Klasszikus

CMI nyári hangversenyek

2004.05.25. 00:00
Ajánlom
A Concert Masters International szervezőiroda jóvoltából az idei nyáron is több külföldi, fiatalokból álló együttes koncertjeit látogathatjuk. A Florida State University Singers (USA) és a Budapesti Közgazdasági Egyetem Vegyeskarának Mátyás-templombeli koncertje után legközelebb május 26-án, este fél nyolctól a Gordon College Choir (USA) hangversenyét hallhatjuk a Mátyás-templomban.

A koncerten Mendelssohn, Victoria, Caldara, Nystedt és Barnett egyházi kórusművei és spirituálék hangzanak el Thomas Brooks vezényletével. Ezt követően június 6-án este a Zeneakadémián a Youth Symphony of Kansas City (USA) lép színpadra Aaron Copland: An Outdoor Overture, Howard Hanson: 2. szimfónia, Samuel Barber: Adagio for strings, op. 11 és Wallingford Riegger: Dance Rhythms, op. 58 című műveivel (vez.: Glenn Block).

Június 12-én este a Szent István Bazilika, 13-án délután fél négytől pedig a Pasaréti Szent Antal templom ad otthont a Red Wing Singers (USA) együttes koncertjének, akik Durufle, Biebl, Lauridsen és Thomson egyházi kórusműveit, spirituálékat adnak elő Peter Dulak vezényletével, Lynn Dulak (zongora) közreműködésével.

A Mátyás-templomban június 15-én a West End United Methodist Church Chancel Choir (USA) koncertjén Kristina Vasiliauskaite orgonajátékát hallhatjuk Don Marler vezényletével. Június 18-án az egri Székesegyházban a Denveri Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (USA), a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium vegyeskara, valamint a Balassagyarmati Dalegylet ad hangversenyt. Műsorukon Kodály, Viadana, Vivaldi és Hemerka egyházi kórusművei, valamint Brahms: II. D-dúr szimfóniája szerepel. Közreműködik: Perneczky Zsolt (orgona), vezényel: Adam Flatt, Mátyás Levente és Ember Csaba. A denveri zenekar június 19-én a Zeneakadémián is fellép, akkor Mozart: Szöktetés a szerájból – nyitány, William Schumann: New England Triptich és Alessandro Rolla: Brácsaverseny című műveit adják elő Brahms szimfóniája mellett. Az esten közreműködik: Laura Seay (brácsa), vezényel: Adam Flatt.

Ugyanezen a napon a Mátyás-templomban a The Choir of Trinity Church, Boston (USA) ad hangversenyt Brian Jones és Michael Kleinschmidt (orgona) közreműködésével. Az együttes 20-án 13 órától a Szent István Bazilikában, 19 órakor pedig a Szent Imre templomban is hallható lesz.

Június 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Budai Várban található Kongresszusi termében a Modesto Symphony Youth Orchestra (USA) ad koncertet Rossini, Copland, Grieg és Dvorák műveiből. 27-én a Hadtörténeti Múzeum Udvarán Sosztakovics, Elgar és Csajkovszkij műveit a Birmingham University Symphony Orchestra (GB) adja elő Edward Furse gordonkaszólójával.

A koncertsorozat júliusban is folytatódik, akkor az Orchestre Symphonique – Ecole Nationale de Musique, Mulhouse (F), a Birmingham University Symphony Orchestra (GB), a Sacramento Choral Society (USA) – a MÁV Szimfonikus Zenekarral közösen –, valamint az Orange High School Concert Choir and Chamber Singers (USA) ad koncertet. A sorozatot a Southampton Youth Symphony Orchestra (GB) augusztus1-ei hangversenye zárja a Zeneakadémia Nagytermében, Elgar, Kodály és Schumann műveinek előadásával, David Curtis vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.