Klasszikus

Chopin, a gondolkodó

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Megvallom, ambivalens érzéseket keltett bennem a lengyel-magyar zongorista, Piotr Anderszewski legújabb Chpoin-lemeze. Anderszewski meggyőző és egyéni hangú Bach-játékát ismerve nagy várakozással tettem be a korongot a lejátszóba: a következő egy óra pedig igencsak gondolatébresztőnek bizonyult.

Amennyire megkerülhetetlen a Chopin-repertoár a zongorista-tanulmányok évei alatt, sokszor olyan gondosan próbálják kikerülni a fiatal titánok a „karrierépítés” nehéz időszakában. Nem is csoda, hiszen oly sok, szinte etalonként számon tartott előadás versenyez a hallgatók kegyeiért: Cortot, Rubinstein, Lipatti - hogy csak a már régen elhunytakat említsem. A fiatalok legjobbjai azonban nemcsak hogy bátran szembenéznek e kihívással, hanem ki is állják a próbát. Hogy mindjárt kettőt is említsek: Leif Ove Andsnes dupla Chopin-albumát (rajta mindhárom zongoraszonátával, s a négy op. 17-es mazurkával) csak ajánlani tudom mindenkinek, Bogányi Gergely csodálatosan érzékeny Chopin-játéka pedig aligha szorul idehaza az én méltatásomra. Andersewski Chopinje közel sem olyan energikus és magával ragadó, mint Andsnesé, s Bogányi ezerszínű zongorahangját, lebilincselő poétikusságát is hiába keressük benne – ezzel együtt „van benne valami”.

Andersewski a „gondolkodó” Chopint állítja elénk: sokszor hangsúlyozottan póztalan játéka csak a felületes hallgató számára tűnhet unalmasnak. Zongorázása nagyon beszédes, sohasem handabandázik, s távol áll tőle az öncélú szépelgés is – igen ritka, s megbecsülendő erények ezek! Ezért is szeretném még kritikai észrevételeimet megelőzően leszögezni: e lemez összességében nemcsak kellemes és figyelemreméltó produkció, hanem számos egyenesen elbűvölő részt is tartalmaz. Ám nem tehetek róla, a lemez hallgatása közben jó néhány alkalommal belém bújt a kisördög: tényleg ennyire „gondolkodó”, megfontolt lenne Chopin megannyi, első pillantásra oly egyszerűnek, természetesnek tűnő gesztusa? A néha szinte hangsúlyozottan visszafogott kitörések (kivált az Asz-dúr polonézben), a nyugodt mesélő értelem árnyékában eltűnnek a Chopinnél oly fontos apró, improvizatív gesztusok, s velük a spontaneitás számomra oly kedves illúziója is. Igazságtalan lennék, ha nem hallanám: a kiszámíthatatlanság varázsa Andersewski játékából sem hiányzik teljesen. Ám egy autós hasonlattal élve: mindvégig érezni, hogy a lóerők fickándozása mögött egy kérlelhetetlen elektronikus kipörgés- és blokkolásgátló vigyáz ránk minden pillanatban... Anderszewski „szelíd” Chopinje kicsit olyan, mintha Schumannból csak Eusebiust hallanánk – és javára szóljon, hogy Eusebiust sokszor lebilincselően és egyéni módon rajzolja meg nekünk. Csak hát Florestan is követeli jussát...

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.