Klasszikus

Clemens Schuldt a legjobb Londonban

2010.11.10. 13:56
Ajánlom
A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Karmesterképző Intézetének hallgatója a Donatella Flick Nemzetközi Karmesterverseny győztese.

A versenyre jelentkezők közül húsz karmestert hívtak meg Londonba. A háromnapos döntő második napjára már csak tízen maradtak, november 4-én pedig Schuldt, Ken-David Masur és Kristiina Poska vezényelhette a Londoni Szimfonikus Zenekart a Barbican Hallban. A Denevér-nyitány mellett Csajkovszkij Olasz capriccióját (op. 45), Kodály Galántai táncait, valamint a Trisztán és Izolda nyitányát és Izolda szerelmi halálát kellett dirigálniuk.

A végső győztes, Clemens Schuldt 1982-ben született Brémában. Hegedű szakon tanult Drezdában és Düsseldorfban, karmesteri tanulmányait 2008 óta Düsseldorfban, Bécsben és Weimarban folytatta. Jelenlegi mestere Nicolás Pasquet. 2007-ben vette át a düsseldorfi Schumann Camerata művészeti vezetését, és ugyanilyen pozícióban működik a Konrad Adenauer Alapítvány Zenekaránál. Vezényelte a Vesztfáliai Új Filharmóniát, a Spirit of Europe, illetve a Weilheimi Kamarazenekart, és idén lett a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának ösztöndíjasa. Schuldt a dicsőség mellett húszezer euróval lett gazdagabb, valamit két évig lehet a Londoni Szimfonikusok asszisztens karmestere, és dolgozhat együtt a zenekart vezető Valerij Gergijevvel, valamint olyan állandó vendégekkel, mint Daniel Harding vagy Michael Tilson Thomas.

A 35 év alatti karmesterek számára kétévente kiírt Donatella Flick Nemzetközi Karmesterversenyt 1990 óta rendezik meg, a szervezők 1996 óta működnek együtt a Londoni Szimfonikusokkal. A zsűri tagjai idén Martin Cotton, Mauro Bucarelli, Paul Daniel, Rachel Gough, Ötvös Gábor és Gennagyij Rozsgyesztvenszkij voltak. Az előző megmérettetéseken David Afkham - aki idén Salzburgban a Nestlé Young Conductors Award díjat kapta -, Michal Dworzynski, Fabien Gabel, Christoph Mangou, Pablo Gonzales, Francois -Xavier Roth, Paul Mann, Tommaso Placidi, Emmanuel Plasson, Timothy Lole és Andrew Constantine bizonyultak a legjobbnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.