Klasszikus

Chopin, Pleyel, Szilasi

2005.04.24. 00:00
Ajánlom
Szilasi Alex zongoraművész Pleyel-zongorán szólaltatja meg Chopin és Pleyel műveit április 28-án 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. A „Zeneszalon esték” keretében megrendezett koncerten a Zeneszalon Kamaraszimfonikusok közreműködnek.

Frédéric Chopin 1832-ben Camille Pleyel barátsága révén került a párizsi szalonélet középpontjába. A Pleyel szalon egyike volt a város nagypresztizsű hangversenytermeinek, nemcsak az ott megjelenő értő társaság, de az akkortájt fénykorát élő hangversenyzongorák miatt is. Édesapja halála után Camille Pleyel vette át és fejlesztette még magasabb szintre a zongoraüzletet. Egész Európában, a nemesi udvarokban, Észak- és Dél-Amerikában, sőt, keleten is Pleyel zongorákon szólaltak meg a kor remekművei. Chopin maga olyan tisztelettel viseltetett a Pleyel zongorák iránt, hogy zenéjét csak ezeken a hangszereken találta igazán hitelesen megszólaltathatónak.

Camille Pleyel zeneszerző és vállalkozó apja nyomdokain haladva maga is ügyes üzletember volt, de emellett hírneves zongoristaként is ismerték. Nem csoda tehát, hogy az érzékeny pianista és a muzikális gyáriparos életre szóló barátságot kötött. Pleyel volt az, aki a művész halála előtt pár hónappal, 1849-ben a koncertezéstől visszavonult, már halálos beteg Chopin utolsó koncertjére összehívott egy szalonnyi közönséget. A Pleyel gyár két évszázados története során sok csúcsot és hullámvölgyet megjárt. A kezdetek nagy lendületét a boldog békeévek végéig sikerült megőrizni, majd a háborúk, a gazdasági világválság és a zongoraipar általános recessziója megtépázta a márka hajdani hírét. A letűnt század végéig kellett várni, hogy a Pleyel név újra erőt sugározzon, és ismét elfoglalja a koncerttermekben az őt megillető helyet. Kevés zongorista vállalkozott az utóbbi időkben arra, hogy a ma már ritkaságszámba menő, legendás Pleyelek egyikén szólaltassa meg repertoárját.

Szilasi Alex vállalta a kihívást. 1993-as diplomahangversenyén Chopin keringőit tűzte műsorára, és Chopinhez való hűsége azóta is töretlen. Megtudva, hogy a Pleyel gyár újból gyárt hangversenyzongorákat, 2005-ben a Fuzeau Zeneműkiadóval támogatásával együttműködést kezdeményezett a francia gyárral, hogy a 2010-es Chopin-évfordulóra Pleyel zongorán vegyék fel a művész teljes életművét, és adják ki közösen faximile kiadásban. A mostani hangversenyen egy muzeális Pleyel hangszeren mutatja be a Chopin első párizsi fellépésének műsorán szereplő zenekari műveket, és a szervezők reményei szerint 2006-ban már a gyár új P280-as hangversenyzongoráján folytathatja majd a most kezdődő sorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.