Klasszikus

Carreras Demján vendége volt

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Felmerült, hogy a világhírű spanyol tenor José Carreras, aki a Művészetek Palotája hétfő esti megnyitójának díszvendége volt, hamarosan önálló koncertet is adjon a házban, a fellépés időpontjáról még folynak a tárgyalások - mondta lapunknak Takács Ildikó, a Trigránit Rt. kommunikációs igazgatója. Carreras hét eleji budapesti tartózkodásának költségeit egyébként a sztárt Magyarországra invitáló Demján Sándor állta. A látogatás költségei nem publikusak - mondta Takács Ildikó.

Különböző híresztelések szerint Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója akadályozta meg, hogy José Carreras a Művészetek Palotája hétfő esti nyitó hangversenyén fellépjen. Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk Carreras a koncert napjának délutánján szűkkörben néhány újságíró és a ház tulajdonosainak a jelenlétében két dalt adott elő és ezzel a hivatalos magyarázat szerint beénekelte az új termet. Mindenesetre nem tűnik túl logikusnak, hogy a terem akusztikáját, miért egy énekhanghoz állítják be egy zenekari koncert előtt. Lapunk kérdésére Takács Ildikó elmondta, hogy a híresztelések nem felelnek meg a valóságnak, hiszen Carrerast személyesen Demján Sándor hívta meg és tartózkodásának költségeit is ő állta, de nem azzal a céllal, hogy lépjen fel a koncerten, hanem díszvendégnek invitálta. A hétfő délután elhangzott két dalt interjúval kiegészítve, pedig tegnap az MTV Este című adásában a szélesebb nyilvánosság is élvezhette. Takács Ildikó hozzátette, a Művészetek Palotája beruházója Demján Sándor szerette volna, ha egy világhírű tenor személyes tapasztalatai alapján alkot véleményt a hangversenyterem akusztikájáról, ezért kérte őt a "beéneklésre". A későbbiekben, amint találnak megfelelő időpontot Carreras önálló koncertet is ad a palotában.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetője közölte, szó sincs arról, hogy Kocsis Zoltán féltékenységből "kitúrta" Carrerast a hétfő koncertről. A zenekar korábban Budapesten és Japánban is fellépett a tenorral és jó a kapcsolat az együttes és a neves szólista között. "Kocsis Zoltán és a zenekar a hangverseny előtt egy héttel értesült Carreras budapesti jelenlétéről. Felvetődött, hogy a világhírű művész énekeljen a koncerten, de végül Kocsis Zoltán és Demján Sándor megállapodott abban, hogy a könnyed olasz dalok nem illenének a megnyitó programjához, vagyis Bartók és Kodály közé nem lehet egy teljesen más hangulatú műsort beilleszteni. Demján Sándor egyébként semmilyen nyomást nem gyakorolt azért, hogy Carreras szerepeljen a hangversenyen" - mondta az ügyvezető igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.