Klasszikus

„Chopin Útlevelet” kapott Szilasi Alex

2010.10.27. 11:39
Ajánlom
A zongoraművész lett a Chopin-év magyarországi nagykövete.

A magyar zongoraművésznek a Zenetudományi Intézet Bartók termében adta át az útlevelet Arkadiusz Bernasz, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. A lengyel elismeréssel azokat a művészeket jutalmazzák, akik jelentősen hozzájárulnak a chopini örökség külföldi népszerűsítéséhez.

Eddig mintegy száz hasonló okmányt állítottak ki a chopin bicentenárium alkalmából világszerte. A személyre szabott Chopin Útleveleket a Lengyel Értékpapír Nyomda Rt. és a Chopin 2010 Évfordulós Bizottság állította ki a jubileumi évre. A „Chopin Passport" hasonlít egy valódi útlevélre, mely tulajdonosának fényképével és Chopin fakszimile aláírásával kerül kiadásra. A dokumentum oldalait Chopin életéhez kötődő tájakat ábrázoló grafikák díszítik, ultraibolya fény alatt pedig vízjelként Chopin kézírása, levelek, jegyzetek részletei és egyéb ábrák válnak láthatóvá.

A Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott speciális okmányt kiadó bizottság vezetője, Waldemar Dabrowski, a Varsói Operaház főigazgatója szerint „ezzel az egyedi ajándékkal a kitüntetett személy elnyeri a művészetek szimbolikus állampolgárságát, az útlevél belépőként szolgál mindazon helyekre, ahol Chopint ismerik és szeretik."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.