Klasszikus

Claudio Abbado nyolcvanéves

2013.06.26. 17:14
Ajánlom
A legendás karmester június 26-án született, milánói zenészcsaládban. Szülővárosa konzervatóriumában, majd a bécsi zeneakadémia karmesterszakán tanult; ekkoriban kötött barátságot növendéktársával, az azóta szintén világhírűvé vált Zubin Mehtával.

1960-ban mutatkozott be a milánói Scalában, majd három évvel később New Yorkban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, amelynek első díjaként öt hónapig vezényelhette a New York-i Filharmonikusokat. 1965-ben hatalmas sikerrel debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol a Bécsi Filharmonikusok élén Gustav Mahler monumentális művét, az Ezrek szimfóniáját dirigálta (1975-től az együttes vezető karmestere volt). 1966-tól rendszeresen dolgozott a Londoni Szimfonikusokkal, éveken át az együttes vezető dirigense volt. 1982-1986-ig a Chicagói Szimfonikusok első vendégkarmestereként tevékenykedett. 1978-ban az ő javaslatára jött létre az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, 1986-ban alapította meg a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, 2004-ben a bolognai Orchestra Mozartot hívta életre.

1968-ban lett a milánói Scala zeneigazgatója. Ő tárta ki a patinás operaház kapuit a szélesebb néprétegek előtt, a repertoárt a hagyományos olasz darabok mellett többek között Alban Berg és Muszorgszkij műveivel bővítetve. 1981-ben kezdeményezésére alakult meg a Scala Filharmonikus Zenekara, amely az idpk során a nemzetközi zenei életben jegyzett, önálló együttesé nőtte ki magát. Tisztségéből 1986-ban egy vita miatt távozott, ezután öt évig a bécsi Állami Operában dirigált.

1989-ben a Berlini Filharmonikusok muzsikusai őt választották meg karmesterüknek Herbert von Karajan utódaként, így 1989 és 1991 között egyszerre működött Bécsben és Berlinben, a két legpatinásabb európai zenekar élén. A Berlini Filharmonikusok vezetéséről 2002-ben egészségi okok miatt mondott le, utolsó koncertjén a hallgatóság virágesővel és több mint félórás ovációval köszönte meg munkáját.

A dirigensnél 2000-ben gyomorrákot diagnosztizáltak, a kezelést követően 2003 augusztusában nagy sikerű koncerten tért vissza a szintén általa alapított Luzerni Fesztiválzenekarral, amelynek jelenleg is zeneigazgatója, a szerződése 2014-ig érvényes. Az elmúlt években egészségi problémái miatt kevesebb felkérést vállalt el, mivel hosszabb-rövidebb pihenőket kell tartania. Két éve hatalmas sikerrel vezényelte Berlinben a zeneszerző halálának centenáriumán Mahler Dal a Földről című művét. 2012-ben tíz év után tért vissza a Salzburgi Ünnepi Játékokra, s negyedszázados szünet után lépett ismét a Scalában a karmesteri pulpitusra.

Abbado rendszerint partitúra nélkül vezényel. Távol áll tőle a Toscanini-féle diktatórikus módszer, barátságos és megértő a zenészeivel, akik rajonganak érte. Kedveli a nehéz és ritkán játszott darabokat, repertoárja a barokktól napjaink muzsikájáig terjed. Múlhatatlan érdemei vannak a kortárs zene népszerűsítésében: 1988-ban alapította a Modern Bécs fesztivált, ahol főként kortárs szerzők, köztük Kurtág György és Ligeti György műveit játsszák.

Mint minden jelentős karmester, ő is vezényelte a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, és a zenét népszerűsítő könyvet is írt. Több lemezfelvétele kapott Grammy-díjat, munkásságát számtalan kitüntetés mellett 2008-ban művészeti Wolf-díjjal ismerték el, 2012-ben megkapta a brit Királyi Filharmóniai Társaság zenei díját. Közismert róla, hogy természetbarát és szenvedélyes hobbikertész: amikor 2010-ben visszatérését tervezte a Scalába, honorárium helyett 90 ezer facsemete ültetését kérte, a fellépés azonban betegsége miatt elmaradt.

A világhírű karmester többször is fellépett Magyarországon, a Budapesti Tavaszi Fesztivál visszatérő vendége. Legutóbb idén tavasszal saját zenekarával, a bolognai Orchestra Mozarttal adott nagysikerű koncertet a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.