Klasszikus

Carmen a Márványteremben

2004.10.22. 00:00
Ajánlom
Október 9-én este feltűnően sok tizen- és huszonéves muzsikus ballagott a Magyar Rádió hátsó udvarán kanyargó sárga úton (a cél azonban nem Óz, hanem a Márványterem megtalálása volt). Legtöbbjük annak a hegedűkurzusnak lehetett résztvevője, melyet a Budapesti Cigány Fesztivál keretében nemrég Andrea Duka Löwenstein tartott. A Németországban élő, cigány származású fiatal hegedűművésznő október 9-én nem csak tanárként, hanem előadóként is bemutatkozott tanítványainak és a közönségnek. Partnere Jandó Jenő zongoraművész volt.

Az egész koncert legkiemelkedőbb száma a nyitómű, Schubert g-moll szonátája (Op. 137 No. 3) volt. A művészek játékát természetes egyszerűség és gondos formálás, egymáshoz való viszonyukat pedig – a legapróbb agogikáig bezárólag – érzékenység és előzékenység jellemezte. Löwenstein muzikalitását dicséri, hogy az első, a második és a negyedik tételben a hosszú ideig egy hangot repetáló vagy két hangot ismételgető ütemek szerény alapanyagából is a zongoratémákkal együtt hajló zenei ívet tudott kerekíteni. A Menüett címet viselő III. tételen Schubert már szinte semmit sem hagyott a tizennyolcadik század rizsporából, de ezt a keveset is lerázta róla Löwenstein és Jandó tüzes, az Allegro vivace felső tempóhatárát közelítő interpretációja.

Bartók I. rapszódiájának indításakor Jandó olyan erővel csapott a húrok közé, hogy a közönséggel együtt Löwenstein szemöldöke is ugrott egyet. A mű első részét a művésznőtől egészen szélsőséges – hozzám kevésbé közel álló – megfogalmazásában hallhattuk. Mintha majd’ minden előadási utasítás mellé egy „molto” is lenne írva: ami rövid, legyen nagyon rövid, ami éles, csaknem vágjon, ami hangsúlyt kap, szinte robbanjon… A „lassú – friss” tételpár gyilkosan nehéz második tagjában olykor meg-meglazult a kamarapartnerek köteléke, de a Pesantét megelőző szakasz kissé megtorpanó lendületét végül feledtette a nagy koncentrációval felépített finálé.

A szünet után – a műsorban közölt Rahmanyinov–szonáta helyett – Prokofjev D-dúr szonátája (Op. 94 No. 2/a) következett. Őszintén szólva nem dörömbölnék nyitás előtt a lemezboltok ajtaján, hogy megszerezhessem ezt a művet, Löwenstein és Jandó mégis ennek harmadik tételében teremtette meg a hangverseny legbensőségesebb pillanatait. A zongoraművész keze között ringatózó kíséret felett az önmaguk körül forgó hegedűmotívumok csendes gomolygása jólesően ellensúlyozta a befektetett energiától szinte szétcsattanó első és az éles, kemény hangokban bővelkedő, meglehetősen hisztérikus jellegűre komponált második tételt. A finálé középrészében különösen Jandónak lehettünk hálásak, aki egy-egy finom parlandójával az amúgy egy felhabosított hármashangzat-etűd benyomását keltő tételt kilendítette monotonitásából.

Az est befejezéseként Franz Waxman Carmen-fantáziája hangzott el. A leginkább hollywoodi (horror)filmek hajdani sztárzeneszerzőjeként ismert Waxman sikerrel kamatoztatta az Álomgyárban szerzett tapasztalatait az opera főmotívumait soroló, csillogó-villogó művében. Löwenstein hallhatóan sok munkát fektetett az egyes karakterek, színek kidolgozásába: a behízelgő vagy épp keserves dallamok olyan édes, sötét tónussal hangzottak fel, mintha megszólaltatója nem is hegedűn, hanem brácsán játszott volna. Ugyanakkor a virtuóz karakterdarabok kötelező kellékei – futamok, kettősfogások, extrém ugrások, glissandók – is meggyőző technikai biztonsággal szólaltak meg ujjai alatt. (Mindössze azt sajnálhattuk, hogy rövid időre épp a híres Habanerában csúszott szét a két muzsikus). S ha az efféle darabok inkább tűnnek is káprázatos bűvészmutatványoknak, mint a zeneszerzői géniusz megfellebbezhetetlen megnyilvánulásainak, arra kétségkívül alkalmasak, hogy gyermekeink és unokáink ne csak az Ajax általános tisztítószer kínmagyarított reklámjából ismerjék majd Bizet operájának fülbemászó melódiáit.

(2004. október 9. Magyar Rádió Márványterme; Andrea Duka Löwenstein és Jandó Jenő koncertje; Schubert: g-moll szonáta (Op. 137 No. 3), Bartók: I. rapszódia, Prokofjev: D-dúr szonáta (Op. 94 No. 2/a), Waxman: Carmen-fantázia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.