Klasszikus

Claudio Abbado nyolcvanéves

2013.06.26. 17:14
Ajánlom
A legendás karmester június 26-án született, milánói zenészcsaládban. Szülővárosa konzervatóriumában, majd a bécsi zeneakadémia karmesterszakán tanult; ekkoriban kötött barátságot növendéktársával, az azóta szintén világhírűvé vált Zubin Mehtával.

1960-ban mutatkozott be a milánói Scalában, majd három évvel később New Yorkban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, amelynek első díjaként öt hónapig vezényelhette a New York-i Filharmonikusokat. 1965-ben hatalmas sikerrel debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol a Bécsi Filharmonikusok élén Gustav Mahler monumentális művét, az Ezrek szimfóniáját dirigálta (1975-től az együttes vezető karmestere volt). 1966-tól rendszeresen dolgozott a Londoni Szimfonikusokkal, éveken át az együttes vezető dirigense volt. 1982-1986-ig a Chicagói Szimfonikusok első vendégkarmestereként tevékenykedett. 1978-ban az ő javaslatára jött létre az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, 1986-ban alapította meg a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, 2004-ben a bolognai Orchestra Mozartot hívta életre.

1968-ban lett a milánói Scala zeneigazgatója. Ő tárta ki a patinás operaház kapuit a szélesebb néprétegek előtt, a repertoárt a hagyományos olasz darabok mellett többek között Alban Berg és Muszorgszkij műveivel bővítetve. 1981-ben kezdeményezésére alakult meg a Scala Filharmonikus Zenekara, amely az idpk során a nemzetközi zenei életben jegyzett, önálló együttesé nőtte ki magát. Tisztségéből 1986-ban egy vita miatt távozott, ezután öt évig a bécsi Állami Operában dirigált.

1989-ben a Berlini Filharmonikusok muzsikusai őt választották meg karmesterüknek Herbert von Karajan utódaként, így 1989 és 1991 között egyszerre működött Bécsben és Berlinben, a két legpatinásabb európai zenekar élén. A Berlini Filharmonikusok vezetéséről 2002-ben egészségi okok miatt mondott le, utolsó koncertjén a hallgatóság virágesővel és több mint félórás ovációval köszönte meg munkáját.

A dirigensnél 2000-ben gyomorrákot diagnosztizáltak, a kezelést követően 2003 augusztusában nagy sikerű koncerten tért vissza a szintén általa alapított Luzerni Fesztiválzenekarral, amelynek jelenleg is zeneigazgatója, a szerződése 2014-ig érvényes. Az elmúlt években egészségi problémái miatt kevesebb felkérést vállalt el, mivel hosszabb-rövidebb pihenőket kell tartania. Két éve hatalmas sikerrel vezényelte Berlinben a zeneszerző halálának centenáriumán Mahler Dal a Földről című művét. 2012-ben tíz év után tért vissza a Salzburgi Ünnepi Játékokra, s negyedszázados szünet után lépett ismét a Scalában a karmesteri pulpitusra.

Abbado rendszerint partitúra nélkül vezényel. Távol áll tőle a Toscanini-féle diktatórikus módszer, barátságos és megértő a zenészeivel, akik rajonganak érte. Kedveli a nehéz és ritkán játszott darabokat, repertoárja a barokktól napjaink muzsikájáig terjed. Múlhatatlan érdemei vannak a kortárs zene népszerűsítésében: 1988-ban alapította a Modern Bécs fesztivált, ahol főként kortárs szerzők, köztük Kurtág György és Ligeti György műveit játsszák.

Mint minden jelentős karmester, ő is vezényelte a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, és a zenét népszerűsítő könyvet is írt. Több lemezfelvétele kapott Grammy-díjat, munkásságát számtalan kitüntetés mellett 2008-ban művészeti Wolf-díjjal ismerték el, 2012-ben megkapta a brit Királyi Filharmóniai Társaság zenei díját. Közismert róla, hogy természetbarát és szenvedélyes hobbikertész: amikor 2010-ben visszatérését tervezte a Scalába, honorárium helyett 90 ezer facsemete ültetését kérte, a fellépés azonban betegsége miatt elmaradt.

A világhírű karmester többször is fellépett Magyarországon, a Budapesti Tavaszi Fesztivál visszatérő vendége. Legutóbb idén tavasszal saját zenekarával, a bolognai Orchestra Mozarttal adott nagysikerű koncertet a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.