Klasszikus

Carreras gálája az Erkelben

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Budapestre érkezett és kedden délután találkozott a sajtó képviselőivel a világhírű spanyol tenor, José Carreras. Az 58 éves művész ma este fél nyolctól az Operaháznál jóval nagyobb befogadóképességű Erkel Színházban ad gálakoncertet, melynek programjában főként olasz dalok szerepelnek - ennél többet azonban nem kívánt elárulni a műsorról.

A koncerten fellép Pitti Katalin is, akivel duettet csak ráadásként énekel Carreras, ám ezeket a dalokat is titokként kezelik, mert meglepetésnek szánják. A művészeket zongorán Lorenzo Bavaj fogja kísérni és a Nuovo Quartetto Italiano is fellép az est folyamán.

José Carreras a katalán fővárosban, Barcelonában született 1946-ban. Már kora gyermekkorában fellépett az ottani operaházban, és felnőttként is ott debütált. Bécs, Milánó, New York, London színpadait és közönségét sorra hódította meg, de bejárta a világot, Budapesten sem először lép fel. A nyolcvanas évek elején Marton Éva partnereként lépett fel a Toscában. Majdnem húsz éve már, hogy orvosai felfedezték, leukémiás. A betegség nem törte derékba karrierjét, rendszeresen fellép, nem csak gálákat, operaelőadásokat is elvállal. A nevével fémjelzett Nemzetközi Leukémia Alapítvány javára is rendszeresen szervez jótékonysági esteket - decemberi, lipcsei koncertjén több mint hatmillió euró folyt be a nemes célra.

Tegnap úgy nyilatkozott, megtiszteltetés, hogy újra városunkban lehet. "Minden művésznek kiváltság a budapesti közönség előtt fellépni" - tette hozzá. Egy kolléga kérdésére elmondta, még két közös koncertre készül Luciano Pavarottival és Placido Domingóval, ám továbbiakra is van esély, hiszen úgy tudja, Pavarotti csak az operaszínpadtól búcsúzik jövőre, énekesként még nem készül visszavonulni. Arra a kérdésre, hogy jár-e operába, keresi-e lehetséges utódját, nem válaszolt egyértelműen. Úgy fogalmazott: ő nem csak énekese, rajongója is az operának, ezért amikor csak teheti, ellátogat a dalszínházakba. Ám annyi kiváló tenor van a fiatalok között, hogy nem kíván senkit megnevezni, de drukkol nekik. A mai koncertre a budapesti nézőknek kellemes, érzelmes estét jósolt és kívánt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.