Klasszikus

Carreras Demján vendége volt

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Felmerült, hogy a világhírű spanyol tenor José Carreras, aki a Művészetek Palotája hétfő esti megnyitójának díszvendége volt, hamarosan önálló koncertet is adjon a házban, a fellépés időpontjáról még folynak a tárgyalások - mondta lapunknak Takács Ildikó, a Trigránit Rt. kommunikációs igazgatója. Carreras hét eleji budapesti tartózkodásának költségeit egyébként a sztárt Magyarországra invitáló Demján Sándor állta. A látogatás költségei nem publikusak - mondta Takács Ildikó.

Különböző híresztelések szerint Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója akadályozta meg, hogy José Carreras a Művészetek Palotája hétfő esti nyitó hangversenyén fellépjen. Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk Carreras a koncert napjának délutánján szűkkörben néhány újságíró és a ház tulajdonosainak a jelenlétében két dalt adott elő és ezzel a hivatalos magyarázat szerint beénekelte az új termet. Mindenesetre nem tűnik túl logikusnak, hogy a terem akusztikáját, miért egy énekhanghoz állítják be egy zenekari koncert előtt. Lapunk kérdésére Takács Ildikó elmondta, hogy a híresztelések nem felelnek meg a valóságnak, hiszen Carrerast személyesen Demján Sándor hívta meg és tartózkodásának költségeit is ő állta, de nem azzal a céllal, hogy lépjen fel a koncerten, hanem díszvendégnek invitálta. A hétfő délután elhangzott két dalt interjúval kiegészítve, pedig tegnap az MTV Este című adásában a szélesebb nyilvánosság is élvezhette. Takács Ildikó hozzátette, a Művészetek Palotája beruházója Demján Sándor szerette volna, ha egy világhírű tenor személyes tapasztalatai alapján alkot véleményt a hangversenyterem akusztikájáról, ezért kérte őt a "beéneklésre". A későbbiekben, amint találnak megfelelő időpontot Carreras önálló koncertet is ad a palotában.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetője közölte, szó sincs arról, hogy Kocsis Zoltán féltékenységből "kitúrta" Carrerast a hétfő koncertről. A zenekar korábban Budapesten és Japánban is fellépett a tenorral és jó a kapcsolat az együttes és a neves szólista között. "Kocsis Zoltán és a zenekar a hangverseny előtt egy héttel értesült Carreras budapesti jelenlétéről. Felvetődött, hogy a világhírű művész énekeljen a koncerten, de végül Kocsis Zoltán és Demján Sándor megállapodott abban, hogy a könnyed olasz dalok nem illenének a megnyitó programjához, vagyis Bartók és Kodály közé nem lehet egy teljesen más hangulatú műsort beilleszteni. Demján Sándor egyébként semmilyen nyomást nem gyakorolt azért, hogy Carreras szerepeljen a hangversenyen" - mondta az ügyvezető igazgató.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.