Klasszikus

Carmen a traktorházban

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
"Nagyon aggódom Zemplén jövőjéért" - kezdte, a már hagyományosnak mondható "kincstári pesszimizmussal" a Zempléni Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját Dr. László Géza a főtámogató Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója. Évről évre nehezebb megrendezni hazánk egyik legrangosabb fesztiválját, ha a helyi települések nem járulnak jobban hozzá jobban a rendezvénysorozathoz az intézmény nem tudja válallni tovább a megnövekedett anyagi terheket. A megrendezés nehézségei miatt állt fel tavalyelőtt Merényi Judit és Rolla János is a fesztivál irányítói székéből, és adta át helyét Hollerung Gábornak, a szervezők részéről elhangzó, évről évre ismétlődő panaszok korántsem az életben maradáshoz szükséges hivatalhoz intézett sirámok, mint más rendezvénysorozatok esetében.

Régóta nem beszélhetünk már a korábbi évek gyakorlatától, amikor az intézmény és az állami szervek fele-fele részben támogatták a fesztivált - mesélte a vezérigazgató, amikor a kötlségvetés kényes témájára terelődött a szó. Idén a megrendezés hetvenmilliósra becsült összegét a kulturális minisztérium mindössze nyolcmillió forinttal támogatja, kulturális alap (NKA) pedig hét és fél millióval járul hozzá a kiadásokhoz. Kétésgtelen előrelépés ez, hiszen tavaly a táca nem járult hozzá a rendezvényhez.

Hollerung Gábor fesztiváligazgató némiképp derűsebben ítélte meg a helyzetet, és nem kis büszkeséggel számolt be a programok széles választékáról, melyek a Zemplénbe látogatókat és legfőképpen a helybelieket várják. Az augusztus 12-19-étől Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Füzérradványon, és számos zempléni településen (nem beszélve az orzsághatáron túli Kassáról) tartandó rendezvény tematakus napokra oszlik, és a tavalyi gyakorlattól eltérően egy-egy kultúrkör világába kalauzolja el az érdeklődöt. A teljesség igénye nélkül lesz afrikai, mediterrán, svéd és magyar nap is, melyen a helybeliek kívánságának megfelelően fellép az Experidance az Ezeregyév című produkciójával. Igazi fegyvertényként jelentették be a szervezők az operaelődásokat, csemegének ígérkezik Bizet Carmenjének szcenikus előadása a Disznókői Szőlőbirtok traktorházában. Bizonyára sok érdekelődőt vonz majd a világhírű kontratenor Derek Lee Ragin vagy az Israel Philharmonia Singers koncertje, és az elmaradhatatlan Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a zárónapon, nem beszélve a barokk lakomáról és a zempléni vidék varázslatos nevezetességeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.