Klasszikus

Chopin-maraton japán módra

2011.02.02. 17:47
Ajánlom
Saját Guinness-rekordját készül megdönteni egy japán zongorista, aki tervei szerint Frédéric Chopin 212 zongoradarabját fogja eljátszani egy tizennyolc órán át tartó tokiói koncerten.

A negyven esztendős Jokojama Jükio sajtótájékoztatón ismertette tervét, amelynek célja, hogy "közelebb hozza a zeneszerzőt a nagyközönséghez". A május 3-ára kitűzött maratoni hangversenynek a Tokyo Opera City koncertterme ad  otthont, ahol a (tokiói idő szerint) reggel nyolc órától - kisebb megszakításokkal - másnap hajnali két óráig tart a koncert. A zongorista kotta nélkül adja majd elő a 212 Chopin-szerzeményt. 

Jokojama tavaly májusi rekorddöntő koncertjén, több mint 16 órán keresztül, a megszületésükkel azonos időrendi sorrendben és szintén fejből játszotta el a lengyel zeneszerző 166 szerzeményét. A koncerttel Chopin (1810-1849) születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegtek. Rendkívüli teljesítményével Jokojama kiérdemelte az "egy nap leforgása alatt, egyetlen előadó által eljátszott legtöbb darabért" járó Guinness-rekord elismerést.

A tavalyi koncerten felcsendülő 166 darab mellett, idén 46 olyan szerzemény is helyet kap Jokojama repertoárjában, amelyekről annak idején maga Chopin döntötte el, hogy nem adatja ki őket, köztük egy hétéves kori szerzeménye. "A tökéletesen megkomponált és befejezett munkákkal szemben, a kiadatlan szerzemények lehetőséget adnak arra, hogy egy kicsit megismerjük a zeneszerző emberi oldalát is" - magyarázta a művész.

Az 1970-ben született Jokojama tizenhat éves korától volt a Párizsi Konzervatórium hallgatója. Tanulmányait 1990-ben fejezte be és még abban az évben harmadik helyezést ért el a XII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. "Első fellépésem óta játszom Chopin-darabokat, mert kíváncsi vagyok arra, hogy milyen közel tudok kerülni hozzá. Remélem, hogy sikerül a felszínre hozom a szerzeményeiben rejlő olyan szépségeket is, amelyeknek a zeneszerző talán nem is volt a tudatában" - mondta Jokojama. A májusi koncertet a japán főváros egyik rádióállomása is közvetíti majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.
Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.