Klasszikus

Castagnino-hegedűt kapott Veér Csongor

2012.06.22. 14:02
Ajánlom
Az Accord kvartett második hegedűse öt évig használhatja a magyar állam tulajdonában álló Giuseppe Castagnino-hegedűt.

A harmincadik életévében járó, zenész családból származó hegedűs a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Pichner Teréznél, a Zeneakadémián pedig Kapás Gézánal tanult. Tanulmányait itt 2001-ben kezdte, pont abban az évben, amikor évfolyamtársaival közösen megalapították az Accord Quartet együttest, mely több mint tíz éves működése alatt komoly sikereket ért el a kamarazene területén. A 2009-es Brahms-verseny első díjazottjának olyan neves zeneszerzők komponáltak eddig vonósnégyest mint Fekete Gyula, Vajda János, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. A vonósnégyest 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a kulturális tárca megbízásából még májusban hirdetett pályázatot egy Giuseppe Castagnino-hegedű és egy Gagliano-gordonka 5 évre szóló kizárólagos használatára. "A közelmúltban döntöttünk a hangszerekről. A Gagliano-gordonkára nem jelentkezett senki, ezért szeptemberben új pályázatot teszünk közzé. A hegedűre hárman is jelentkeztek, Veér Csongor mellett Laskay Zsuzsa, a Szervánszky vonósnégyes második hegedűse és Farkas Katalin, a Zeneakadémia doktorandusza.

Devich János rektori tanácsadó a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: Veér Csongor mellett két érv szólt. Az Accord kvartett második hegedűse eddig egy szintén állami tulajdonú francia hangszert használt, társai azonban olasz instrumentumokon játszanak, így a hangzás karaktere ezzel egységesebbé válhat. Az ifjú hegedűs emellett sokat szólózik is. Az ő mesterhangszere most Laskay Zsuzsához kerül, aki a kvartettezés mellett szintén gyakran lép fel szólistaként is.

A pályázatokat neves művészekből és zenetudósokból álló szakmai testület bírálta el. A nyertes pályázónak a hangszert évente be kell mutatnia MTA Zenetudományi Intézetében, valamint évente beszámolót kell készítenie a hangszer használatáról és minden fellépésén jeleznie kell, hogy a hangszert az állam biztosította számára. Az 1900-as évek elejéről származó Giuseppe Castagnino-hegedűt 2004-ben a világ második legnagyobb aukciós háza, a Christie's árverezte - dollárról átszámítva - mintegy egymillió forintos kikiáltási áron.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.