Klasszikus

Chopin és Liszt a Bartók Emlékházban

2013.12.05. 13:58
Ajánlom
Farkas Gábor Chopin-impromptukből, Liszt Années de Pèlerinage-sorozatának három kötetéből válogatott kompozíciókból, valamint egy-egy Paderewski-, Moszkowski- és Godowski-műből összeállított programmal lép fel december 10-én a Bartók Emlékházban.

A művész magával ragadó játéka elvarázsolja a közönséget itthon és világszerte egyaránt. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett játszott Bécsben, Badenben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourg-ban, Firenzében, Párizsban, Londonban, Helsinkiben, Calgaryban, Sakatában, Tokióban, Szöulban, Pekingben, Weimarban valamint Bayreuth-ban is. Olyan híres nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini "International Piano Forum" vagy a gödöllői Liszt Ferenc Fesztivál. 2011 januárjában a Liszt-év Művészetek Palotájában rendezett hivatalos nyitókoncertjének ő volt a szólistája, ahol a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral játszott. Kocsis mellett dolgozott már Fischer Ádámmal és Vásáry Tamással is.

Számos versenygyőzelmet tudhat maga mögött, mesterkurzusokon pedig együtt doglozott többek között Nádor Györggyel, Simon Lászlóval, Rados Ferenccel, Frankl Péterrel, Jan Wijnnel, Brigitte Engererrel és William Grant Nabore-ral. A Pro Europa- és a Liszt Ferenc-ösztöndíjak mellett elnyerte Strasbourg-ban az Európai Kulturális Alap ösztöndíját is. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

Első albuma An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében, és elnyerte a Franz Liszt International Society "2009 legjobb Liszt-felvétele" elismerését. Második albuma, a már említett Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvételét Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral szintén a Warner Music publikálta 2011-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.