Klasszikus

Claudio Abbado nyolcvanéves

2013.06.26. 17:14
Ajánlom
A legendás karmester június 26-án született, milánói zenészcsaládban. Szülővárosa konzervatóriumában, majd a bécsi zeneakadémia karmesterszakán tanult; ekkoriban kötött barátságot növendéktársával, az azóta szintén világhírűvé vált Zubin Mehtával.

1960-ban mutatkozott be a milánói Scalában, majd három évvel később New Yorkban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, amelynek első díjaként öt hónapig vezényelhette a New York-i Filharmonikusokat. 1965-ben hatalmas sikerrel debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol a Bécsi Filharmonikusok élén Gustav Mahler monumentális művét, az Ezrek szimfóniáját dirigálta (1975-től az együttes vezető karmestere volt). 1966-tól rendszeresen dolgozott a Londoni Szimfonikusokkal, éveken át az együttes vezető dirigense volt. 1982-1986-ig a Chicagói Szimfonikusok első vendégkarmestereként tevékenykedett. 1978-ban az ő javaslatára jött létre az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, 1986-ban alapította meg a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, 2004-ben a bolognai Orchestra Mozartot hívta életre.

1968-ban lett a milánói Scala zeneigazgatója. Ő tárta ki a patinás operaház kapuit a szélesebb néprétegek előtt, a repertoárt a hagyományos olasz darabok mellett többek között Alban Berg és Muszorgszkij műveivel bővítetve. 1981-ben kezdeményezésére alakult meg a Scala Filharmonikus Zenekara, amely az idpk során a nemzetközi zenei életben jegyzett, önálló együttesé nőtte ki magát. Tisztségéből 1986-ban egy vita miatt távozott, ezután öt évig a bécsi Állami Operában dirigált.

1989-ben a Berlini Filharmonikusok muzsikusai őt választották meg karmesterüknek Herbert von Karajan utódaként, így 1989 és 1991 között egyszerre működött Bécsben és Berlinben, a két legpatinásabb európai zenekar élén. A Berlini Filharmonikusok vezetéséről 2002-ben egészségi okok miatt mondott le, utolsó koncertjén a hallgatóság virágesővel és több mint félórás ovációval köszönte meg munkáját.

A dirigensnél 2000-ben gyomorrákot diagnosztizáltak, a kezelést követően 2003 augusztusában nagy sikerű koncerten tért vissza a szintén általa alapított Luzerni Fesztiválzenekarral, amelynek jelenleg is zeneigazgatója, a szerződése 2014-ig érvényes. Az elmúlt években egészségi problémái miatt kevesebb felkérést vállalt el, mivel hosszabb-rövidebb pihenőket kell tartania. Két éve hatalmas sikerrel vezényelte Berlinben a zeneszerző halálának centenáriumán Mahler Dal a Földről című művét. 2012-ben tíz év után tért vissza a Salzburgi Ünnepi Játékokra, s negyedszázados szünet után lépett ismét a Scalában a karmesteri pulpitusra.

Abbado rendszerint partitúra nélkül vezényel. Távol áll tőle a Toscanini-féle diktatórikus módszer, barátságos és megértő a zenészeivel, akik rajonganak érte. Kedveli a nehéz és ritkán játszott darabokat, repertoárja a barokktól napjaink muzsikájáig terjed. Múlhatatlan érdemei vannak a kortárs zene népszerűsítésében: 1988-ban alapította a Modern Bécs fesztivált, ahol főként kortárs szerzők, köztük Kurtág György és Ligeti György műveit játsszák.

Mint minden jelentős karmester, ő is vezényelte a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, és a zenét népszerűsítő könyvet is írt. Több lemezfelvétele kapott Grammy-díjat, munkásságát számtalan kitüntetés mellett 2008-ban művészeti Wolf-díjjal ismerték el, 2012-ben megkapta a brit Királyi Filharmóniai Társaság zenei díját. Közismert róla, hogy természetbarát és szenvedélyes hobbikertész: amikor 2010-ben visszatérését tervezte a Scalába, honorárium helyett 90 ezer facsemete ültetését kérte, a fellépés azonban betegsége miatt elmaradt.

A világhírű karmester többször is fellépett Magyarországon, a Budapesti Tavaszi Fesztivál visszatérő vendége. Legutóbb idén tavasszal saját zenekarával, a bolognai Orchestra Mozarttal adott nagysikerű koncertet a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Szabadtéren ünneplik a pécsi Kodály Központ 10 éves évfordulóját, egy vadonatúj, színes rendezvénysorozattal, amelyen hűsítő kortyokban ízlelhetjük meg az irodalom, a zene zamatát. Színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak az egész családnak.
Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.