Klasszikus

Chopin közelebbről

2010.11.29. 16:34
Ajánlom
Chopin élete és Chopin Párizsban címmel két vándorkiállítás érkezett a hétvégén a Művészetek Palotájába.

A lengyel zeneszerzőóriás életét bemutató két tárlat Bogányi Gergely kétnapos Chopin-maratonjának zárónapján került bemutatásra. Mindkét kiállítás már számos városban sikert aratott. A Chopin Párizsban címet viselő digitalizált vándorkiállítás a Cité de la Musique, a Bibliothéque Nationale de France és a budapesti Francia Intézet jóvoltából került Budapestre. A dokumentumok amellett, hogy bemutatják a zeneszerzőóriás Párizsban töltött éveit, betekintést engednek műhelymunkájába, és felelevenítik az alkotó zseni hétköznapjait a francia fővárosban.

A varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet, a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár és a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából létrejött Fryderyk Chopin élete című vándorkiállítás fakszimile dokumentumokat vonultat fel a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből. A kiállítás tizennégy, tetszőleges sorrendben megtekinthető tematikus „szigetre" épül. A tárlat látogatása során közelebbről megismerhetjük Chopin személyiségét és alkotómunkájának sajátosságait. A kiállítást multimédiás tartalmak egészítik ki, zenei illusztrációval kísérve, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak tizennégy kötetes fakszimile kiadását is láthatják az érdeklődők.

A különleges kordokumentumokat felvonultató gazdag kiállításanyag november 28. és december 19. között lesz látható a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus hír

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.
Klasszikus konferencia

Nemzetközi Bartók-konferencia lesz a Zenetudományi Intézetben

A Zeneakadémia Bartók Világversenyéhez kapcsolódva ismét angol nyelvű, nemzetközi konferenciát szervez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szeptember 14-én, szombaton 9 órától.
Klasszikus szabadság

Egy év szabadságra megy Hilary Hahn

Meg is érdemli. A harminckilenc éves hegedűművésznő mintegy három évtizede áll a színpadon. Most egy évig nem koncertezik.