keresztül.

- Szülei filmes szakmában dolgoztak, honnan jött az inspiráció, hogy ön mégis muzsikus legyen?

- Az édesapám gyakran figyelmeztetett arra, hogy inkább karmesterséggel foglalkozzak, és nagyon hálás vagyok neki ezekért a tanácsokért. A szüleim egész karrierem során fontos inspirálóim voltak: az ő művészi ösztönük állandó vezércsillagom volt a profivá válás nehéz útján és számos döntése között. A mai napig gyakran bízom magam édesanyám megérzéseire, ha a munkámról van szó.

- Milyen előnyeit tapasztalta annak, hogy édesanyja, Sophia Loren híres színésznő és édesapja, Carlo Ponti szintén magasan jegyzett producer volt? Hátrányai is voltak ennek?

- Híres szülők gyerekének lenni kiváltság, hiszen számos ajtó nyílik meg így az ember előtt, de sokkal többet kellett nyújtanom, amikor beléptem ezeken a kapukon. Ha neves művészek utódaként valaki pozíciót vagy egy előadás megvalósításának lehetőségét kapja, akkor annak az illetőnek sokkal magasabb szinten kell megfelelnie az elvárásoknak. Ez bizonyos szempontból szerencsés is, mert ez a szituáció tesz engem állandó igyekvővé arra, hogy a legjobb legyek a szakmámban és ez motivál arra is, hogy soha ne dőljek hátra.

- A karmesteri szakma mennyiben hasonlít a színészmesterséghez?

- Mindig is azt gondoltam, hogy ez a két foglalkozás szorosan összefügg, majdhogynem testvére egymásnak: mindkét művészeti formára jellemző, hogy a vizualitáson keresztül ad át érzelmeket. Egy karmester sokban hasonlít mind a színészhez, mind a rendezőhöz: eldöntheti, hogy melyik interpretációt választja a munka során, miközben komoly fizikai munkát is végez, hogy esetében a zenei karaktereket átadja a zenészeknek és a hallgatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.