Klasszikus

Christoph von Dohnányi és a londoni filharmonikusok adják a nyitó hangversenyt

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Európa Koncertek sorozata Ma kezdődik és május 21-éig tart az Európa Koncertek elnevezésű sorozat, amely Magyarország uniós csatlakozását köszönti. A nyitó hangversenyen – ma este fél nyolctól, a Budapest Kongresszusi Központban – a világ legjobb zenekarai közé tartozó Philharmonia Orchestra London lép színpadra Christoph von Dohnányi német karmester (Dohnányi Ernő unokája) vezényletével.

Az Európa Koncerteket két, a kilencvenes évek eleje óta működő, magántulajdonban lévő hangversenyiroda, a Jakobi Koncert Kft. és a Strém Koncert Kft. közösen szervezi. Jakobi László a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: évekkel ezelőtt felismerték, hogy nem szerencsés, ha egymás versenytársaiként jelennek meg a hangversenyrendezés – üzleti alapon csak igen nehezen, sőt gyakran egyáltalán nem működtethető – piacán, ezért a mostanihoz hasonló nagyobb sorozatok alkalmával egyesítik erőforrásaikat. Az európai uniós csatlakozást köszöntő hangversenysorozat támogatói között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Mol Rt., a Magyar Villamos Művek Rt. és a GlaxoSmithKline gyógyszergyár is megtalálható.

A Budapestre látogató londoni Philharmonia Orchestra az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb szimfonikus zenekara. Olyan karmester-egyéniségekkel dolgoztak együtt, mint Wilhelm Furtwängler, Richard Strauss, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan vagy Otto Klemperer. A közelmúltban Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli volt a Philharmonia Orchestra zeneigazgatója, 1997 óta pedig Christoph von Dohnányi tölti be ezt a tisztséget. A zenekar hangversenyeinek állandó helyszíne a londoni Royal Festival Hall, de rendszeresen fellépnek a Bedford Corn Exchange-ben és a leichesteri De Montfort Hallban is; emellett évadonként legalább négy-öt hosszabb külföldi turnén vesznek részt. A zenekar az elmúlt évtizedekben több mint ezer hangfelvételt készített; folyamatos együttműködést alakítottak ki a BBC-vel és a Classic FM rádióval. Mai budapesti hangversenyüket – melynek a kongresszusi központ ad otthont – kortárs kompozíció, a Németországban élő kiváló észt zeneszerző, Arvo Pärt vonósokra és ütőhangszerekre írt darabja (Fratres) nyitja; ezt követi Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniája és Mahler I. (Titán) szimfóniája.

Az Európa Koncertek sorozata április 20-án folytatódik a Zeneakadémia nagytermében, ahol a Tokyo Quartet lép színpadra Beethoven, Schubert és Debussy vonósnégyeseivel. A harmincöt éve működő, világszerte elismert kvartettben ma már csak két japán muzsikus játszik: a második hegedűs Kikuei Ikeda és a brácsás Kazuhide Isomura. A prímhegedű szólamát 2002 óta Martin Beaver, a csellót pedig 1999 óta Clive Greensmith játssza. A New York Times kritikusának megfogalmazása szerint a Tokyo Quartet játékát "kristálytiszta és kifogástalan együtthangzás", illetve "a szólamok közti finom egyensúly" jellemzi. A koncertsorozat harmadik estjét (április 21., Zeneakadémia) a nagyszerű zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső adja, akik Bartók, Debussy és Ravel kompozícióit játsszák. Egy héttel később a Londonban élő, nemzetközi hírű hegedűművész, Pauk György és Jandó Jenő zongoraművész ad szonátaestet a Zeneakadémián. Beethoven, Brahms és Janácek alkotásai után hangversenytermi bemutatóként hangzik fel Szőllősy András Addio című darabja. A z utolsó est május 21-én lesz a Zeneakadémián, francia zeneszerzők (Saint-Saëns, Debussy, Ravel, Ibert) műveiből. Közreműködik Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (cselló).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Plusz

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.