Klasszikus

Christine Brewer a hétvégi Titok-koncerteken

2003.10.16. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar október 18-án adja az idei évadban a “Tikok-koncert” sorozat első hangversenyét az Olasz Intézetben. A hangverseny sztárvendége a világhírű amerikai szopránénekesnő, Christine Brewer lesz. A hangverseny műsorát a közönség csak a helyszínen tudja meg.

A kiváló amerikai szopránénekesnõ a Saint Lous-i Operaházban kezdte pályafutását, amit azonnal meghívások követtek elõbb az USA vezetõ zenekaraihoz (Cleveland, Philadelphia, Atlanta), majd Európába (Londoni Filharmonikusok, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment). A rangos New York-i Mostly Mozart Fesztivál után Britten Háborús Requiemjében és Richard Strauss Négy utolsó énekében óriási sikerrel debütált a londoni BBC Proms Fesztiválon. Bécsben Beethoven Missa Solemnisében, az amszterdami Concertgebouw-ban Hindemith-művek szólistájaként mutatkozott be.

Az operaszínpadon elsõ kiugró sikerét 1993-ban a New York-i Városi Operában a Figaró házassága Grófnõjeként aratta, egy évvel késõbb már a londoni Covent Gardenben énekelte ugyanezt a szerepet. 1995-ben az Edinburghi Fesztiválon Donna Annaként aratott nagy sikert, 1996-ban ugyanott Gluck Iphigéniájának címszerepében ünnepelték.

A közelmúltban Kurt Masurral és a New York-i Filharmonikusokkal a Missa Solemnisban, Michael Tilson Thomassal és a San Franciscói Szimfonikus Zenekarral Mahler 8. szimfóniájában lépett fel; a Madridi Operaházban Gluck Iphigéniáját, a Lyoni Operaházban Fischer Ivánnal Richard Strauss Ariadnéjának címszerepét, a Covent Gardenben Richard Hickox-szal Weber Oberonjának és az Ariadnénak szoprán szerepét énekelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.