Klasszikus

Chopin-maraton japán módra

2011.02.02. 17:47
Ajánlom
Saját Guinness-rekordját készül megdönteni egy japán zongorista, aki tervei szerint Frédéric Chopin 212 zongoradarabját fogja eljátszani egy tizennyolc órán át tartó tokiói koncerten.

A negyven esztendős Jokojama Jükio sajtótájékoztatón ismertette tervét, amelynek célja, hogy "közelebb hozza a zeneszerzőt a nagyközönséghez". A május 3-ára kitűzött maratoni hangversenynek a Tokyo Opera City koncertterme ad  otthont, ahol a (tokiói idő szerint) reggel nyolc órától - kisebb megszakításokkal - másnap hajnali két óráig tart a koncert. A zongorista kotta nélkül adja majd elő a 212 Chopin-szerzeményt. 

Jokojama tavaly májusi rekorddöntő koncertjén, több mint 16 órán keresztül, a megszületésükkel azonos időrendi sorrendben és szintén fejből játszotta el a lengyel zeneszerző 166 szerzeményét. A koncerttel Chopin (1810-1849) születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegtek. Rendkívüli teljesítményével Jokojama kiérdemelte az "egy nap leforgása alatt, egyetlen előadó által eljátszott legtöbb darabért" járó Guinness-rekord elismerést.

A tavalyi koncerten felcsendülő 166 darab mellett, idén 46 olyan szerzemény is helyet kap Jokojama repertoárjában, amelyekről annak idején maga Chopin döntötte el, hogy nem adatja ki őket, köztük egy hétéves kori szerzeménye. "A tökéletesen megkomponált és befejezett munkákkal szemben, a kiadatlan szerzemények lehetőséget adnak arra, hogy egy kicsit megismerjük a zeneszerző emberi oldalát is" - magyarázta a művész.

Az 1970-ben született Jokojama tizenhat éves korától volt a Párizsi Konzervatórium hallgatója. Tanulmányait 1990-ben fejezte be és még abban az évben harmadik helyezést ért el a XII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. "Első fellépésem óta játszom Chopin-darabokat, mert kíváncsi vagyok arra, hogy milyen közel tudok kerülni hozzá. Remélem, hogy sikerül a felszínre hozom a szerzeményeiben rejlő olyan szépségeket is, amelyeknek a zeneszerző talán nem is volt a tudatában" - mondta Jokojama. A májusi koncertet a japán főváros egyik rádióállomása is közvetíti majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.