Klasszikus

Chopin négy húron

2014.05.10. 11:50
Ajánlom
Hogyan hangzanak Chopin művei noktürnjei hegedűn? Május 16-án most ez is kiderül az Óbudai Társaskörben.

Frédéric Chopin az egyik legnépszerűbb szerző a zongoristák körében, de zenéje annál ritkábban játszott hegedűn, mivel Chopin kompozícióit saját hangszerére, a zongorára fókuszálta. Éppen ezért a 18. és 19. század nagy hegedűs komponistái előszeretettel írták át Chopin kisebb darabjait hegedűre, köztük Heifetz, Milstein, Kreisler, Wilhelmj vagy Sarasate. A koncerten az utóbbi két hegedűművész átiratában csendül fel két noktürn. A noktürn jelentése éjjeli zene, egy forma, amit Chopin népszerűsített és tökéletesített. Amellett, hogy csendes, magányos és sötét hangvételűek, Chopin megmutatja az éjszaka drámáját és kitörő érzelmeit is, ezzel létrehozva egy különös kettőséget, nagyon érdekes hangulatot. Chopin g-moll triója (op. 8) egy olyan eredeti kompozíció, amelyben Chopin a zongora és a gordonka mellett a hegedűnek is szerepet adott.

Henryk Wieniawski, akit úgy is nevezhetnénk, mint „a hegedűsök Chopin-je", szintén lengyel zeneszerző, akinek zenéje sokban hasonlít Chopin muzsikájához. Művei a nagy romantika stílusában íródtak, hangszerszerűek és virtuózak, ezzel kiaknázva a hangszer minden lehetőségét. Előszeretettel használja darabjaiban a lengyel motívumokat, táncformákat és karaktereket, amit a koncerten elhangzó D-dúr polonéz is tükröz. A koncertet az egyik Chopin átirat készítője, Sarasate virtuóz kompozíciója zárja. A spanyol zeneszerző Carmen-fantázia című darabjában Bizet operájának legnépszerűbb témáit fűzte egy csokorba. Kállai Ernő (hegedű), Balázs János (zongora) kamaraestje. Közreműködik: Devich Gergely - gordonka.

Chopin: g-moll trió, op. 8

***

Chopin-Wilhelmj: D-dúr noktürn, op. 27/2 - átirat

Wieniawski: D-dúr koncertpolonéz, op. 4/1

Chopin-Sarasate: Esz-dúr noktürn, op. 9/2

Sarasate: Carmen-fantázia, op. 25

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.