Klasszikus

Chopin közelebbről

2010.11.29. 16:34
Ajánlom
Chopin élete és Chopin Párizsban címmel két vándorkiállítás érkezett a hétvégén a Művészetek Palotájába.

A lengyel zeneszerzőóriás életét bemutató két tárlat Bogányi Gergely kétnapos Chopin-maratonjának zárónapján került bemutatásra. Mindkét kiállítás már számos városban sikert aratott. A Chopin Párizsban címet viselő digitalizált vándorkiállítás a Cité de la Musique, a Bibliothéque Nationale de France és a budapesti Francia Intézet jóvoltából került Budapestre. A dokumentumok amellett, hogy bemutatják a zeneszerzőóriás Párizsban töltött éveit, betekintést engednek műhelymunkájába, és felelevenítik az alkotó zseni hétköznapjait a francia fővárosban.

A varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet, a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár és a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából létrejött Fryderyk Chopin élete című vándorkiállítás fakszimile dokumentumokat vonultat fel a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből. A kiállítás tizennégy, tetszőleges sorrendben megtekinthető tematikus „szigetre" épül. A tárlat látogatása során közelebbről megismerhetjük Chopin személyiségét és alkotómunkájának sajátosságait. A kiállítást multimédiás tartalmak egészítik ki, zenei illusztrációval kísérve, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak tizennégy kötetes fakszimile kiadását is láthatják az érdeklődők.

A különleges kordokumentumokat felvonultató gazdag kiállításanyag november 28. és december 19. között lesz látható a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.