Klasszikus

Chopin, Pleyel, Szilasi

2005.04.24. 00:00
Ajánlom
Szilasi Alex zongoraművész Pleyel-zongorán szólaltatja meg Chopin és Pleyel műveit április 28-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A „Zeneszalon esték” keretében megrendezett koncerten a Zeneszalon Kamaraszimfonikusok közreműködnek.

Frédéric Chopin 1832-ben Camille Pleyel barátsága révén került a párizsi szalonélet középpontjába. A Pleyel szalon egyike volt a város nagypresztizsű hangversenytermeinek, nemcsak az ott megjelenő értő társaság, de az akkortájt fénykorát élő hangversenyzongorák miatt is. Édesapja halála után Camille Pleyel vette át és fejlesztette még magasabb szintre a zongoraüzletet. Egész Európában, a nemesi udvarokban, Észak- és Dél-Amerikában, sőt, keleten is Pleyel zongorákon szólaltak meg a kor remekművei. Chopin maga olyan tisztelettel viseltetett a Pleyel zongorák iránt, hogy zenéjét csak ezeken a hangszereken találta igazán hitelesen megszólaltathatónak.

Camille Pleyel zeneszerző és vállalkozó apja nyomdokain haladva maga is ügyes üzletember volt, de emellett hírneves zongoristaként is ismerték. Nem csoda tehát, hogy az érzékeny pianista és a muzikális gyáriparos életre szóló barátságot kötött. Pleyel volt az, aki a művész halála előtt pár hónappal, 1849-ben a koncertezéstől visszavonult, már halálos beteg Chopin utolsó koncertjére összehívott egy szalonnyi közönséget. A Pleyel gyár két évszázados története során sok csúcsot és hullámvölgyet megjárt. A kezdetek nagy lendületét a boldog békeévek végéig sikerült megőrizni, majd a háborúk, a gazdasági világválság és a zongoraipar általános recessziója megtépázta a márka hajdani hírét. A letűnt század végéig kellett várni, hogy a Pleyel név újra erőt sugározzon, és ismét elfoglalja a koncerttermekben az őt megillető helyet. Kevés zongorista vállalkozott az utóbbi időkben arra, hogy a ma már ritkaságszámba menő, legendás Pleyelek egyikén szólaltassa meg repertoárját.

Szilasi Alex vállalta a kihívást. 1993-as diplomahangversenyén Chopin keringőit tűzte műsorára, és Chopinhez való hűsége azóta is töretlen. Megtudva, hogy a Pleyel gyár újból gyárt hangversenyzongorákat, 2005-ben a Fuzeau Zeneműkiadóval támogatásával együttműködést kezdeményezett a francia gyárral, hogy a 2010-es Chopin-évfordulóra Pleyel zongorán vegyék fel a művész teljes életművét, és adják ki közösen faximile kiadásban. A mostani hangversenyen egy muzeális Pleyel hangszeren mutatja be a Chopin első párizsi fellépésének műsorán szereplő zenekari műveket, és a szervezők reményei szerint 2006-ban már a gyár új P280-as hangversenyzongoráján folytathatja majd a most kezdődő sorozatot.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.