Klasszikus

Carmen a traktorházban

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
"Nagyon aggódom Zemplén jövőjéért" - kezdte, a már hagyományosnak mondható "kincstári pesszimizmussal" a Zempléni Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját Dr. László Géza a főtámogató Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója. Évről évre nehezebb megrendezni hazánk egyik legrangosabb fesztiválját, ha a helyi települések nem járulnak jobban hozzá jobban a rendezvénysorozathoz az intézmény nem tudja válallni tovább a megnövekedett anyagi terheket. A megrendezés nehézségei miatt állt fel tavalyelőtt Merényi Judit és Rolla János is a fesztivál irányítói székéből, és adta át helyét Hollerung Gábornak, a szervezők részéről elhangzó, évről évre ismétlődő panaszok korántsem az életben maradáshoz szükséges hivatalhoz intézett sirámok, mint más rendezvénysorozatok esetében.

Régóta nem beszélhetünk már a korábbi évek gyakorlatától, amikor az intézmény és az állami szervek fele-fele részben támogatták a fesztivált - mesélte a vezérigazgató, amikor a kötlségvetés kényes témájára terelődött a szó. Idén a megrendezés hetvenmilliósra becsült összegét a kulturális minisztérium mindössze nyolcmillió forinttal támogatja, kulturális alap (NKA) pedig hét és fél millióval járul hozzá a kiadásokhoz. Kétésgtelen előrelépés ez, hiszen tavaly a táca nem járult hozzá a rendezvényhez.

Hollerung Gábor fesztiváligazgató némiképp derűsebben ítélte meg a helyzetet, és nem kis büszkeséggel számolt be a programok széles választékáról, melyek a Zemplénbe látogatókat és legfőképpen a helybelieket várják. Az augusztus 12-19-étől Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Füzérradványon, és számos zempléni településen (nem beszélve az orzsághatáron túli Kassáról) tartandó rendezvény tematakus napokra oszlik, és a tavalyi gyakorlattól eltérően egy-egy kultúrkör világába kalauzolja el az érdeklődöt. A teljesség igénye nélkül lesz afrikai, mediterrán, svéd és magyar nap is, melyen a helybeliek kívánságának megfelelően fellép az Experidance az Ezeregyév című produkciójával. Igazi fegyvertényként jelentették be a szervezők az operaelődásokat, csemegének ígérkezik Bizet Carmenjének szcenikus előadása a Disznókői Szőlőbirtok traktorházában. Bizonyára sok érdekelődőt vonz majd a világhírű kontratenor Derek Lee Ragin vagy az Israel Philharmonia Singers koncertje, és az elmaradhatatlan Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a zárónapon, nem beszélve a barokk lakomáról és a zempléni vidék varázslatos nevezetességeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.