Klasszikus

Carpe diem

2008.01.01. 00:00
Ajánlom
Előre kell nézni – mondjuk a gyász napjaiban, nyilván így könnyebb, bámuljunk csak mereven előre, és ne gondoljunk arra, ami már soha nem lesz!

Így okos és talán így is helyes, de az utóbbi időben mintha túlzásba vinnénk ezt az előrenézést; úgy hagyjuk hátra a holtakat, mint valami menetelő hadsereg, nem érünk most rá az elesettekkel foglalkozni. Mintha valóban mennénk valahová, valamit el kellene érnünk, és nem az lenne az életünk értelme, hogy együtt lehetünk ezekkel a zenészekkel, és örülhetünk egymásnak.

Vállvonogatva nézzük halottainkat. Rosztropovics? Csak a világ legnagyobb csellistája. Pavarotti? Csak a legfantasztikusabb tenorhang (na, jó, az egyik legfantasztikusabb), és ahelyett, hogy arról beszélnénk, micsoda Donizettik, micsoda Verdik, milyen valószínűtlenül szép és teljes Bohémélet fűződik hozzá, milyen áradó életörömmel tudott énekelni akár olyan semmiséget is, mint a Funiculí, funiculá, azt emlegetjük, hogy az utolsó tizenöt évben már nem erőltette meg magát, és hogy mennyi minden lehetett volna. Hogyan lehet több az ember, mint saját maga? És a veszteséglistát folytathatjuk: Palánkay Klára, Beverly Sills, Menotti, Stockhausen, Szőllősy András, Michael Brecker és Joe Zawinul. Gondolunk rájuk? Eleget gondolunk rájuk? Hallgatjuk őket? Tudom, előre kell nézni, nyilván előre is kell hallgatni, nem kell folyton a múlttal foglalkozni, de ha majd lesz még valaki, aki úgy énekli a Nessun dormát, mint Pavarotti, akkor lelkesebben tekintgetek a jövőbe.

Addig pedig a jelenben nyugtalankodjunk. Kérdezzük meg magunktól újra és újra: eléggé örülünk azoknak, akik velünk vannak, és akiknek a jelenlétét és a zenélését olyan természetesnek vesszük, ahogy húsz éve Rosztropovicsot és Pavarottit is sérthetetlennek éreztük? Amikor azt hittük, megengedhetjük magunknak, hogy csak félszívvel legyünk ott a koncertjeiken, hiszen úgyis jönnek még. Amikor úrinak képzelt gesztussal legyintettünk: mi nem hajszoljuk az élményeket, az is elég, amennyi utolér bennünket. Úrnak hittük magunkat, pedig csak tékozoltunk, mint az őrült kártyavitéz, aki egy lapra teszi föl házát, mezejét. A közös időt szórtuk el fi gyelmetlenül. Mert persze, hogy előre kell nézni, de az előrenézésben az is benne van, hogy egy év múlva új neveket fogunk sorolni a halottak között.

Fáy Miklós
zenekritikus
(A Fidelio Súgó 2008. januári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.