Klasszikus

Chopin modora

2006.05.30. 00:00
Ajánlom
Orchestre de Paris a Művészetek Palotájában, vezényelt Yukata Sado, közreműködött Nikolai Lugansky zongoraművész

Mielőtt elmerülnék az Orchestre de Paris vendégszereplése körüli panaszáradatban, muszáj elmondani, hogy az operaházi A nürnbergi mesterdalnokok, ha nem is változik meg alapjaiban, de azért sokkal élvezetesebb (?) mulatság (??) a Wierdl-Szolnoki-Kovácsházi belső hármas közreműködésével. Nemcsak az számít, hogy Wagner, de az is, hogy opera, és ha emberek adják elő embereknek, ha egymással kapcsolatba lépnek a szereplők, ha közben vetélkednek, hogy ki tudja jobban a maga oldalára állítani a közönséget, akkor a gyötrelem elviselhető, és a színpadi egész elutasítása helyett örül az ember olyan részleteknek, mint hogy milyen szépen beérett a tenor hangja, és az előadásnak azt a szeletét, amely fölött hatalmuk van, milyen elszántan próbálják menteni a hölgyek.

A kevert második szereposztás bemutatkozásának másnapján játszott az Orchestre de Paris a Művészetek Palotájában, elég furcsa programot, hiszen a legkomolyabb darab Liszt legendája, a Szent Ferenc a madaraknak prédikál volt. Ezzel indult a koncert, tehát nem kellemes helyen inkább bemelegítésként szerepelt a darab, amire viszont kifejezetten alkalmatlan. Amennyire meg lehet ítélni, végül is zeneként nem is funkcionált, viszont alkalmat adott a párizsiak fafúvósainak, hogy megmutassák képességeiket, szerencsére volt is mit, csak az angolkürtös nyekkentett egyet, a többiek mintha még élvezték is volna a szólózást. Hogy mindez mire elég, ha Yukata Sado a karmester, és jön még egy derekas zongorista, Nikolai Lugansky?

Akármire elég lehetne, de talán a művel van a baj, Chopin 2. zongoraversenyével. Mintha egy Chopin-imitátor írta volna, csupa chopines futam, csillanat, meg a zenekar kezelése is, hogy voltaképpen nem kezd vele semmit, csak díszít, dúsít, csinosítja a zongoraszólamot. Lugansky remekül zongorázik, csilingel, játszik, brillíroz, csak éppen vértelen szalonzenét ad elő, és kérdés, hogy ebben ki a bűnös még rajta kívül. A kevés ihletet adó zenekar? Vagy maga Chopin? Egyáltalán bűn-e, ha egy zene annak tűnik, ami, és nem érezzük meg benne a nagy Chopint, azt, akivé ő is csak később lett, nincsenek rejtett mélységek, az egész darab szigorúan és engesztelhetetlenül be van zárva a XIX. századba, frakkok és legyezők közé.

Körülbelül ugyanez érvényes a szünet utáni Franck d-moll szimfóniára is. Felséges banalitás, amit meg lehet menteni, elő lehet úgy adni, mint a francia szimfonizmus érvényes válaszát Beethovenre, vagy mint a felhígított, de azért az esszenciájában jelen lévő Berliozt, meg úgy is, ahogyan most a párizsi zenekar tette a harcsaszájú Sado mester irányításával, amikor az ember egyre csak hüledezik. Micsoda furcsa ember ez a Franck, attól hiszi Beethovennek magát, hogy a harmadik tétel második percében már felidézi az előző témát. Miért nem a másodikban mondta el, ha még lett volna mondanivalója? A kérdés tehát az lenne: mi az előadóművész kötelessége? Az a becsületes zenész, aki bebizonyítja, hogy a cseppben ott az óceán, vagy az, aki azt mondja, ne tessék izgulni, ez csak egy pohár víz. Azért tessék hátrébb állni, nehogy kiloccsanjon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.