Klasszikus

Carpe diem

2008.01.01. 00:00
Ajánlom
Előre kell nézni – mondjuk a gyász napjaiban, nyilván így könnyebb, bámuljunk csak mereven előre, és ne gondoljunk arra, ami már soha nem lesz!

Így okos és talán így is helyes, de az utóbbi időben mintha túlzásba vinnénk ezt az előrenézést; úgy hagyjuk hátra a holtakat, mint valami menetelő hadsereg, nem érünk most rá az elesettekkel foglalkozni. Mintha valóban mennénk valahová, valamit el kellene érnünk, és nem az lenne az életünk értelme, hogy együtt lehetünk ezekkel a zenészekkel, és örülhetünk egymásnak.

Vállvonogatva nézzük halottainkat. Rosztropovics? Csak a világ legnagyobb csellistája. Pavarotti? Csak a legfantasztikusabb tenorhang (na, jó, az egyik legfantasztikusabb), és ahelyett, hogy arról beszélnénk, micsoda Donizettik, micsoda Verdik, milyen valószínűtlenül szép és teljes Bohémélet fűződik hozzá, milyen áradó életörömmel tudott énekelni akár olyan semmiséget is, mint a Funiculí, funiculá, azt emlegetjük, hogy az utolsó tizenöt évben már nem erőltette meg magát, és hogy mennyi minden lehetett volna. Hogyan lehet több az ember, mint saját maga? És a veszteséglistát folytathatjuk: Palánkay Klára, Beverly Sills, Menotti, Stockhausen, Szőllősy András, Michael Brecker és Joe Zawinul. Gondolunk rájuk? Eleget gondolunk rájuk? Hallgatjuk őket? Tudom, előre kell nézni, nyilván előre is kell hallgatni, nem kell folyton a múlttal foglalkozni, de ha majd lesz még valaki, aki úgy énekli a Nessun dormát, mint Pavarotti, akkor lelkesebben tekintgetek a jövőbe.

Addig pedig a jelenben nyugtalankodjunk. Kérdezzük meg magunktól újra és újra: eléggé örülünk azoknak, akik velünk vannak, és akiknek a jelenlétét és a zenélését olyan természetesnek vesszük, ahogy húsz éve Rosztropovicsot és Pavarottit is sérthetetlennek éreztük? Amikor azt hittük, megengedhetjük magunknak, hogy csak félszívvel legyünk ott a koncertjeiken, hiszen úgyis jönnek még. Amikor úrinak képzelt gesztussal legyintettünk: mi nem hajszoljuk az élményeket, az is elég, amennyi utolér bennünket. Úrnak hittük magunkat, pedig csak tékozoltunk, mint az őrült kártyavitéz, aki egy lapra teszi föl házát, mezejét. A közös időt szórtuk el fi gyelmetlenül. Mert persze, hogy előre kell nézni, de az előrenézésben az is benne van, hogy egy év múlva új neveket fogunk sorolni a halottak között.

Fáy Miklós
zenekritikus
(A Fidelio Súgó 2008. januári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!