Klasszikus

Chopin, a gondolkodó

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Megvallom, ambivalens érzéseket keltett bennem a lengyel-magyar zongorista, Piotr Anderszewski legújabb Chpoin-lemeze. Anderszewski meggyőző és egyéni hangú Bach-játékát ismerve nagy várakozással tettem be a korongot a lejátszóba: a következő egy óra pedig igencsak gondolatébresztőnek bizonyult.

Amennyire megkerülhetetlen a Chopin-repertoár a zongorista-tanulmányok évei alatt, sokszor olyan gondosan próbálják kikerülni a fiatal titánok a „karrierépítés” nehéz időszakában. Nem is csoda, hiszen oly sok, szinte etalonként számon tartott előadás versenyez a hallgatók kegyeiért: Cortot, Rubinstein, Lipatti - hogy csak a már régen elhunytakat említsem. A fiatalok legjobbjai azonban nemcsak hogy bátran szembenéznek e kihívással, hanem ki is állják a próbát. Hogy mindjárt kettőt is említsek: Leif Ove Andsnes dupla Chopin-albumát (rajta mindhárom zongoraszonátával, s a négy op. 17-es mazurkával) csak ajánlani tudom mindenkinek, Bogányi Gergely csodálatosan érzékeny Chopin-játéka pedig aligha szorul idehaza az én méltatásomra. Andersewski Chopinje közel sem olyan energikus és magával ragadó, mint Andsnesé, s Bogányi ezerszínű zongorahangját, lebilincselő poétikusságát is hiába keressük benne – ezzel együtt „van benne valami”.

Andersewski a „gondolkodó” Chopint állítja elénk: sokszor hangsúlyozottan póztalan játéka csak a felületes hallgató számára tűnhet unalmasnak. Zongorázása nagyon beszédes, sohasem handabandázik, s távol áll tőle az öncélú szépelgés is – igen ritka, s megbecsülendő erények ezek! Ezért is szeretném még kritikai észrevételeimet megelőzően leszögezni: e lemez összességében nemcsak kellemes és figyelemreméltó produkció, hanem számos egyenesen elbűvölő részt is tartalmaz. Ám nem tehetek róla, a lemez hallgatása közben jó néhány alkalommal belém bújt a kisördög: tényleg ennyire „gondolkodó”, megfontolt lenne Chopin megannyi, első pillantásra oly egyszerűnek, természetesnek tűnő gesztusa? A néha szinte hangsúlyozottan visszafogott kitörések (kivált az Asz-dúr polonézben), a nyugodt mesélő értelem árnyékában eltűnnek a Chopinnél oly fontos apró, improvizatív gesztusok, s velük a spontaneitás számomra oly kedves illúziója is. Igazságtalan lennék, ha nem hallanám: a kiszámíthatatlanság varázsa Andersewski játékából sem hiányzik teljesen. Ám egy autós hasonlattal élve: mindvégig érezni, hogy a lóerők fickándozása mögött egy kérlelhetetlen elektronikus kipörgés- és blokkolásgátló vigyáz ránk minden pillanatban... Anderszewski „szelíd” Chopinje kicsit olyan, mintha Schumannból csak Eusebiust hallanánk – és javára szóljon, hogy Eusebiust sokszor lebilincselően és egyéni módon rajzolja meg nekünk. Csak hát Florestan is követeli jussát...

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.