Klasszikus

Christoph von Dohnányi és a londoni filharmonikusok adják a nyitó hangversenyt

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
Európa Koncertek sorozata Ma kezdődik és május 21-éig tart az Európa Koncertek elnevezésű sorozat, amely Magyarország uniós csatlakozását köszönti. A nyitó hangversenyen – ma este fél nyolctól, a Budapest Kongresszusi Központban – a világ legjobb zenekarai közé tartozó Philharmonia Orchestra London lép színpadra Christoph von Dohnányi német karmester (Dohnányi Ernő unokája) vezényletével.

Az Európa Koncerteket két, a kilencvenes évek eleje óta működő, magántulajdonban lévő hangversenyiroda, a Jakobi Koncert Kft. és a Strém Koncert Kft. közösen szervezi. Jakobi László a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: évekkel ezelőtt felismerték, hogy nem szerencsés, ha egymás versenytársaiként jelennek meg a hangversenyrendezés – üzleti alapon csak igen nehezen, sőt gyakran egyáltalán nem működtethető – piacán, ezért a mostanihoz hasonló nagyobb sorozatok alkalmával egyesítik erőforrásaikat. Az európai uniós csatlakozást köszöntő hangversenysorozat támogatói között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Mol Rt., a Magyar Villamos Művek Rt. és a GlaxoSmithKline gyógyszergyár is megtalálható.

A Budapestre látogató londoni Philharmonia Orchestra az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb szimfonikus zenekara. Olyan karmester-egyéniségekkel dolgoztak együtt, mint Wilhelm Furtwängler, Richard Strauss, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan vagy Otto Klemperer. A közelmúltban Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli volt a Philharmonia Orchestra zeneigazgatója, 1997 óta pedig Christoph von Dohnányi tölti be ezt a tisztséget. A zenekar hangversenyeinek állandó helyszíne a londoni Royal Festival Hall, de rendszeresen fellépnek a Bedford Corn Exchange-ben és a leichesteri De Montfort Hallban is; emellett évadonként legalább négy-öt hosszabb külföldi turnén vesznek részt. A zenekar az elmúlt évtizedekben több mint ezer hangfelvételt készített; folyamatos együttműködést alakítottak ki a BBC-vel és a Classic FM rádióval. Mai budapesti hangversenyüket – melynek a kongresszusi központ ad otthont – kortárs kompozíció, a Németországban élő kiváló észt zeneszerző, Arvo Pärt vonósokra és ütőhangszerekre írt darabja (Fratres) nyitja; ezt követi Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniája és Mahler I. (Titán) szimfóniája.

Az Európa Koncertek sorozata április 20-án folytatódik a Zeneakadémia nagytermében, ahol a Tokyo Quartet lép színpadra Beethoven, Schubert és Debussy vonósnégyeseivel. A harmincöt éve működő, világszerte elismert kvartettben ma már csak két japán muzsikus játszik: a második hegedűs Kikuei Ikeda és a brácsás Kazuhide Isomura. A prímhegedű szólamát 2002 óta Martin Beaver, a csellót pedig 1999 óta Clive Greensmith játssza. A New York Times kritikusának megfogalmazása szerint a Tokyo Quartet játékát "kristálytiszta és kifogástalan együtthangzás", illetve "a szólamok közti finom egyensúly" jellemzi. A koncertsorozat harmadik estjét (április 21., Zeneakadémia) a nagyszerű zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső adja, akik Bartók, Debussy és Ravel kompozícióit játsszák. Egy héttel később a Londonban élő, nemzetközi hírű hegedűművész, Pauk György és Jandó Jenő zongoraművész ad szonátaestet a Zeneakadémián. Beethoven, Brahms és Janácek alkotásai után hangversenytermi bemutatóként hangzik fel Szőllősy András Addio című darabja. A z utolsó est május 21-én lesz a Zeneakadémián, francia zeneszerzők (Saint-Saëns, Debussy, Ravel, Ibert) műveiből. Közreműködik Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (cselló).

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.