Klasszikus

Chopin, a gondolkodó

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Megvallom, ambivalens érzéseket keltett bennem a lengyel-magyar zongorista, Piotr Anderszewski legújabb Chpoin-lemeze. Anderszewski meggyőző és egyéni hangú Bach-játékát ismerve nagy várakozással tettem be a korongot a lejátszóba: a következő egy óra pedig igencsak gondolatébresztőnek bizonyult.

Amennyire megkerülhetetlen a Chopin-repertoár a zongorista-tanulmányok évei alatt, sokszor olyan gondosan próbálják kikerülni a fiatal titánok a „karrierépítés” nehéz időszakában. Nem is csoda, hiszen oly sok, szinte etalonként számon tartott előadás versenyez a hallgatók kegyeiért: Cortot, Rubinstein, Lipatti - hogy csak a már régen elhunytakat említsem. A fiatalok legjobbjai azonban nemcsak hogy bátran szembenéznek e kihívással, hanem ki is állják a próbát. Hogy mindjárt kettőt is említsek: Leif Ove Andsnes dupla Chopin-albumát (rajta mindhárom zongoraszonátával, s a négy op. 17-es mazurkával) csak ajánlani tudom mindenkinek, Bogányi Gergely csodálatosan érzékeny Chopin-játéka pedig aligha szorul idehaza az én méltatásomra. Andersewski Chopinje közel sem olyan energikus és magával ragadó, mint Andsnesé, s Bogányi ezerszínű zongorahangját, lebilincselő poétikusságát is hiába keressük benne – ezzel együtt „van benne valami”.

Andersewski a „gondolkodó” Chopint állítja elénk: sokszor hangsúlyozottan póztalan játéka csak a felületes hallgató számára tűnhet unalmasnak. Zongorázása nagyon beszédes, sohasem handabandázik, s távol áll tőle az öncélú szépelgés is – igen ritka, s megbecsülendő erények ezek! Ezért is szeretném még kritikai észrevételeimet megelőzően leszögezni: e lemez összességében nemcsak kellemes és figyelemreméltó produkció, hanem számos egyenesen elbűvölő részt is tartalmaz. Ám nem tehetek róla, a lemez hallgatása közben jó néhány alkalommal belém bújt a kisördög: tényleg ennyire „gondolkodó”, megfontolt lenne Chopin megannyi, első pillantásra oly egyszerűnek, természetesnek tűnő gesztusa? A néha szinte hangsúlyozottan visszafogott kitörések (kivált az Asz-dúr polonézben), a nyugodt mesélő értelem árnyékában eltűnnek a Chopinnél oly fontos apró, improvizatív gesztusok, s velük a spontaneitás számomra oly kedves illúziója is. Igazságtalan lennék, ha nem hallanám: a kiszámíthatatlanság varázsa Andersewski játékából sem hiányzik teljesen. Ám egy autós hasonlattal élve: mindvégig érezni, hogy a lóerők fickándozása mögött egy kérlelhetetlen elektronikus kipörgés- és blokkolásgátló vigyáz ránk minden pillanatban... Anderszewski „szelíd” Chopinje kicsit olyan, mintha Schumannból csak Eusebiust hallanánk – és javára szóljon, hogy Eusebiust sokszor lebilincselően és egyéni módon rajzolja meg nekünk. Csak hát Florestan is követeli jussát...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.