Klasszikus

Chopin szobrát Budán, Lisztét Varsóban állítják föl

2011.07.25. 14:16
Ajánlom
Először és csak a Liszt-mellszobor esetében teszik lehetővé Varsóban, a Lazenski királyi parkban, hogy a Chopin-emlékmű közelében egy másik alkotás is helyet kapjon. A tavalyi Chopin-évben Szilasi Alex zongoraművésznek ajándékozott Chopin-mellszobrot pedig a budai Horváth-kertben állítják fel ősszel. A két szobrot hétfő délután együtt mutatják be a budavári önkormányzat aulájában.

Nemcsak a könyveknek, a képzőművészeti alkotásoknak is történetük van. "A párizsi utcákat róva, a Luxemburg-parkban pihentem meg, véletlenül Chopin mellszobra mellett. A romantikus, allegorikus nőalakkal díszített posztamensre helyezett bronz portré nagyon megragadott. Így különösen meglepődtem, amikor 2010 októberében Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter nemcsak a Chopin útlevéllel, hanem e szobor azonos méretű, tehát köztéren elhelyezhető pontos másolatával ajándékozott meg"  - mondta el Szilasi Alex zongoraművész.

A szobor ugyan sok örömöt szerzett volna a gyerekeinek, ám a zongoraművész úgy érezte, a kertje helyett valamilyen parkban méltóbb helye lenne a 19. századi jó nevű lengyel szobrász, Bolesław Syrewicz alkotásának. Práczky Istvánnal, a Zeneszalon másik alapítójával a budavári önkormányzattól és a varsói várkerület önkormányzatától kaptak segítséget, mert a két negyed testvérkerületi kapcsolatot létesített.

Ennek egyik eredményeképp a varsóiak számára Gerő Katalin szobrászművész készített egy hasonló méretű bronz Liszt-portrét, amelyet a tervek szerint augusztus 13-án, a lengyelek számára jelentős Nagyboldogasszony napját, augusztus 15-ét megelőzően állítanak föl. Mint Szilasi Alex elmondta, még sosem volt példa arra, hogy engedélyezzék a Lazenski királyi parkban, a Chopin emlékmű közelében másik személyiség szobrának felállítását.

"Ez a gesztus véleményem szerint a jelenen túl, hogy Lengyelország épp Magyarországtól vette át az EU soros elnökségét, azt is szimbolizálja, milyen fontosnak tartják a két kortárs zeneszerző és zongoraművész kapcsolatának megjelenítését, az életművek iránti figyelem ébrentartását - emelte ki Szilasi Alex. - Úgy tudom, hogy félévnyi "pihenő" után, az elnökség alatt a lengyel kulturális élet, a zenetudomány ismét előtérbe helyezi a zeneszerző-zongoraművészt, és folytatja egy új, mélyen kidolgozott Chopin-kép megrajzolását, hasonló munka Liszttel kapcsolatban itthon sajnos nem látszik túl intenzívnek" - tette hozzá.

Szilasi Alex 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerek, főként a Chopin által kedvelt Pleyel-zongorákkal kapcsolatban.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.