Klasszikus

Chopin, Pleyel, Szilasi

2005.04.24. 00:00
Ajánlom
Szilasi Alex zongoraművész Pleyel-zongorán szólaltatja meg Chopin és Pleyel műveit április 28-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A „Zeneszalon esték” keretében megrendezett koncerten a Zeneszalon Kamaraszimfonikusok közreműködnek.

Frédéric Chopin 1832-ben Camille Pleyel barátsága révén került a párizsi szalonélet középpontjába. A Pleyel szalon egyike volt a város nagypresztizsű hangversenytermeinek, nemcsak az ott megjelenő értő társaság, de az akkortájt fénykorát élő hangversenyzongorák miatt is. Édesapja halála után Camille Pleyel vette át és fejlesztette még magasabb szintre a zongoraüzletet. Egész Európában, a nemesi udvarokban, Észak- és Dél-Amerikában, sőt, keleten is Pleyel zongorákon szólaltak meg a kor remekművei. Chopin maga olyan tisztelettel viseltetett a Pleyel zongorák iránt, hogy zenéjét csak ezeken a hangszereken találta igazán hitelesen megszólaltathatónak.

Camille Pleyel zeneszerző és vállalkozó apja nyomdokain haladva maga is ügyes üzletember volt, de emellett hírneves zongoristaként is ismerték. Nem csoda tehát, hogy az érzékeny pianista és a muzikális gyáriparos életre szóló barátságot kötött. Pleyel volt az, aki a művész halála előtt pár hónappal, 1849-ben a koncertezéstől visszavonult, már halálos beteg Chopin utolsó koncertjére összehívott egy szalonnyi közönséget. A Pleyel gyár két évszázados története során sok csúcsot és hullámvölgyet megjárt. A kezdetek nagy lendületét a boldog békeévek végéig sikerült megőrizni, majd a háborúk, a gazdasági világválság és a zongoraipar általános recessziója megtépázta a márka hajdani hírét. A letűnt század végéig kellett várni, hogy a Pleyel név újra erőt sugározzon, és ismét elfoglalja a koncerttermekben az őt megillető helyet. Kevés zongorista vállalkozott az utóbbi időkben arra, hogy a ma már ritkaságszámba menő, legendás Pleyelek egyikén szólaltassa meg repertoárját.

Szilasi Alex vállalta a kihívást. 1993-as diplomahangversenyén Chopin keringőit tűzte műsorára, és Chopinhez való hűsége azóta is töretlen. Megtudva, hogy a Pleyel gyár újból gyárt hangversenyzongorákat, 2005-ben a Fuzeau Zeneműkiadóval támogatásával együttműködést kezdeményezett a francia gyárral, hogy a 2010-es Chopin-évfordulóra Pleyel zongorán vegyék fel a művész teljes életművét, és adják ki közösen faximile kiadásban. A mostani hangversenyen egy muzeális Pleyel hangszeren mutatja be a Chopin első párizsi fellépésének műsorán szereplő zenekari műveket, és a szervezők reményei szerint 2006-ban már a gyár új P280-as hangversenyzongoráján folytathatja majd a most kezdődő sorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.