Klasszikus

Castagnino-hegedűt kapott Veér Csongor

2012.06.22. 14:02
Ajánlom
Az Accord kvartett második hegedűse öt évig használhatja a magyar állam tulajdonában álló Giuseppe Castagnino-hegedűt.

A harmincadik életévében járó, zenész családból származó hegedűs a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Pichner Teréznél, a Zeneakadémián pedig Kapás Gézánal tanult. Tanulmányait itt 2001-ben kezdte, pont abban az évben, amikor évfolyamtársaival közösen megalapították az Accord Quartet együttest, mely több mint tíz éves működése alatt komoly sikereket ért el a kamarazene területén. A 2009-es Brahms-verseny első díjazottjának olyan neves zeneszerzők komponáltak eddig vonósnégyest mint Fekete Gyula, Vajda János, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. A vonósnégyest 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a kulturális tárca megbízásából még májusban hirdetett pályázatot egy Giuseppe Castagnino-hegedű és egy Gagliano-gordonka 5 évre szóló kizárólagos használatára. "A közelmúltban döntöttünk a hangszerekről. A Gagliano-gordonkára nem jelentkezett senki, ezért szeptemberben új pályázatot teszünk közzé. A hegedűre hárman is jelentkeztek, Veér Csongor mellett Laskay Zsuzsa, a Szervánszky vonósnégyes második hegedűse és Farkas Katalin, a Zeneakadémia doktorandusza.

Devich János rektori tanácsadó a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: Veér Csongor mellett két érv szólt. Az Accord kvartett második hegedűse eddig egy szintén állami tulajdonú francia hangszert használt, társai azonban olasz instrumentumokon játszanak, így a hangzás karaktere ezzel egységesebbé válhat. Az ifjú hegedűs emellett sokat szólózik is. Az ő mesterhangszere most Laskay Zsuzsához kerül, aki a kvartettezés mellett szintén gyakran lép fel szólistaként is.

A pályázatokat neves művészekből és zenetudósokból álló szakmai testület bírálta el. A nyertes pályázónak a hangszert évente be kell mutatnia MTA Zenetudományi Intézetében, valamint évente beszámolót kell készítenie a hangszer használatáról és minden fellépésén jeleznie kell, hogy a hangszert az állam biztosította számára. Az 1900-as évek elejéről származó Giuseppe Castagnino-hegedűt 2004-ben a világ második legnagyobb aukciós háza, a Christie's árverezte - dollárról átszámítva - mintegy egymillió forintos kikiáltási áron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.