Klasszikus

Chopin: e-moll zongoraverseny, zongoraművek - Perahia

2003.09.15. 00:00
Ajánlom
Bár ez a lemez már évek óta nem számít újdonságnak a lemezboltokban, mégis érdemes írni róla: hátha valaki még nem ismeri. Az újszülöttnek ugyebár minden vicc új, ez pedig még csak nem is vicc...

Murray Perahia szinte minden erősséget felsorakoztat, amelyet egy Chopin-játékostól elvár az ember: virtuozitás, igényesség, érzékenység és stílusérzék. Bár a két korai zongoraverseny sem műfajában, sem pedig a Chopin-műjegyzékben nem tartozik a legerősebb opuszok közé, sajátos bájuk, kecsességük Perahia előadásában megfogja az embert. A Zubin Mehta és a New York Philharmonic által kísért zongoraművész előnyt farag a mű alulhangszereltségéből: nem kíván mást, többet mutatni belőle, mint amennyit Chopin belerakott, így - sok erőszakos előadással ellentétben - kiderül, hogy ez sem kevés.

A lemezen szereplő három zongoradarab, a Barcarolle, a Berceuse, és a Fantázia egyedi, mondhatnánk "páratlan" opuszok a jórészt sorozatokra épülő Chopin-életmű számtalan keringője, mazurkája között. Igazi élmény Perahia "beszélő" zongoráját hallgatni: a Barcarolle gondolájában egy ötödik Chopn-ballada veszett el (azazhogy éppen nem veszett el!), a Berceuse altatódala pedig ma is bármely bölcső mellett érvényesülne.

Az f-moll fantázia egy külön történet. Nincs rá kielégítő magyarázat, hogy ez a sajátos hangú, chopini mércével mérve viszonylag terjedelmes (Perahiánál csaknem 13 perces) zongoradarab miért vált a Chopin-repertoár mostohagyermekévé. A balladákét (talán az f-moll kivételével) meghaladó összetettsége, bonyolult dramaturgiája, vagy a meghökkentően schumannos motívumok felelősek ezért, ki tudja? Én mindenesetre hiányolom a hangversenytermekből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.