Klasszikus

Clara

2009.05.05. 00:00
Ajánlom
Május 13-án mutatják be a Clara című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amely Clara Schumann történetét dolgozza fel. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a film díszbemutatójára!

A német-magyar-francia koprodukcióban készült alkotás a 19. század három nagy zenészegyéniségének különös szerelmi háromszögét állítja középpontba. Helma Sanders-Brahms, a film rendezője és forgatókönyvírója a zenetörténet ritkábban tárgyalt epizódját tárja a nézők elé, főszereplővé léptetvén elő Clara Schumannt, az alkotói kiteljesedésben, asszonyi szerepében megbénított és felőrölt nőt, aki mit sem törődve szabályokkal szerelemre lobbant a nála 14 évvel fiatalabb Brahms iránt.

A film zenei aláfestéséről az Óbudai Danubia Zenekar és Jandó Jenő zongoraművész gondoskodott, Héja Domonkos vezényletével.

Kérdésünk: Melyik évben kötött házasságot Robert és Clara Schumann? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) 1838
B) 1839
C) 1840

Ha a helyes válasz betűjelét elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés nyertesünk két jegyet nyer a Clara című film díszbemutatójára.

(2009. május 13. 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest) – A Clara című film díszbemutatója; a film szereplői: Martina Gedeck (Clara Schumann), Pascal Greggory (Robert Schumann), Malik Zidi (Johannes Brahms), Fesztbaum Béla (Tausch), Takátsy Péter (Wazielewski), Christine Osterlein (Henriette), Clara Eichinger (Marie Schumann); rendező és forgatókönyvíró: Helma Sanders-Brahms; operatőr: Jürgen Jürges; producer: Alfred Hürmer; hangmérnök: Csáki János; vágó: Isabelle Devinck)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.