Klasszikus

Castagnino-hegedűt kapott Veér Csongor

2012.06.22. 14:02
Ajánlom
Az Accord kvartett második hegedűse öt évig használhatja a magyar állam tulajdonában álló Giuseppe Castagnino-hegedűt.

A harmincadik életévében járó, zenész családból származó hegedűs a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Pichner Teréznél, a Zeneakadémián pedig Kapás Gézánal tanult. Tanulmányait itt 2001-ben kezdte, pont abban az évben, amikor évfolyamtársaival közösen megalapították az Accord Quartet együttest, mely több mint tíz éves működése alatt komoly sikereket ért el a kamarazene területén. A 2009-es Brahms-verseny első díjazottjának olyan neves zeneszerzők komponáltak eddig vonósnégyest mint Fekete Gyula, Vajda János, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. A vonósnégyest 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a kulturális tárca megbízásából még májusban hirdetett pályázatot egy Giuseppe Castagnino-hegedű és egy Gagliano-gordonka 5 évre szóló kizárólagos használatára. "A közelmúltban döntöttünk a hangszerekről. A Gagliano-gordonkára nem jelentkezett senki, ezért szeptemberben új pályázatot teszünk közzé. A hegedűre hárman is jelentkeztek, Veér Csongor mellett Laskay Zsuzsa, a Szervánszky vonósnégyes második hegedűse és Farkas Katalin, a Zeneakadémia doktorandusza.

Devich János rektori tanácsadó a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: Veér Csongor mellett két érv szólt. Az Accord kvartett második hegedűse eddig egy szintén állami tulajdonú francia hangszert használt, társai azonban olasz instrumentumokon játszanak, így a hangzás karaktere ezzel egységesebbé válhat. Az ifjú hegedűs emellett sokat szólózik is. Az ő mesterhangszere most Laskay Zsuzsához kerül, aki a kvartettezés mellett szintén gyakran lép fel szólistaként is.

A pályázatokat neves művészekből és zenetudósokból álló szakmai testület bírálta el. A nyertes pályázónak a hangszert évente be kell mutatnia MTA Zenetudományi Intézetében, valamint évente beszámolót kell készítenie a hangszer használatáról és minden fellépésén jeleznie kell, hogy a hangszert az állam biztosította számára. Az 1900-as évek elejéről származó Giuseppe Castagnino-hegedűt 2004-ben a világ második legnagyobb aukciós háza, a Christie's árverezte - dollárról átszámítva - mintegy egymillió forintos kikiáltási áron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.