Klasszikus

Christoph von Dohnányi és a londoni filharmonikusok adják a nyitó hangversenyt

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Európa Koncertek sorozata Ma kezdődik és május 21-éig tart az Európa Koncertek elnevezésű sorozat, amely Magyarország uniós csatlakozását köszönti. A nyitó hangversenyen – ma este fél nyolctól, a Budapest Kongresszusi Központban – a világ legjobb zenekarai közé tartozó Philharmonia Orchestra London lép színpadra Christoph von Dohnányi német karmester (Dohnányi Ernő unokája) vezényletével.

Az Európa Koncerteket két, a kilencvenes évek eleje óta működő, magántulajdonban lévő hangversenyiroda, a Jakobi Koncert Kft. és a Strém Koncert Kft. közösen szervezi. Jakobi László a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: évekkel ezelőtt felismerték, hogy nem szerencsés, ha egymás versenytársaiként jelennek meg a hangversenyrendezés – üzleti alapon csak igen nehezen, sőt gyakran egyáltalán nem működtethető – piacán, ezért a mostanihoz hasonló nagyobb sorozatok alkalmával egyesítik erőforrásaikat. Az európai uniós csatlakozást köszöntő hangversenysorozat támogatói között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Mol Rt., a Magyar Villamos Művek Rt. és a GlaxoSmithKline gyógyszergyár is megtalálható.

A Budapestre látogató londoni Philharmonia Orchestra az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb szimfonikus zenekara. Olyan karmester-egyéniségekkel dolgoztak együtt, mint Wilhelm Furtwängler, Richard Strauss, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan vagy Otto Klemperer. A közelmúltban Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli volt a Philharmonia Orchestra zeneigazgatója, 1997 óta pedig Christoph von Dohnányi tölti be ezt a tisztséget. A zenekar hangversenyeinek állandó helyszíne a londoni Royal Festival Hall, de rendszeresen fellépnek a Bedford Corn Exchange-ben és a leichesteri De Montfort Hallban is; emellett évadonként legalább négy-öt hosszabb külföldi turnén vesznek részt. A zenekar az elmúlt évtizedekben több mint ezer hangfelvételt készített; folyamatos együttműködést alakítottak ki a BBC-vel és a Classic FM rádióval. Mai budapesti hangversenyüket – melynek a kongresszusi központ ad otthont – kortárs kompozíció, a Németországban élő kiváló észt zeneszerző, Arvo Pärt vonósokra és ütőhangszerekre írt darabja (Fratres) nyitja; ezt követi Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniája és Mahler I. (Titán) szimfóniája.

Az Európa Koncertek sorozata április 20-án folytatódik a Zeneakadémia nagytermében, ahol a Tokyo Quartet lép színpadra Beethoven, Schubert és Debussy vonósnégyeseivel. A harmincöt éve működő, világszerte elismert kvartettben ma már csak két japán muzsikus játszik: a második hegedűs Kikuei Ikeda és a brácsás Kazuhide Isomura. A prímhegedű szólamát 2002 óta Martin Beaver, a csellót pedig 1999 óta Clive Greensmith játssza. A New York Times kritikusának megfogalmazása szerint a Tokyo Quartet játékát "kristálytiszta és kifogástalan együtthangzás", illetve "a szólamok közti finom egyensúly" jellemzi. A koncertsorozat harmadik estjét (április 21., Zeneakadémia) a nagyszerű zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső adja, akik Bartók, Debussy és Ravel kompozícióit játsszák. Egy héttel később a Londonban élő, nemzetközi hírű hegedűművész, Pauk György és Jandó Jenő zongoraművész ad szonátaestet a Zeneakadémián. Beethoven, Brahms és Janácek alkotásai után hangversenytermi bemutatóként hangzik fel Szőllősy András Addio című darabja. A z utolsó est május 21-én lesz a Zeneakadémián, francia zeneszerzők (Saint-Saëns, Debussy, Ravel, Ibert) műveiből. Közreműködik Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (cselló).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.