Klasszikus

Chopin, Pleyel, Szilasi

2005.04.24. 00:00
Ajánlom
Szilasi Alex zongoraművész Pleyel-zongorán szólaltatja meg Chopin és Pleyel műveit április 28-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A „Zeneszalon esték” keretében megrendezett koncerten a Zeneszalon Kamaraszimfonikusok közreműködnek.

Frédéric Chopin 1832-ben Camille Pleyel barátsága révén került a párizsi szalonélet középpontjába. A Pleyel szalon egyike volt a város nagypresztizsű hangversenytermeinek, nemcsak az ott megjelenő értő társaság, de az akkortájt fénykorát élő hangversenyzongorák miatt is. Édesapja halála után Camille Pleyel vette át és fejlesztette még magasabb szintre a zongoraüzletet. Egész Európában, a nemesi udvarokban, Észak- és Dél-Amerikában, sőt, keleten is Pleyel zongorákon szólaltak meg a kor remekművei. Chopin maga olyan tisztelettel viseltetett a Pleyel zongorák iránt, hogy zenéjét csak ezeken a hangszereken találta igazán hitelesen megszólaltathatónak.

Camille Pleyel zeneszerző és vállalkozó apja nyomdokain haladva maga is ügyes üzletember volt, de emellett hírneves zongoristaként is ismerték. Nem csoda tehát, hogy az érzékeny pianista és a muzikális gyáriparos életre szóló barátságot kötött. Pleyel volt az, aki a művész halála előtt pár hónappal, 1849-ben a koncertezéstől visszavonult, már halálos beteg Chopin utolsó koncertjére összehívott egy szalonnyi közönséget. A Pleyel gyár két évszázados története során sok csúcsot és hullámvölgyet megjárt. A kezdetek nagy lendületét a boldog békeévek végéig sikerült megőrizni, majd a háborúk, a gazdasági világválság és a zongoraipar általános recessziója megtépázta a márka hajdani hírét. A letűnt század végéig kellett várni, hogy a Pleyel név újra erőt sugározzon, és ismét elfoglalja a koncerttermekben az őt megillető helyet. Kevés zongorista vállalkozott az utóbbi időkben arra, hogy a ma már ritkaságszámba menő, legendás Pleyelek egyikén szólaltassa meg repertoárját.

Szilasi Alex vállalta a kihívást. 1993-as diplomahangversenyén Chopin keringőit tűzte műsorára, és Chopinhez való hűsége azóta is töretlen. Megtudva, hogy a Pleyel gyár újból gyárt hangversenyzongorákat, 2005-ben a Fuzeau Zeneműkiadóval támogatásával együttműködést kezdeményezett a francia gyárral, hogy a 2010-es Chopin-évfordulóra Pleyel zongorán vegyék fel a művész teljes életművét, és adják ki közösen faximile kiadásban. A mostani hangversenyen egy muzeális Pleyel hangszeren mutatja be a Chopin első párizsi fellépésének műsorán szereplő zenekari műveket, és a szervezők reményei szerint 2006-ban már a gyár új P280-as hangversenyzongoráján folytathatja majd a most kezdődő sorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.