Klasszikus

Chopin-maraton japán módra

2011.02.02. 17:47
Ajánlom
Saját Guinness-rekordját készül megdönteni egy japán zongorista, aki tervei szerint Frédéric Chopin 212 zongoradarabját fogja eljátszani egy tizennyolc órán át tartó tokiói koncerten.

A negyven esztendős Jokojama Jükio sajtótájékoztatón ismertette tervét, amelynek célja, hogy "közelebb hozza a zeneszerzőt a nagyközönséghez". A május 3-ára kitűzött maratoni hangversenynek a Tokyo Opera City koncertterme ad  otthont, ahol a (tokiói idő szerint) reggel nyolc órától - kisebb megszakításokkal - másnap hajnali két óráig tart a koncert. A zongorista kotta nélkül adja majd elő a 212 Chopin-szerzeményt. 

Jokojama tavaly májusi rekorddöntő koncertjén, több mint 16 órán keresztül, a megszületésükkel azonos időrendi sorrendben és szintén fejből játszotta el a lengyel zeneszerző 166 szerzeményét. A koncerttel Chopin (1810-1849) születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegtek. Rendkívüli teljesítményével Jokojama kiérdemelte az "egy nap leforgása alatt, egyetlen előadó által eljátszott legtöbb darabért" járó Guinness-rekord elismerést.

A tavalyi koncerten felcsendülő 166 darab mellett, idén 46 olyan szerzemény is helyet kap Jokojama repertoárjában, amelyekről annak idején maga Chopin döntötte el, hogy nem adatja ki őket, köztük egy hétéves kori szerzeménye. "A tökéletesen megkomponált és befejezett munkákkal szemben, a kiadatlan szerzemények lehetőséget adnak arra, hogy egy kicsit megismerjük a zeneszerző emberi oldalát is" - magyarázta a művész.

Az 1970-ben született Jokojama tizenhat éves korától volt a Párizsi Konzervatórium hallgatója. Tanulmányait 1990-ben fejezte be és még abban az évben harmadik helyezést ért el a XII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. "Első fellépésem óta játszom Chopin-darabokat, mert kíváncsi vagyok arra, hogy milyen közel tudok kerülni hozzá. Remélem, hogy sikerül a felszínre hozom a szerzeményeiben rejlő olyan szépségeket is, amelyeknek a zeneszerző talán nem is volt a tudatában" - mondta Jokojama. A májusi koncertet a japán főváros egyik rádióállomása is közvetíti majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.