Klasszikus

Chalaban-koncert az A38 hajón

2003.11.27. 00:00
Ajánlom
A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult Said Tichiti vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan együttes, amely arab zenét játszik. Koncertjüket december 3-án este kilenc órától hallhatjuk az A38 hajón.

Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők benne más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. Így történt, hogy a zenekarral játszott Pintér Zoltán (flamenco gitáros), David Yengibarian (örmény tangóharmonikás), Matisz László (fuvolista és zenekritikus), Szalai Péter (ütős) és Jalalu (amerikai jazz zenész) is.

A zenekar sokféle hangszert használ, tradicionálisat és modernet is: guembri, lant, darbouka, bendir, fuvola, karkabat, djambé, keyboard, szaxofon, trombita, gitár, dob, s talán ennek is köszönhető, hogy zenéjében sokféle stílus jelenik meg.

A tény, hogy a Chalaban marokkói zenét játszik, egyben azt is jelenti, hogy muzsikájuk nem korlátozódik egy stílusra vagy régióra. Marokkó egy olyan földrajzi és kultúrális egység, mely sokféle civilizáció együttélését és egymásutániságát élte meg. Ezek a civilizációk maguk mögött hagyták befolyásuk lenyomatát a marokkói kultúra különböző rétegeiben: az építészetben, az ékszerkészítésben, a konyhaművészetben, az öltözködésben. Marokkóban a zene is ennek a kulturális és etnikai gazdagságnak a gyümölcse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.