Klasszikus

Chick Corea és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertjei

2006.09.11. 00:00
Ajánlom
A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar – folytatva az elmúlt évek nagysikerű hagyományát – ismét egy jazz világsztárral ad közös klasszikus zenei koncertet. Az együttes Bobby McFerrin és Branford Marsalis után Chick Coreával lép fel Budapesten és Debrecenben. A 2006-os jubileumi Mozart- és Bartók-év méltó zárásaként a koncertekre decemberben kerül sor.

A Budapest Kongresszusi Központban december 6-án, a debreceni Kölcsey Központban december 8-án megrendezésre kerülő koncert több szempontból is egyedülálló. Egyrészt nem egy európai turné egyik állomásaként jön létre, hanem a Magyar Telekom felkérésére a művész csak ezekre a hangversenyekre utazik át Floridából. Másrészt ezen az esten az első részben Mozart művei csendülnek fel Corea előadásában a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Héja Domonkos vezényletével, míg a második részben Chick Corea Bartók-művek ihlette jazz-improvizációkat játszik zongorán. Chick Corea kedvenc zeneszerzője Bartók Béla, ezért is szerencsés, hogy több mint háromévi időpont-egyeztetés után idén, a zeneszerző születésének 125. évfordulóján jöhetett létre a két magyarországi hangverseny.

Az 1941-ben a Massachusetts állambeli kisvárosban, Chelsea-ben született és gyermekéveiben klasszikus zenei képzésben részesült Chick Corea sokak szerint az utóbbi három és fél évtized egyik legnagyobb hatású jazzmuzsikusa, legyen szó akár free jazz-ről, fusion-ről vagy modern mainstream stílusról. Az 1990-es évek közepétől készített klasszikus lemezeket is. 1996-ban Bobby McFerrin énekével és vezényletével, a Saint Paul Chamber Orchestra közreműködésével vették fel a még az évben megjelent The Mozart Sessions című CD-t. Corea 1999-re megkomponálta első zongoraversenyét (Chick Corea Piano Concerto, No. 1), amelyet a London Philharmonic Orchestrával vett lemezre.

A Mozart-év alkalmából Bécs városa felkérte egy újabb zongoraverseny megkomponálására (Chick Corea Piano Concerto, No. 2), amit az idei ún. In the Spirit of Mozart turné első állomásán a bécsi Operaházban mutattak be. A turné egyik állomásán július 10-én Dortmundban átadták neki a European Classical Piano Award életműdíjat, amelyet előtte olyan kiválóságok kaptak, mint például Daniel Barenboim és Alfred Brendel. Corea az első jazz zongorista, aki ezt a nagy presztízsű díjat megkapta.

A két magyarországi est karmestere, Héja Domonkos, a fiatal magyar karmester-generáció egyik legtehetségesebb képviselője ütős és karmester szakon kitüntetéssel diplomázott. 1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Zenekart, amelynek mai napig művészeti vezetője. 1995-ben Weiner Leó ösztöndíjjal a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere lett. 1998-ban a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyén első díjat nyert, valamint elnyerte a közönségdíját és a Solti György különdíjat is. Az athéni Dimitris Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjat és a közreműködő Chromaton zenekar nagydíját nyerte el. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Rendszeresen kap meghívásokat vezető magyar szimfonikus zenekaroktól, és visszatérő vendég több külföldi együttesnél, többek között a Tokyo City Philharmonic Orchestránál.

(A koncertekre szeptember végétől kaphatók jegyek a Budapest Kongresszusi Központ jegypénztárában, a budapesti Nagymező Jegyirodában és a debreceni Kölcsey Központ jegypénztárában, internetes jegyrendelés a www.jegymester.hu oldalon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.