Klasszikus

Chopin négy húron

2014.05.10. 11:50
Ajánlom
Hogyan hangzanak Chopin művei noktürnjei hegedűn? Május 16-án most ez is kiderül az Óbudai Társaskörben.

Frédéric Chopin az egyik legnépszerűbb szerző a zongoristák körében, de zenéje annál ritkábban játszott hegedűn, mivel Chopin kompozícióit saját hangszerére, a zongorára fókuszálta. Éppen ezért a 18. és 19. század nagy hegedűs komponistái előszeretettel írták át Chopin kisebb darabjait hegedűre, köztük Heifetz, Milstein, Kreisler, Wilhelmj vagy Sarasate. A koncerten az utóbbi két hegedűművész átiratában csendül fel két noktürn. A noktürn jelentése éjjeli zene, egy forma, amit Chopin népszerűsített és tökéletesített. Amellett, hogy csendes, magányos és sötét hangvételűek, Chopin megmutatja az éjszaka drámáját és kitörő érzelmeit is, ezzel létrehozva egy különös kettőséget, nagyon érdekes hangulatot. Chopin g-moll triója (op. 8) egy olyan eredeti kompozíció, amelyben Chopin a zongora és a gordonka mellett a hegedűnek is szerepet adott.

Henryk Wieniawski, akit úgy is nevezhetnénk, mint „a hegedűsök Chopin-je", szintén lengyel zeneszerző, akinek zenéje sokban hasonlít Chopin muzsikájához. Művei a nagy romantika stílusában íródtak, hangszerszerűek és virtuózak, ezzel kiaknázva a hangszer minden lehetőségét. Előszeretettel használja darabjaiban a lengyel motívumokat, táncformákat és karaktereket, amit a koncerten elhangzó D-dúr polonéz is tükröz. A koncertet az egyik Chopin átirat készítője, Sarasate virtuóz kompozíciója zárja. A spanyol zeneszerző Carmen-fantázia című darabjában Bizet operájának legnépszerűbb témáit fűzte egy csokorba. Kállai Ernő (hegedű), Balázs János (zongora) kamaraestje. Közreműködik: Devich Gergely - gordonka.

Chopin: g-moll trió, op. 8

***

Chopin-Wilhelmj: D-dúr noktürn, op. 27/2 - átirat

Wieniawski: D-dúr koncertpolonéz, op. 4/1

Chopin-Sarasate: Esz-dúr noktürn, op. 9/2

Sarasate: Carmen-fantázia, op. 25

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.