Klasszikus

CMI nyári hangversenyek

2004.05.25. 00:00
Ajánlom
A Concert Masters International szervezőiroda jóvoltából az idei nyáron is több külföldi, fiatalokból álló együttes koncertjeit látogathatjuk. A Florida State University Singers (USA) és a Budapesti Közgazdasági Egyetem Vegyeskarának Mátyás-templombeli koncertje után legközelebb május 26-án, este fél nyolctól a Gordon College Choir (USA) hangversenyét hallhatjuk a Mátyás-templomban.

A koncerten Mendelssohn, Victoria, Caldara, Nystedt és Barnett egyházi kórusművei és spirituálék hangzanak el Thomas Brooks vezényletével. Ezt követően június 6-án este a Zeneakadémián a Youth Symphony of Kansas City (USA) lép színpadra Aaron Copland: An Outdoor Overture, Howard Hanson: 2. szimfónia, Samuel Barber: Adagio for strings, op. 11 és Wallingford Riegger: Dance Rhythms, op. 58 című műveivel (vez.: Glenn Block).

Június 12-én este a Szent István Bazilika, 13-án délután fél négytől pedig a Pasaréti Szent Antal templom ad otthont a Red Wing Singers (USA) együttes koncertjének, akik Durufle, Biebl, Lauridsen és Thomson egyházi kórusműveit, spirituálékat adnak elő Peter Dulak vezényletével, Lynn Dulak (zongora) közreműködésével.

A Mátyás-templomban június 15-én a West End United Methodist Church Chancel Choir (USA) koncertjén Kristina Vasiliauskaite orgonajátékát hallhatjuk Don Marler vezényletével. Június 18-án az egri Székesegyházban a Denveri Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (USA), a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium vegyeskara, valamint a Balassagyarmati Dalegylet ad hangversenyt. Műsorukon Kodály, Viadana, Vivaldi és Hemerka egyházi kórusművei, valamint Brahms: II. D-dúr szimfóniája szerepel. Közreműködik: Perneczky Zsolt (orgona), vezényel: Adam Flatt, Mátyás Levente és Ember Csaba. A denveri zenekar június 19-én a Zeneakadémián is fellép, akkor Mozart: Szöktetés a szerájból – nyitány, William Schumann: New England Triptich és Alessandro Rolla: Brácsaverseny című műveit adják elő Brahms szimfóniája mellett. Az esten közreműködik: Laura Seay (brácsa), vezényel: Adam Flatt.

Ugyanezen a napon a Mátyás-templomban a The Choir of Trinity Church, Boston (USA) ad hangversenyt Brian Jones és Michael Kleinschmidt (orgona) közreműködésével. Az együttes 20-án 13 órától a Szent István Bazilikában, 19 órakor pedig a Szent Imre templomban is hallható lesz.

Június 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Budai Várban található Kongresszusi termében a Modesto Symphony Youth Orchestra (USA) ad koncertet Rossini, Copland, Grieg és Dvorák műveiből. 27-én a Hadtörténeti Múzeum Udvarán Sosztakovics, Elgar és Csajkovszkij műveit a Birmingham University Symphony Orchestra (GB) adja elő Edward Furse gordonkaszólójával.

A koncertsorozat júliusban is folytatódik, akkor az Orchestre Symphonique – Ecole Nationale de Musique, Mulhouse (F), a Birmingham University Symphony Orchestra (GB), a Sacramento Choral Society (USA) – a MÁV Szimfonikus Zenekarral közösen –, valamint az Orange High School Concert Choir and Chamber Singers (USA) ad koncertet. A sorozatot a Southampton Youth Symphony Orchestra (GB) augusztus1-ei hangversenye zárja a Zeneakadémia Nagytermében, Elgar, Kodály és Schumann műveinek előadásával, David Curtis vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.