Klasszikus

CMI nyári hangversenyek

2004.05.25. 00:00
Ajánlom
A Concert Masters International szervezőiroda jóvoltából az idei nyáron is több külföldi, fiatalokból álló együttes koncertjeit látogathatjuk. A Florida State University Singers (USA) és a Budapesti Közgazdasági Egyetem Vegyeskarának Mátyás-templombeli koncertje után legközelebb május 26-án, este fél nyolctól a Gordon College Choir (USA) hangversenyét hallhatjuk a Mátyás-templomban.

A koncerten Mendelssohn, Victoria, Caldara, Nystedt és Barnett egyházi kórusművei és spirituálék hangzanak el Thomas Brooks vezényletével. Ezt követően június 6-án este a Zeneakadémián a Youth Symphony of Kansas City (USA) lép színpadra Aaron Copland: An Outdoor Overture, Howard Hanson: 2. szimfónia, Samuel Barber: Adagio for strings, op. 11 és Wallingford Riegger: Dance Rhythms, op. 58 című műveivel (vez.: Glenn Block).

Június 12-én este a Szent István Bazilika, 13-án délután fél négytől pedig a Pasaréti Szent Antal templom ad otthont a Red Wing Singers (USA) együttes koncertjének, akik Durufle, Biebl, Lauridsen és Thomson egyházi kórusműveit, spirituálékat adnak elő Peter Dulak vezényletével, Lynn Dulak (zongora) közreműködésével.

A Mátyás-templomban június 15-én a West End United Methodist Church Chancel Choir (USA) koncertjén Kristina Vasiliauskaite orgonajátékát hallhatjuk Don Marler vezényletével. Június 18-án az egri Székesegyházban a Denveri Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (USA), a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium vegyeskara, valamint a Balassagyarmati Dalegylet ad hangversenyt. Műsorukon Kodály, Viadana, Vivaldi és Hemerka egyházi kórusművei, valamint Brahms: II. D-dúr szimfóniája szerepel. Közreműködik: Perneczky Zsolt (orgona), vezényel: Adam Flatt, Mátyás Levente és Ember Csaba. A denveri zenekar június 19-én a Zeneakadémián is fellép, akkor Mozart: Szöktetés a szerájból – nyitány, William Schumann: New England Triptich és Alessandro Rolla: Brácsaverseny című műveit adják elő Brahms szimfóniája mellett. Az esten közreműködik: Laura Seay (brácsa), vezényel: Adam Flatt.

Ugyanezen a napon a Mátyás-templomban a The Choir of Trinity Church, Boston (USA) ad hangversenyt Brian Jones és Michael Kleinschmidt (orgona) közreműködésével. Az együttes 20-án 13 órától a Szent István Bazilikában, 19 órakor pedig a Szent Imre templomban is hallható lesz.

Június 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Budai Várban található Kongresszusi termében a Modesto Symphony Youth Orchestra (USA) ad koncertet Rossini, Copland, Grieg és Dvorák műveiből. 27-én a Hadtörténeti Múzeum Udvarán Sosztakovics, Elgar és Csajkovszkij műveit a Birmingham University Symphony Orchestra (GB) adja elő Edward Furse gordonkaszólójával.

A koncertsorozat júliusban is folytatódik, akkor az Orchestre Symphonique – Ecole Nationale de Musique, Mulhouse (F), a Birmingham University Symphony Orchestra (GB), a Sacramento Choral Society (USA) – a MÁV Szimfonikus Zenekarral közösen –, valamint az Orange High School Concert Choir and Chamber Singers (USA) ad koncertet. A sorozatot a Southampton Youth Symphony Orchestra (GB) augusztus1-ei hangversenye zárja a Zeneakadémia Nagytermében, Elgar, Kodály és Schumann műveinek előadásával, David Curtis vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.