Klasszikus

„Chopin Útlevelet” kapott Szilasi Alex

2010.10.27. 11:39
Ajánlom
A zongoraművész lett a Chopin-év magyarországi nagykövete.

A magyar zongoraművésznek a Zenetudományi Intézet Bartók termében adta át az útlevelet Arkadiusz Bernasz, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. A lengyel elismeréssel azokat a művészeket jutalmazzák, akik jelentősen hozzájárulnak a chopini örökség külföldi népszerűsítéséhez.

Eddig mintegy száz hasonló okmányt állítottak ki a chopin bicentenárium alkalmából világszerte. A személyre szabott Chopin Útleveleket a Lengyel Értékpapír Nyomda Rt. és a Chopin 2010 Évfordulós Bizottság állította ki a jubileumi évre. A „Chopin Passport" hasonlít egy valódi útlevélre, mely tulajdonosának fényképével és Chopin fakszimile aláírásával kerül kiadásra. A dokumentum oldalait Chopin életéhez kötődő tájakat ábrázoló grafikák díszítik, ultraibolya fény alatt pedig vízjelként Chopin kézírása, levelek, jegyzetek részletei és egyéb ábrák válnak láthatóvá.

A Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott speciális okmányt kiadó bizottság vezetője, Waldemar Dabrowski, a Varsói Operaház főigazgatója szerint „ezzel az egyedi ajándékkal a kitüntetett személy elnyeri a művészetek szimbolikus állampolgárságát, az útlevél belépőként szolgál mindazon helyekre, ahol Chopint ismerik és szeretik."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.