Klasszikus

Chopin és az ő Európája

2009.07.24. 10:14
Ajánlom
2010 Chopin éve. A világhírű lengyel komponista születésének 200. évfordulóját több ezer koncerttel és más rendezvénnyel ünnepelik Lengyelország határain belül és kívül.

A Chopin Évet beharangozó események már 2009 tavaszán elkezdődtek Lengyelországban. Az idei év talán legrangosabb zenei eseményének, a Chopin és az ő Európája elnevezésű, ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi zenei fesztiválnak Varsó ad otthont. A varsói Zeneakadémia Hangversenytermében és Kamaratermében, a Lengyel Rádió Witold Lutosławski Hangversenytermében és a Teatr Wielki - Opera Narodowa (Nagyszínház - Nemzeti Opera) termeiben zajló fesztivál keretében 24 koncertet (ebből 11 szimfonikus), 13 szólóhangversenyt és számos kamarazenei koncertet hallhat a közönség, több mint 300 előadóval. Néhány név az előadók közül: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Sinfonia Varsovia, Concerto Köln, Orchestre des Champs-Elysees, a XVIII. Század Zenekara Frans Brüggen vezényletével, Philippe Herreweghe, Antoni Wit, Jacek Kasprzyk, Howard Shelley; és a szólisták közül: Andreas Staier, Martha Argerich, Emanuel Ax, Garrick Ohlsson, Renaud Capucon, Gautier Capucon, Janusz Olejniczak, Vagyim Rugyenko, Nyikolaj Luganszkij, Szergej Kaszprov, Paolo Giacometti, Ami Kobayashi, Alekszander Melnyikov, Ewa Pobłocka, Jan Lisiecki, Christoph Pregardien, Iwona Sobotka és Magdalena Lisak.

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hangversenyek jelentős részét régi, historikus zongorákon adják elő - többek között Erard (1849), Pleyel (1848) és Graf (1819) hangszereken - eredeti, korhű hangzást biztosítva Chopin és kortársai halhatatlan műveihez.

A Chopin Év 2010 központi ünnepi eseményére 2010. március 1-jén, a zeneszerző születésének 200. évfordulóján kerül majd sor világszerte. Az évfordulós rendezvények a koncerteken és hangversenyeken kívül konferenciákat, szemináriumokat, kiállításokat és előadásokat is magukba foglalnak, amelyek célja, hogy a társművészetek bekapcsolásával a közönség Chopin ma is időszerű zenéjéről való ismereteinek elmélyítését segítsék elő. A 2010-es Chopin Év során Lengyelország és a világ nagyvárosainak legrangosabb koncerttermei válnak majd a 19. századi lengyel zeneszerző műveinek a legünnepeltebb kortárs művészek által való megszólaltatásának helyszíneivé. A nagyszabású eseménysorozat fő szervezője és irányítója a varsói székhelyű Narodowy Instytut im. Fryderyka Chopina (Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet).

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.