Klasszikus

Cigányzenekar muzsikál a zsinagógában

2003.09.02. 00:00
Ajánlom
A Rajkó zenekar a budapesti Dohány utcai zsinagógában tiszteleg holnap este a magyar csárdás "feltalálója”, Rózsavölgyi Márk előtt. Az együttes már tavaly is sikerrel szerepelt a zsidó fesztiválon, az idei műsoron Rózsavölgyi szerzeményein kívül szerepelnek Liszt, Bartók és Kodály művei is.

A vasárnapig tartó VI. Zsidó Nyári Fesztivál egyik szenzációjának ígérkező rendezvényét tartják holnap este. A Dohány utcai zsinagógában a Rajkó zenekar Örökösök című koncertje hangzik el Rózsavölgyi Márk emlékére. Az együttesnek nem ez az első próbálkozása más népek zenéjének, kultúrájának feldolgozásában. Markó Iván és a Fesztiválbalett Romantiáda című előadásában, ez - a koreográfus interpretációjában - a magyarok vándorlásáról szól: Indiából mostani hazánkig, szintén a Rajkó zenekar játszik. Élőben, minden előadáson. Ami pedig a zsidó kultúrával való találkozást illeti, erről Gerendási István, a Talentum Kulturális Fórum és a Rajkó Együttes igazgatójával és Sket István, művészeti menedzserrel beszélgettünk az egykori KISZ KB Művészegyüttesének székházában, a Rottenbiller utcában, Rajkóék otthonában.

A menedzser tavaly megkereste Jávori Ferencet, a Budapest Klezmer Band vezetőjét, hogy gondolkodjanak közösen: tudnának-e, valamilyen formában együtt dolgozni, mert tudomása szerint ilyesmire még nem volt példa. "Fegya Klezmer rapszódia címmel új művet komponált, utalva saját zenéjükre, és emlékeztetve a Liszt-rapszódiára, ami a Rajkó zenekar állandó repertoárján szerepel - mondja el Sket István. - Egy felejthetetlen próbafolyamat után kiderült, hogy a két zenekar kölcsönösen tiszteli és nagyra tartja a másikat: megszületett a produkció, a tavalyi Zsidó Nyári Fesztiválon, a Kongresszusi Központban. Óriási siker volt. Ezután kértük fel Mészáros István művészeti vezetőt, hogy állítson össze egy olyan programot, amelynek középpontja Rózsavölgyi Márk személye és munkássága. A kiváló zeneszerző és hegedűvirtuóz, Rosenthal Motkeként született, és az egyik első magyar zsidó volt, aki engedélyt kapott magyar név viselésére. Kevesen tudják, hogy ő ťtalálta kiŤ a csárdást, és verbunkjai Bihariéval vetekszenek. Nem beszélve arról, hogy Liszttel együtt dolgozott, és tanított a Zeneakadémián is. A tisztelgésen túl azt is szeretnénk bebizonyítani, hogy mire is képes a Rajkó zenekar más műfajban, más közegben.”

Gerendási István menedzser szerint a zsidóságnak és a cigányságnak sok mindenben közös (volt) az útja, a sorsa. Közös a vándorlás, az üldöztetés, a megkülönböztetés. "A mi gyerekeink - folytatja az igazgató - nagyon nagy tisztelettel beszélnek a zsidó emberekről. A Rajkó zenekar tagjai és minden kulturált cigányember a tudást, a tehetséget nagyra értékeli. A tavalyi, minden elképzelést túlszárnyaló siker után mondtuk is a gyerekeknek: mindegy, hogy milyen műfajban nyújtasz kimagaslót, ha tehetségesen csinálod: siker koronázza a munkádat.”

A szerdai ősbemutató tisztelgés a fesztivál és a zsinagóga előtt. A zsidó vallás és kultúra előtt Bruch: Kol Nidre című közismert művével hajtanak fejet. Egy izraeli impresszárió a próbán hallotta a feldolgozást, s ennek alapján meghívta a Rajkó zenekart a jövő évi jeruzsálemi fesztiválra. Előadják még Rózsavölgyi Márk Ünnepélyes című művét, Weiner Leó Divertimentóját, Verdi Nabuccójának egyik részletét, Liszt XIV. rapszódiáját, Bartók Béla Román táncokját és Kodály Zoltán Galántai táncok című kompozícióját.

Bár Rajkóék profik, ezúttal a szokásosnál is jobban izgulnak az esemény és a különleges helyszín miatt. Tudják, hogy a közönség soraiban sok vájt fülű, kifinomult zenei ízlésű ember ül majd, nem beszélve arról, hogy ez az este egyszeri és megismételhetetlen lesz, mint minden premier.

"Mindegyikük tudja talán - fejezi be Sket István -, hogy csodálatos dolognak leszünk részesei: a zenészek és a közönség is. Két kultúra egy napon, egy helyen találkozik majd. A csodálatos zeneszerzők révén pedig a magyar népzenével és komolyzenével is kiegészül a ťtársaságŤ.”

Rózsavölgyi Márk

Balassagyarmaton született 1789-ben. A jól jövedelmező könyvelői állását hagyta oda a zenélésért. 1818-ban Baján játszott először néhányat saját szerzeményeiből Ferdinánd főherceg tiszteletére, majd az 1825-ös pozsonyi diétán lépett föl nagy sikerrel. 1848 januárjában halt meg Pesten. Fia, Gyula alapította a nagy hírű Rózsavölgyi zeneműkiadót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.