Klasszikus

Clemens Schuldt a legjobb Londonban

2010.11.10. 13:56
Ajánlom
A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Karmesterképző Intézetének hallgatója a Donatella Flick Nemzetközi Karmesterverseny győztese.

A versenyre jelentkezők közül húsz karmestert hívtak meg Londonba. A háromnapos döntő második napjára már csak tízen maradtak, november 4-én pedig Schuldt, Ken-David Masur és Kristiina Poska vezényelhette a Londoni Szimfonikus Zenekart a Barbican Hallban. A Denevér-nyitány mellett Csajkovszkij Olasz capriccióját (op. 45), Kodály Galántai táncait, valamint a Trisztán és Izolda nyitányát és Izolda szerelmi halálát kellett dirigálniuk.

A végső győztes, Clemens Schuldt 1982-ben született Brémában. Hegedű szakon tanult Drezdában és Düsseldorfban, karmesteri tanulmányait 2008 óta Düsseldorfban, Bécsben és Weimarban folytatta. Jelenlegi mestere Nicolás Pasquet. 2007-ben vette át a düsseldorfi Schumann Camerata művészeti vezetését, és ugyanilyen pozícióban működik a Konrad Adenauer Alapítvány Zenekaránál. Vezényelte a Vesztfáliai Új Filharmóniát, a Spirit of Europe, illetve a Weilheimi Kamarazenekart, és idén lett a Német Zenei Tanács Karmesterfórumának ösztöndíjasa. Schuldt a dicsőség mellett húszezer euróval lett gazdagabb, valamit két évig lehet a Londoni Szimfonikusok asszisztens karmestere, és dolgozhat együtt a zenekart vezető Valerij Gergijevvel, valamint olyan állandó vendégekkel, mint Daniel Harding vagy Michael Tilson Thomas.

A 35 év alatti karmesterek számára kétévente kiírt Donatella Flick Nemzetközi Karmesterversenyt 1990 óta rendezik meg, a szervezők 1996 óta működnek együtt a Londoni Szimfonikusokkal. A zsűri tagjai idén Martin Cotton, Mauro Bucarelli, Paul Daniel, Rachel Gough, Ötvös Gábor és Gennagyij Rozsgyesztvenszkij voltak. Az előző megmérettetéseken David Afkham - aki idén Salzburgban a Nestlé Young Conductors Award díjat kapta -, Michal Dworzynski, Fabien Gabel, Christoph Mangou, Pablo Gonzales, Francois -Xavier Roth, Paul Mann, Tommaso Placidi, Emmanuel Plasson, Timothy Lole és Andrew Constantine bizonyultak a legjobbnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.